Johansson vjeruje u veliki napredak McLaren Honde

Bivši McLarenov vozač, Stefan Johansson, je rekao kako vjeruje da njegova bivša momčad s Hondinom pogonskom jedinicom može napraviti veliki korak u 2016.

Nekoć jaka britanska momčad se toliko muči tijekom prve sezone s Hondom da je još jedan bivši vozač McLarena, Martin Brundle, rekao kako misli da su sada u ozbiljnoj krizi.

Ali Šveđanin, koji je vozio za McLaren godinu prije velike dominacije s Hondinim motorom 1988., se ne slaže.

“Još uvijek vjerujem da će ostvariti veliki napredak. Ne mislim da će osvajati utrke, ali kada ste toliko iza nije teško napraviti veliki korak naprijed. Tek kada dođete do zadnjih pet posto, onda postaje teško,” rekao je 59-godišnjak.

Johansson također misli kako bi Honda napravila veći napredak i u 2015. da nema pravila Formule 1 koji značajno ograničavaju razvoj kompleksne tehnologije pogonske jedinice.

“I dalje to meni nema smisla. Zabrana razvoja je uvedena da bi se troškovi održali na razumnoj visini, ali taj koncept je već razbijen. Smiješno je imati sport u kojem je jedan uspješan motor, a ostalima nije dopušten razvoj koji im očito treba da bi postali konkurentni. Povrh toga još ne smijete ni testirati.”

“Ako vam je dopušteno da na motor stavite sve osim kuhinjskog sudopera, baš kao što vam je dopušteno na šasiji, siguran sam da bi Renault, Honda i Ferrari bili puno bolji. Možda ne dobri kao Mercedes, ali zasigurno puno bliži,” dodao je Johansson.

Trenutna situacija McLaren Honde znači da u 2016. moraju ući s nadom da tokeni potrošeni preko zime mogu preokrenuti situaciju.

Nadalje, momčad će i iduće godine imati dva bivša svjetska prvaka u vozačkoj postavi, Jensona Buttona i Fernanda Alonsa. Španjolac, koji je najplaćeniji vozač u Formuli 1, je nedavno priznao kako mu je motivacija ove godine pala.

“Ne mislim da će Fernando izgubiti strpljenje,” kaže Eric Boullier.

“On nam je odan i ima višegodišnji ugovor, bez opcija i bez ičega. To je jedina tvrdnja. Jedina opasnost koju ja vidim je ta da je on veliki natjecatelj i on treba uzbuđenje koje pruža utrkivanje. Raditi krugove u bolidu koji ne može bolje od 17. mjesta znači da može izgubiti uzbuđenje. Kao cvijet koji je počeo venuti i Honda je svjesna svega toga pa moramo izručiti ono što smo obećali,” dodao je Boullier za magazin F1 racing.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KOve

Zanimljivo kako se stvari brzo zaboravljaju. Tokom i nakon zimskih testiranja je bilo govora kako McH ima agresivan pristup prema bolidu. Sve usko zapakirano u ime aerodinnamike… toliko su se hvalili kako je Podromo to sve fino zapakirao i da idu sa agresivnim pristupom, ne da bi bili 2. momčad, već da preskoče Mercedes. Pri prvom paljenju, sve se pregrijalo i to je to za 2015. Znači da taktika riskiranja nije uspjela. Što i ne čudi s obzirom na neiskustvo Honde… Očito da su naučili lekciju i da će idući bolid i PU biti konvencionalniji, bez nekih preuskih pakiranja komponenti… Read more »

RapptorTeam-BiH-F1

Bice tu svega, I primjena pravila..

Related Posts