Organizatori utrka traže hitne promjene pravila o motorima

Dok momčadi nastavljaju pregovarati o potencijalnom uvođenju motora od 1000 konjskih snaga za 2017., reagirali su organizatori utrka. Ron Walker, bivši glavni čovjek organizacije VN Australije i voditelj Udruge organizatora utrka Formule 1 (FOPA), tvrdi da je od FIA-e direktno zatražio uvođenje promjena jer smatra da aktualna formula s pogonskim jedinicama nije održiva.

“Pisao sam Jeanu Todtu te sam mu rekao da se FIA i tehnički odbor trebaju hitno sastati i razmisliti o originalnom prijedlogu o uvođenju V6 twin turbo motora s 1000 konja”, rekao je Walker. “Momčadi to žele vidjeti 2017., a Formula 1 treba ići u tom smjeru.”

Walker vjeruje da trošak aktualnih V6 motora nije opravdan i da bi navijači htjeli vidjeti snažnije agregate.

“Zašto većina navijača dolazi i gleda Formulu 1? Ne da bi svake godine gledali nova pravila niti da bi svjedočili novom razvoju motora. Žele vidjeti i iskusiti cijeli show. Jednostavno prerađen V6 twin turbo motor s 1000 konja (kao što je F1 Komisija izglasala u 2012.) je ono što navijači žele, a ne da gledaju čudo tehnologije, računalno upravljani motor kontroliran s druge strane mora i s preciznosti švicarskog sata.”

“Naši navijači žele vidjeti gladijatorske utrke između najboljih vozača u najbržim bolidima na svijetu i vožnju na samoj granici. Ljubitelji mogu cijeniti remek-djela kao što su ovi moderni V6 turbo motori. Ali, za većinu navijača, to je jednostavno previše složeno.”

Walker je zadržao dobre veze sa svojim kolegama na ostalim stazama i Bernijem Ecclestoneom. Uvjeren je da ovo savršena situacija u kojoj treba djelovati i uvesti promjene.

“Jedna stvar koju sam naučio dok sam gradio najuspješniji događaj Formule 1 u svijetu u proteklih 20 godina je to da korisnicima morate dati ono što oni žele. Momčadi vide potrebu za promjenama, a mi smo dali podršku. Naravno da je Bernie bio jako glasan, ali svi trebaju raditi zajedno kako bi se to dogodilo, a te odluke se trebaju donijeti sada – vrijeme je za akciju.”

“Sport se treba kontinuirano razvijati, ali ne smije negativno utjecati na show. Svi znaju da akciju treba poduzeti, a pravo vrijeme je sada.”

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
raca

U pravu je. Masno plačaju kotizaciju za utrke, a gledatelji, od kojih ovise, gube interes za f1. Više mi nije dosta neko opće znanje mehanike i aerodinamike, već moram, da bi pobliže sve to pratio, ići na strojarski fakultet. A ja želim samo uživati gledajući f1 i pratiti sve to sa strane kao i masa drugih.

Ayrton Mclaren

“Naši navijači žele vidjeti gladijatorske utrke između najboljih vozača u najbržim bolidima na svijetu i vožnju na samoj granici.” – F1 sažeta u jednoj rečenici! Svaka čast!

Groff

Pa ne mora nužno biti motor od 1000 KS. bilo bi dovoljno i 900 KS samo da maknu hibride ili pogonske jedinice.

dakako

Par stvari je kod ovog lika zanimljivo.
Dobar je s Berniem.
Navijaci po njemu zele motore s 1000ks,bas kakve zeli i Berni.
I za F1 ima naziv show.

Daleko od toga da branim sadasnju koncepciju,ali lik mi se pari kao marioneta,citaj dupeuvlakic,jer nije izjavio, vratimo stare motore,ovo je bio promasaj itd.

ciki-f1

Mislim kako ta riječ show bi u korektnom prijevodu bila spektakl, jer svijet F1 mora biti spektakularan a ne cirkus kao sada.

otto

Vratite nam trke a ovu sama sebi svrha “formulu”stavite u muzej ljudske gluposti.Tam će biti jedan od zanimljivih eksponata.

ciki-f1

Pa svi osim Mercedesa žele promjenu pravila, od motora, zvuka, preko onog hibridnog sr.nja, guma, protoka goriva, kažnjavanja vozača zbog utrkivanja…
Valjda će progledati FIA i ako treba nek od.ebu Mečku, kako se nije htjelo zbog Ferraria pustiti V10 ili V8 tako nek se ne pušta ni V6T.H. zbog Mečke.

Mrav074

You sir are correct 😉

Schumi1

Jesi li čitao izjave šefova ekipa pred ovaj današnji susret? Većina ih je za ostanak ovih motora, pogotovo ekipe na Mercedesovim motorima. Ali ni ostali nisu za neke drastične promjene.
A većina misli da se treba promjeniti sportski pravilnik umjesto tehničkog…
http://www.espn.co.uk/f1/story/_/id/12883766/engineers-warn-strategy-group-radical-changes-ahead-crunch-meeting

Related Posts