FIM uvodi kaznene bodove za opasnu vožnju

Opasna i agresivna vožna na utrkama svjetskog prvenstva u motociklizmu odsada će se kažnjavati kaznenim bodovima.

Novi sustav kaznenih bodova primjenjivati će se u svim klasama svjetskog prvenstva kako bi se spriječilo ponavljanje opasnih incidenata iz prethodnih sezona. Ovisno o težini incidenta i prekršaja, vozačima će se dodjeljivati od jednog do deset kaznenih bodova, a vozač koji tijekom sezone sakupi deset bodova odmah će dobiti zabranu nastupa na idućoj utrci.

Četiri kaznena boda donose kaznu pomicanja na posljednje mjesto na gridu, dok sedam kaznenih bodova znači start iz boksa.

Podsjetimo, nakon serije incidenata u svim klasama, FIM-ova direkcija utrke našla se pod udarom kritika samih vozača zbog preblage reakcije i propuštanja kažnjavanja agresivnih i opasnih poteza na stazi. Nadolazeća MotoGP zvijezda Marc Marquez upravo je jedan od vozača koji je najčešće prozivan zbog nekoliko kontroverznih poteza u svojoj pobjedničkoj sezoni u klasi Moto2.

Kazneni bodovi dodjeljivati će se i za prekršaje izvan same staze kako bi se spriječili incidenti poput guranja sudaca i redara. Podsjetimo, finski Moto3 vozač Niklas Ajo je upravo zbog naguravanja sa sudcem kažnjen  na VN Indianapolisa.

“Shvatili smo da se moramo pozabaviti vozačima koji konstantno krše pravila ugrožavajući ostale konkurente na stazi,” stoji u izjavi FIM-ove Grand Prix komisije.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mika

Koje su to gluposti, opasno je i sjesti za motor.

Related Posts