Kako do naslova?

U ovogodišnjem motociklističkom prvenstvu ostala je još samo jedna utrka do kraja. Od četiri prvenstva vozača, dva su već završena. Aleix Espargaro već je u Australiji osigurao titulu prvaka CRT-a, a pobjedom u Japanu Aleixov mlađi brat Pol zacementirao je prvenstvo u klasi Moto2. To znači da će se u posljednjoj utrci odlučivati naslovi u kraljevskoj klasi te u klasi Moto3.

MotoGP

U najvišoj klasi ostala su još dva konkurenta za naslov – Marc Marquez i Jorge Lorenzo. Marquez trenutno ima 318 bodova, a Lorenzo zaostaje 13 bodova, uz jedan start manje. Po trenutnom bodovnom sustavu, pobjeda nosi 25 bodova, drugo mjesto 20, treće 16, četvrto 13, peto 11 i dalje po jedan bod do 15. mjesta.

Marquez postaje najmlađi prvak u povijesti sporta ukoliko u Valenciji:

– Ciljem prođe među prva četiri: Četvrto mjesto nosi mu 13 bodova, što Lorenzo ne može stići čak i ako pobijedi; Marquez bi u slučaju Lorenzo 1., Marquez 4. postao prvak s jednim bodom razlike.

– Lorenzo ne završi među prva četiri: Lorenzo treba 13 bodova da se izjednači sa Marquezom ako ovaj odustane. Kad bi došlo do bodovnog izjednačenja, Lorenzo bi postao prvak jer ima sedam pobjeda, jednu više od Marqueza. Ako Lorenzo ne bude među prva četiri, Marquez je prvak čak i ako odustane.

– Utrku završi najgore osmi, a Lorenzo ne pobijedi: Ako Lorenzo ne bude prvi, odnosno osvoji najviše 20 bodova, Marquez treba osam bodova da postane prvak sa jednim bodom razlike. Dotični bodovi osvajaju se osmim mjestom.

– Utrku završi najgore dvanaesti, a Lorenzo ne završi prvi ili drugi: Ako Lorenzo osvoji najviše 16 bodova za treće mjesto, Marquezu trebaju četiri boda da uz minimalnu razliku osvoji prvenstvo. Ta četiri boda uzima dvanaestoplasirani.

– Utrku završi najgore petnaesti, a Lorenzo ne završi na postolju: Ako Lorenzo osvoji 13 bodova za četvrto mjesto i premosti zaostatak, Marquezu treba bod da minimalnom razlikom uzme naslov.

Lorenzo osvaja svoj treći naslov i drugi u nizu ukoliko u Valenciji:

– Pobijedi uz Marqueza van prva četiri: Ako Marquez osvoji najviše 11 bodova, Lorenzo bi pobjedom osvojio barem 14 bodova više od Marqueza i uzeo naslov.

Bude drugi uz Marqueza van prvih osam

Bude treći uz Marqueza van prvih dvanaest

Bude četvrti, a Marquez ne osvoji bodove

Moto3

U najnižoj klasi, Moto3, prvenstvo je potpuno otvoreno. Ostala su tri konkurenta: Luis Salom, Maverick Vinales i Alex Rins, a svi su stisnuti u samo pet bodova – Salom ima okruglih 300, Vinales 298, a Rins 295. Svaki od ove trojice naslov bi uzeo pobjedom: Iako Salom ima sedam pobjeda, a Rins šest, sedmom pobjedom Rins bi se, u slučaju da Salom bude drugi, i bodovno i po broju pobjeda izjednačio sa Salomom. U ovom slučaju presudio bi broj drugih mjesta – Rins ima pet, a Salom bi imao tri.

Ukoliko pobijedi netko četvrti:

Salom ima najbolju situaciju. Ima najveći broj pobjeda i malu budovnu prednost. Uzima naslov ako:

završi ispred Rinsa i Vinalesa

– Rins bude najviše jedanaesti, a Vinales najviše četrnaesti

– Bude treći, a Vinales iza njega: Ako Salom bude treći, a Rins drugi, Salom osvaja naslov jednom pobjedom više.

– Bude četvrti, Vinales iza njega, a Rins ne bude drugi: Ako Salom osvoji 13 bodova, Vinales ne smije osvojiti 16 bodova za treće mjesto, dok Rins ne smije osvojiti 20 bodova za drugo.

Općenito, ako osvoji najviše pet bodova manje od Rinsa i najviše dva boda manje od Vinalesa: sa najviše pobjeda, čak i ako sva trojica budu izjednačeni u bodovnom poretku, Salom uzima naslov.

Vinales je u nešto goroj situaciji. Iako je drugi u bodovnom poretku, ima samo dvije pobjede, što ga stavlja u nepovoljan položaj ako countback bude određivao prvaka. Uzima naslov ako:

Bude drugi

– Bude treći ili četvrti, a Rins i Salom budu iza njega:
Ako Vinales bude četvrti, a Rins uzme tri boda više od njega trećim mjestom, Rins je bolje plasiran od njega u prvenstvo jer ima četiri pobjede više.

– Općenito, ako osvoji tri boda više od Saloma i najviše dva boda manje od Rinsa: Ima najmanje pobjeda, što znači da mora imati više bodova i od Rinsa i Saloma.

Rins ima najveći bodovni zaostatak – pet bodova. Ali, ima šest pobjeda, što ga u slučaju countbacka stavlja u povoljniji položaj od Vinalesa. Uzima naslov ako:

– Bude drugi, a Salom ne bude treći.

– Bude treći, Salom bude najviše šesti, a Vinales najviše četvrti.

– Općenito, ako osvoji šest bodova više od Saloma i dva više od Vinalesa: Mora imati više bodova od Saloma i jednaki broj bodova kao Vinales.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pop

Osobno mislim da će Moto3 biti žešća utrka od MotoGP.
U Moto3 nema šanse da se taktizira i čeka zadnjih par zavoja.
Dok u GPu Marquez je dovoljno odrastao u zadnjih par utrka da sve prati sa pobjedničke, bodovno pobjedničke, pozicije.
I mislim da je HONDI potreban naslov pa prema tome…..
Ricardo Tormo je izvrsna staza za gledatelje ( sa viših mjesta se vidi cijela) i k tome još odlučuje o dvije španjolske titule.
I što ćeš bolje atmosfere za kraj sezone….

supersic58

problem za lorenza je kaj nema apsolutno nikakve koristi od rossija,jer rossi se nemre ni približit marcu da mu uzme koji bod. To sve govori o “jednom od najboljih” svih vremena.

MM33

Prvak se postaje dominiranjem i ne trazeci pomoc od timskih kolega a Rossi ih ima 9, imas odlican nadimak ali ne pises bas logicno …

Pop

Ne baš uvijek dominacijom 🙂
Emilio Alzamora je postao svjetskim prvakom bez ijedne pobjede. Pet puta je bio 2. , pet puta je bio 3. Dva puta 4. i 6. , jednom 15 i jednom nije završio. 1999. u 125cc .
U karijeri je imao samo 4 pobjede i 30 postolja od 1994. do 2003. u 125 i 250 cc.
I bilo bi ružno reći da je bio loš upravo zato jer je te 1999. imao 10 podija iz 16 utrka. Svi su tada bili malo žešći….

avalon

pa kad se govori o najboljima svih vrimena naravno da tu uz agostinia , angela nieta sigurno spada i rossi . ne treba sad njega krivit šta nije “otkinija” neki bod marquezu jer to je bilo teško i mlađem lorenzu , a ipak rossi ima 34 šta nije zanemarivo . činjenica koju mnogi zaboravljaju je da s godinama dolazi do pada nekdašnjih performansi pa se to događa i valentinu . agostini koji je najuspješniji vozač ( 15 titula ) je zadnju osvojia sa 33 , a rossi sa 30 … možda bi vale uspija dograbit još jednu ( mada teško… Read more »

Pop

Nisu godine nikakav uvjet ili pak plus ili minus. Nello Pagani, prvi svjetski prvak u 125cc postao je sa 39 godina. Te , 1949. godine je bio i viceprvak u 500cc. ( Juan Manuel Fangio osvojio je prvu titulu F1 sa 40 godina i onda iza toga još 4 titule). Sad po “novinarski” uspoređivat ko je “najveći” je meni apsolutno besmisleno jer je (i će) svako vrijeme ima svoje. “Najbolji” bi bio prilagođeniji izraz povezan sa osvojenim pobjedama i titulama a vezan za vremenski period u kojem su nastupali. Mnoge stvari su neusporedive gledajući kroz povijest Svjetskih prvenstava u motociklizmu… Read more »

avalon

Pop… ima tu nekih rječica koje su bitne za komentar kad govorim o godinama …npr “MOŽDA su vozači u “padu” od 30te pa na dalje ? mislim na “moderni” GP i kraljevsku klasu” . isto tako sam naveja da je nieto sa 37 osvojia zadnju titulu ( vidiš , nisam zaboravija na iznimke , a nieta sam naveja ka superuspješnog mada je bilo i drugih …eto npr pagani kojega ti navodiš ) ali u 125 ccm . MOŽDA je to lakše bilo u 125 ( nekad jer danas nema vozača tih godina na gridu u nijednoj klasi , a mnogi… Read more »

Pop

A kako i gdje onda svrstati jednog velikoga Johna Surtisa koji je osvojio 7 titula ( 4 u 500cc ). Imao 38 pobjeda u vrijeme kad se svjetsko vozilo u samo 8 utrka. I k tome je još bio svjetski prvak u F1. A karijera mu je trajala od 1952 do 1972. U F1 od 1960 do 1972. Ili jednog Mike Hailwood koji ima 9 titula i 76 pobjeda. I jedino je koji je osvajao Svjetska prvenstva da je uzeo u sezoni sve pobjede gdje je nastupao. 1964. , 1965., 1966. i 1967. I vrlo je zanemaren, zaboravljen. Zato i… Read more »

LokiXTX

Fastest (2011) 1080p BrRip x264 – 1.55GB – YIFY

ZA ONE KOJI PIŠU I PIŠAJU PO ROSSIJU JER IM JE DOSADNO A I NEZNAJU TKO JE ON UOPČE,EVO VAM GUGLAJTE TORENT PA ONDA NASTAVITE SA PIŠANJEM PO ROSSIJU!

Evo toliko od mene po tom pitanju jednom zauvijek!

Dani

Baš me zanima kako će Pedrosa reagirati ako bi odlučivalo njegovo propuštanje Marca. Iako vrlo teško jer Lorenzo i da pobjedi, Rossi i Cal teško mogu ispred malog, a još fali i jedan.

LokiXTX

Da je moja baba muško zvala bi se Duško!

Ne kažem da nije moguće ali mislim da je cijela stvar na Marquezu i njegovoj zrelosti da završi utrku bez pada,znači NE utrkujući se sa Lorencom nego od početka do kraja trke izbjegavati konfliktne situacije tj.na startu izbječi da se neki lik ne zabije u njega na prvoj okuci i dovršiti utrku bar sa bodom razlike!

MM33

Dugo nije bilo sudara na startu a Valencia je uska staza, sve je moguce osim da ducati pobijedi nazalost 🙂

RussaX

Nije bezveze 2x prvak da nebi znao pravilno odlucivat.

MarkoF355

gusto je, gustooo 🙂
jedva čekam taj vikend! od 2006. god se nije dogodilo da zadnja utrka odlučuje prvaka.

Related Posts