Ferrari prebacuje fokus na sljedeću godinu

Ferrari se polako prebacuje na razvoj bolida za sljedeću godinu te će na F14 T isprobavati komponente za 2015. kako bi testirali nove ideje. Ovo je još jedna loša godina za ekipu iz Maranella koja je prije dva tjedna na VN Italije pala na četvrto mjesto u poretku konstruktora. Šest utrka prije kraja razvoj se polako prebacuje na sljedeću godinu.

“U ovom dijelu sezone fokus u tvornici prebacuje se više prema bolidu za sljedeću godinu”, rekao je direktor inženjeringa Pat Fry. “Međutim, postoji još dosta toga što možemo naučiti s testiranja na stazi pa ćemo donositi posebne testne komponente za sljedeću godinu i druge dijelove za F14 T, koji će pomoći u razumijevanju bolida za 2015.”

Nakon Ferrarijeve utrke za zaborav na brzoj Monzi, Formula 1 ovog tjedna dolazi na potpuno drugačiju stazu u Singapuru.

“Iako se radi o noćnoj utrci, temperature su i dalje vrlo visoke, oko 30 stupnjeva što stavlja velike zahtjeve na sustave za hlađenje motora i ERS-a. Osim toga, kreni-stani priroda staze stavlja velik teret na kočione sustave, pogotovo na prednje kočnice koje će u Singapuru biti izložene pravom testu.”

51 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
punisherru

ha ha

Ronin

Kaj već?? Siguran sam 120% ne misli tako.

mironet

Svake sezone isto

ProkletiGad

HA HA HA HA HA HA ma da se i za 2020 pripremate necete bit prvi..vasem viceprvaku bio bi najbolji potez prelazak iz te agonije u mcm ili red bull jel ovako moze biti samo viceprvak..tj ove godine ni to nece moc..cak ni vice-viceprvak HA HA HA jos uz onog patka kimia mogu samo plakat

ttoni

E BAS SI BIKONJA NA KVADRAT.U McM cvjetaju ruze,svake godine se bore za naslov.Posljednji pravi naslov osvojen 1999.sa MIKA HAKKINENOM.

ProkletiGad

Tttttoni jel ti to malo mmmmucas? A kam bi po tebi zalosni trebo?Mercedes moze samo sanjati a kolko citam ni red bull ga nece..kod masse u williams HA HA HA pa massa bi u ludari zavrsio..tako da il ostat u toj komediji od momcadi ili se nadati najboljem i preci u McM sad kad gumbek izgleda ide u zasluzenu penziju..nekak mi se cini da ce oni biti ispred te talijanske prcije pa ce i dalje moc pokazivat zasto je najbolji bar do mirovine za 2-3 sezone…posto vjerojatno u zivotu nikad nisi bio ni blizu konju ni biku nemoj vrijedjat jer… Read more »

mironet

Bikonja nikam Alonso nejde ostaje tu gdje je,kad si toliki provokator gdje je tvoj plačljivko u odnosu na Alonsa bolje se zapitaj ipak je on takozvani četverostruki sv.prvak HA HA HA HA HA HA HA HA HA

Dani


Ferrari je zadnji pravi naslov osvojio 2000. sa Šumijem.

ProkletiGad

Miro pa nek ostane onda u toj prciji..naslova vise nece imat 100% jer su ovi nesposobni skroz…optimizam je jedno al stvarnost drugo..vettel nema veze s ovom temom a i on je nebitan u svemu tom tako da tvoja provokacija je samo optimizam a napiso sam gore kakva je realnost…da alonso je bolji vozac od vettela ali nema veze s vezom sta radi i samim tim nece osvojiti nista osim penzije dok ce vettel osvojiti kad tad opet neki naslov..a da i ne osvoji nije ni bitno jer u modernoj formuli vozac samo skrece volabom a naslov donosi momcad sa najsuperiornim… Read more »

perodeformero

Treba svima njima stati na kraj s tim totalno nesportskim odustajanjima u pola sezone.
Ja bih zadnjih 4 utrke duplo bodovao, a posljednju troduplo ako treba.
Pa da vidim tko će onda imati muda “posvećivati” se slijedećoj sezoni.

alonso5

Ma kad je bolid slab i spor ma da svaka utrka u sezoni nosi duple bodove Ferrarijevi vozači nebi ništa mogli napraviti.Samo bi imali još veći zaostatak nego sad.

perodeformero

Aha, ali ne bi znali unaprijed da li će se konkurenciji bolid raspasti krajem sezone ili će se curice iz Mercedesa počupati……
Prestaju razvijati bolid kada procjene da je bodovna razlika nedostižna.
Tada bi bila dostižna i ne bi se smjeli predavati ili bi ih fanovi rastrgali.
Isto tako, ne bi im bilo sve jedno da zaostanu 300 bodova.
Fanovi bi jednako reagirali kao u gore navedenom primjeru.
Puno priče nizašto.
Ionako je to samo moja fantazija.

Groff

Iz godine u godinu rade na novom bolidu, fokusiraju se na iduću sezonu. Čekam već…a ima godina…i nikako dočekati dobar bolid.

votka

A tebe,jesi mi skroman,pa več imaju dobar bolid,4.su ekipa od 11,šta to nije dobro,vidiš da se isplatilo navrijeme okrenuti novoj sezoni. 😉

Dani

Ako 2015. krenu vec u 4. mjesecu sa pripremama za 2016. mozda dostignu mercedes.

dino_sa

pozz..svake god ranije krenu u pohod na iducu sezonu,ali svaki put dobro kaskaju za konkurencijom.. sta sa motorom mogu radit , novi praviti ili je to zabranjeno ovim pravilima.. sljedeci F14T/01 🙂

rovaccccc

Inace navijam za ferari oduvijek…….ali……..svake godine oni odustanu i predju na razvoj bolida za sledecu godinu………..mislim da je tu greska………trebalo bi da sad pocnu razvijat bolid za 2016. ili jos bolje 2017. :-):-):-)
Ovako vise ne ide.

Ferrariforever

..opet…al, dobro, to se moglo i misliti.
Međutim, zanimljiva mi je konstatacija kako će “neke” komponente za sljedeću godinu testirati u F14T iz čega proizlazi kako se i ovaj bolid unaprijeđuje (tj, radi na njegovu razvoju) iako se na početku tvrdi suprotno i to sve da bi se unaprijedio F15T.
Pa to sve ostale ekipe rade, zar ne?

Grayowl

Problem je u tome da za slijedeću sezonu planiraju promijeniti sve(od motora do podnice),pa mi nije baš jasno koliko će moći podataka sakupiti o novim dijelovima ,na bolidu, čiji koncept odbacuju u potpunosti???Možda jedino aerodinamična svojstva određene komponente?

PavleF1

a možda, vrlo vjerovatno će i za slijedeću sezonu koristiti ovogodišnji koncept, možda tu i tamo neka sitnica više manje, pa zato i testiraju buduće komponente na F14T.. 🙁

458Italia

Bottom line: ovo sve nek pobacaju, hoćemo revoluciju! xD Al ozbiljno, ovaj bolid nema baš ništa u čemu se imalo ističe u odnosu na konkurente (prošlih sezona se isto nisu proslavili, ali imali su poneki as tipa solidan tempo u utrci ili bombastičan start (ok,ovo je sad dosta kompliciranije s novim PU-om jer je važna linearnost u isporuci snage, al uglavnom, loše je to…) Valjda će Alisson imat više uspjeha u dizajnu…

avalon

nedavno sam branija strast taljana ali ova izjava me demantirala jer kad jedan čistokrvni strastni taljan ka šta je pat fry ovo izjavi izgleda da strasti više nema … osim ako ga ne demantiraju drugi čistokrvni strastni taljani u timu ka npr allison , bigois , bester . baš me zanima koliko osim mattiaccia , stelle , marchionea ima BITNIH taljana u ferrariu ?

Dani

luca badoer?

given2drive

Dani….sto je badoer bio….inzenjer aerodinamike???? Dizajner bolida???? Ili “obican” vozac koji ni bod nije osvojio u karijeri???

Dani

Inženjer aerodinamike ili dizajner bolida? Hmm da li jedno može uključivati drugo? Mislim da može.

given2drive

@Dani…procitaj (s razumjevanjem) avalonov komentar pa svoj…kojim spominjes vozaca koji ni bod nije osvojio u f1…pa povezi…mozes ti to…pametan si ti momak

Tow Pie Pie

Francesco! Kuhar u menzi…kažu da je njegova pasta još naj broj 1 i da zbog toga večina dolazi na posao.

Dani

A tek umak kakav radi. Savršenstvo. zato i je ferrarijev bolid tako težak. Alonso i Kimi vole papati.

Messa

Kimi i Fernando bježite pod hitno s’broda koji tone..

ttoni

A kam to da idu u McM,tam je bas super

Messa

Ovo čitam zadnjih par godina, a dok Ferrari složi bolid njihovo će vrijeme proć, a šteta mi njih dvojicu gledat da se bore za neke sitne bodove..

Frano Kiso

Ako se ne varam, lani su se još ranije počeli fokusirati na 2014. 😀

votka

Ali zašto,baš kad im krenulo,na početku sezone ih šišala FI,zasad su još ispred njih i McLarena,imaju odličnu sezonu,ne se tako predavati,pa gdje je tu talijanska strast..cccc

Ross Brawn

Ne vidim način na koji se Ferrari može borit za naslov 2015.

onlyFernandoAlonso

ne vidis,ja vidim…Fernando Alonso i Kimi Raikkonen u bolidu koji je konkurentan,pa da vidis sta decku znaju… 🙂

Formulas

isto kao što nitko prije ove sezone nije vidio ovakav mercedes ni u snu, kao ni brawna 2009, kao ni renaulta 2005 itd. Uvjek neka ekipa s vremena na vrijeme ide gore a druga dolje. Mene je vise brinula aerodinamika RB a zadnjih godina ,nego mercedesov motor čija će prednot po krugu sigurno pati iduće godine jer najveca razlika je u motoru. Dali misliš da će opet Renault i Ferrari ponoviti istu gršku? Dokaz? pogledaj monzu ponovno. Drugi dokaz? pogledaj utrke u kojima motor neigra veliku vaznost. Rb i Ferrari će se nagodine vratiti na vrh , jedino je pitanje… Read more »

RENAULTsportF1

ni ja nisam vidio način na koji bi se pobjedio redbull renault, a gle sad, ove godine stvarno izgleda da nema načina kojim bi se pobjedio mercedes no sljedeče sezone se sve može izokrenuti al naravno ne ferrari 😉 , renault nek opet vlada 🙂

Dani

Sve 5 ali mercedesova prednost nije samo motor. Vec kompletan bolid.

onlyFernandoAlonso

Nemamo druge nego im vjerovat da ce sljedeca sezona biti znacajno bolja od ovogodisnje.naime,dogodila se rekostrukcija u ferrari-u tako da vjerujem da ce ici na bolje(barem se nadam).
Ako ne onda su stvarno u kur…. zescem. :/

r.u.m.

Deja vu,prebacili su se oni davnih dana ako se sad javno govori o tome.Jedino mi žao Alonsa tko zna koliko će trajat ova faza reorganizacije.

alonso5

Ovo je stara vijest.
Čuo sam je u zadnjih 5,6 godina isto toliko puta.

ttoni

Agdje je McM u tih 5-6 godina.NIGDJE nema ih.

alonso5

Kakve McM ima veze s ovim?
Nisam navijač McM već Ferraria!
I ovdje pričamo o Ferrariu a ne o McM.

Dani

ttoni je patološki mrzac mclarena. A kaj ćeš , nitko nije savršen.

zekohonda

tek sad???

stari lisac

Već su se oni davno prebacili na izradu novog bolida. Još onda kad je James Allison izjavio da F14T ima problema na svim bitnim sklopovima (podnici, aerodinamici, ovjesu, upravljanju i motoru!). Da vas podsjetim, od tada više ni Kimi, ni Fernando ne jamraju kako je bolid loš. Sada su to okretanje prema F15T i priznali i službeno… F15T – fist=šaka. Neka bude. Sa srećom im (a trebat će je!). 😆

Downforce

Fiat i Fist 😀 Fiat se pokazao sport kao Fićo, pa valjda će se pesnica pokazati revolucionarnom. 🙂

stari lisac

Ma tek kad sam napisao mi je sinulo… Nije nešto, ali eto…

mzf1

a 2016 f16(h)t fight..jebene sezone prid nama

stari lisac

dobro da nije ispalo giht 😆

Mr.Spaceguy

Potpuno očekivano.

Related Posts