Di Montezemolo najavio gašenje Ferrarijevog zračnog tunela

Ferrarijev predsjednik Luca di Montezemolo najavio je da će talijanska momčad privremeno zatvoriti svoj zračni tunel kako bi provjerila njegovu ispravnost.

Momčad iz Maranella već nekoliko godina ima problema s testiranjem aerodinamičkih poboljšanja u svojem zračnom tunelu koji navodno očitava pogrešne parametre. Momčad je tako prošle godine za razvoj svog bolida koristila Toyotin zračni tunel, a sada je vodstvo ekipe napokon dalo zeleno svjetlo za rekalibraciju problematičnog postrojenja.

“Problem je što informacije iz zračnog tunela nisu konzistentne, ponekad odgovaraju onome što smo očekivali, a ponekad su potpuno neočekivane, što je jako zbunjujuće,” rekao je Luca di Montezemolo.”

“Stefano Domenicali je odlučio zatvoriti naš tunel na neko vrijeme kako bi proveli testiranje i rekalibraciju svih postavi. Momčad će u međuvremenu koristiti drugi zračni tunel.”

“Još ne znam kada ćemo zatvoriti tunel, vjerojatno u prosincu ili siječnju. Odluka je na njemu.”

Ferrarijev čelnik je naglasio važnost razvoja bolida u preostalim utrkama sezone.

“Moramo poboljšati bolid, no najprije se moramo pobrinuti kako bi simulacije i analize koje naši inženjeri provode u tvornici potvrdili i na stazi.”

26 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
gorgona

Nije vijest da će zatvoriti tunel, nego je vijest da već par godina s istim imaju problema a rekalibriraju ga tek sad. Davno sam ja reko da se najveća katastrofa za Ferrari dogodila na kraju 2007. kad je Kimiju s neba pao naslov i kad se na krilima tog “uspjeha” u Scuderiji ukorijenila nesposobna vrhuška koja i danas caruje i kojoj je evo trebalo 3 godine da shvate da tunel treba rekalibrirati. Najveća greška Ferrarijevog rukovodstva je ta što je dopustio da mu najreprezentativniji odjel – onaj spostski – vode Talijani.

campo

A da idu u CERN-ov tunel u Švicarsku!

PIPS VTC

Gdje ima boljeg zračnog tunela od Parabolice ili Eau Rougea…

Ayrton Mclaren

Ništa posebno. Koristit će drugi zračni tunel i dobro. Ferrari neće ništa izgubiti tako da ovo i nije previše važna vijest.

MCFerrari

Nadam se da si u pravu, mada, veliki su problemi kada razvijas u dva zracna tunela, bas zbog kalibracije, jer ako jedan tunel laze, onda laze svuda jednako, a ovako, jedan laze vise, drugi manje. Najbolje svedoci i sama Toyota cini mi se (ili Honda, ne znam), koja je auto razvijala u 3 razlicita tunela, pa im je problem bio u sastavljanju delova iz razlicitih tunela. Cak i ocekujem iste probleme u Ferrariju nazalost, u nastavku sezone.. nadam se da se to nece dogoditi, no podrzavam odluku da se napokon stane na kraj problemima u Maranelu!

Memphis

To vam je kad uzimate zračne tunele iz japana kao oni su nešto kvalitetniji a to je zadnje smeće

JBT

A da nisu slucajno ventilator okrenuli naopako kad dobijaju nejednake rezultate ?!

mika

A ja sam mislio da će Alonso popraviti taj zračni tunel. 🙂

gorgona

Care!!!

Chik

Koji će uopče drek ti tuneli kad se danas sve može simulirati na PC-u

zorro

A kako to izgleda lijepo se vidi kod niskobuđetnih momčadi koje svoje bolide razvijaju kako ti kažeš na PC-u… Pa kad pogledaš njihove rezultate pitam se zašto su na začelju.. Hmm

zekohonda

zajebano je to…
sredinom 2006. honda je dovršila (tada) jedan od najboljih i najskupljih full-scale tunela. ali, loše je bio kalibriran, i 2007. smo imali katastrofalan bolid.
+ postoji glasina da su 2006. u jednoj noćnoj smjeni zaposlenici malo popili pa testirali, i napravili štetu od 40 milijona eura…. 😉

Alen-Ferrari

Toyotin tunel je najbolji odavno dokazano ,,,a eto izgleda ni on vam nevalja

MCFerrari

pa citas li ti sta pises? Pa da im ne valja, ne bi ga koristili. Nejasan si mi skroz sa ovim komentarom.

Alen-Ferrari

Momčad iz Maranella već nekoliko godina ima problema s testiranjem aerodinamičkih poboljšanja u svojem zračnom tunelu koji navodno očitava pogrešne parametre. Momčad je tako prošle godine za razvoj svog bolida koristila Toyotin zračni tunel

Schumi

BMW je napravio najbolji tunel. O tome je bilo dosta price. Sada taj tunel koristi Sauber, normalno. Znaci, Sauber trenutno ima najbolji tunel.

grga

Možda da im ga ovi naši iz HAC-a ofarbaju, mi imamo eksperte za farbanje. Tunela, naravno…

Steve

hahahahahahahahahahha, dobra, dobra….. 😀

Joker

Pa i vrijeme je, s ovim godinama imaju problem neka to rijese , resurse i ljude imaju, zasto nebi imali i najbolji auto.

Mp4-27

Odite na testiranje u vazdušni tunel “CRVENE ZASTAVE” u Kragujevcu.
Imaju bolji tunel od Toyote.

bigfoot.vz

tamo je na svim mjerenjima koeficijent otpora zraka =1!!!!

Kragujevcanin

Pa ima logike to je u vlasnistvu Fiata nece valjda tamo gde se proizvode traktori hitner ,neko auta a neko traktore.

Brzi9

Cekamo ferrari california L, made in kragujevac

MCFerrari

samo se vi sprdajte sa Kragujevcom, a kad vam se “kec” nadje u retrovizoru, odma vam podigne adrenalin 🙂

Related Posts