Sauber odlučio: Nova šefica ekipe bit će Monisha Kaltenborn

Monisha Kaltenborn postat će prva šefica neke F1 ekipe, otkriva Peter Sauber (68).

Indijka je trenutno izvršna direktorica ekipe u kojoj je već 13 godina i jedna je od najistaknutijih žena u svijetu motorsporta.

“Uvijek sam govorio da neću sjediti na pitwallu i kad navršim sedamdeset godina. U jedno sam siguran – moja nasljednica bit će Monisha Kaltenborn. Tako će postati prva šefica neke F1 ekipe u povijesti. Uvjeren sam da će posao obavljati vrlo dobro.”

Sauber je već jednom napustio pitwall, i to 2005. godine kada ih je kupio BMW. Tada je mjesto šefa preuzeo Mario Theissen. No, već 2010. godine Peter Sauber se vratio i spasio ekipu ponovnim preuzimanjem nakon izlaska BMW-a.

Tko je Monisha Kaltenborn

Rođena 1971. godine kao Monisha Narang trenutno je na poziciji izvršne direktorice Saubera. Rođena je u Indiji, ali je već kao dijete emigrirala u Beč, nakon čega je uzela austrijsko državljanstvo. Od 1990. do 1995. studira na Pravnom fakultetu pri Sveučilištu u Beču. Magisterij ostvaruje na Ekonomskom fakultetu u Londonu 1996. godine.

Za vrijeme studija radi za Organizaciju Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj [UNIDO] i za Komisiju Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo [UNCITRAL]. Praksu također stječe u raznim Odvjetničkim društvima između kojih je i Fritz Kaiser Group (1998.-1999.). Za to vrijeme Kaiser je bio suvlasnik Sauber F1 momčadi (zajedno s Peterom Sauberom i Dietrichom Mateschitzom), te je Kaltenborn dobila angažman na pravnim subjektima vezanima za momčad.

2000. godine Kaiser je prodao svoj udio, ali je Kaltenborn ostala u Sauberu, i to kao šefica pravne službe. Od 2001. je članica upravnog odbora, a početkom 2010. godine (nakon spomenutog odlaska BMW-a) postala je izvršna direktorica.

Uključena je i u Komisiju međunarodne automobilističke organizacije za žene i motorsport. 2010. godine, nakon utrke u Hockenheimu, postala je prva žena koja je sudjelovala na FIA-inoj konferenciji za novinare.

21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
zekohonda

ima nešto u toj indiji.
i leena gade, koja je postala prvi ženski trkaći inženjer koja je osvojila (prošle godine s audijem) le mans, je provela dio života u indiji 🙂

dado

naravno da ima nešto u indiji tamo rastu krastavci koji nam pomažu da tarzani ne urliću nakon utrke 🙂

ferrari

neka je u f1.ako bude dobro obavila svoj posao ovo bi značilo da su možda žene sposobne vodit ovaj posao.(bar neke a evo jednog primjera)

Don

Prošle godine je gostovala na BBC-u za vrijeme jednog od treninga u Singapuru, i baš sam ju slušao.

Djevojka ima jako puno znanja i sposobnosti i želi joj sreću…

F12012

Pogled joj je na slici kao da ju je ovaj pitao : Would you marry me ? 😀

avalon

pametno ,pametno , PAMETNO…s obzirom na sposobnosti koje stari peter sauber pokazuje odavno ( naročito cijenim njegov dobar nos da “nanjuši” mlade talentirane vozače ) čudi me da i ranije u svojoj karijeri nije postiga veče uspjehe ! OK , vjerovatno je novac bija “kočnica” ka uspjehu ali tada me čudi da neki promučurni poduzetnik/sponzor nije shvatija šta se u peteru krije . i ovim potezom mislim da je pogodija bull eye . interesantno da peter nije iz “struke”..električar po zanimanju i kasnije prodavać auta šta je njegov “prvi dodir” sa autima ..valjda se tada i “zaljubija” i zbog toga… Read more »

brzi9

Ovaj sauber je genije. Pazi poteza, staviti zenu na takvu poziciju, koja je skolovana, zna posao, jos je indijka, a njih je ko kineza i vidi trzista, sponzora itd. Strasan tip

avalon

sad bi sa dolaskom monishe ka nove šefice stvarno mogla drastično porast prodaja sauberovih bolida u indiji zbog ogromnog tržišta i izuzetno visoke kupovne moči indijskog stanovništva . o broju sponzora da i ne govorim…npr na bolidima FI nema dovoljno mista za stavit sve sponzore koji bi to želili , a mallya je iz zajeb…. proda 42 , 5 % udjela (za 100 milja $) kompaniji sahara india pariwar , a ne zato šta mu je falilo novaca .

tvr

sve u korist ferrarija hahaahhaha zanimljivo

Iceman

hahahah kako si smiješan

F12012

Te objasni kakve to veze ima sa ferrarijem ?

Devil

to je bilo i za ocekivat…sretno joj…

RapptorTeam-BiH-F1

Monisha a….aha.. “krastavceva” sunarodnjakinja :-)..Monisha je mrak!

kinky kai

Sretno joj bilo 🙂 !

speedy

“2010. godine, nakon utrke u Hockenheimu, postala je prva žena koja je sudjelovala na FIA-inoj konferenciji za novinare.”
Zna zena na kojoj se utrci treba pojaviti.

TanaSiC

aj prvo pa žensko ^^ 😀 valjda najbolje 🙂

efdaaf

Sauber je već jednom napustio pitwall, i to 2005. godine kada ih je kupio BMW. Tada je mjesto šefa preuzeo Mario Theissen. No, već 2000. godine Peter Sauber se vratio natrag i spasio ekipu ponovnim preuzimanjem nakon izlaska BMW-a. vratio se ponovo pet godina unatrag hahaha 🙂

RapptorTeam-BiH-F1

U Hr se kaze “zatipak”- tipfeler 🙂

RapptorTeam-BiH-F1

A ti kolega efdaaf nisi gledao Povratak u buducnost?? Bogami Ante Vetma je gledao..i Piter Sauber isto..:-)

Macaktom

ma hebo tim silovateljima jezika zatipak mater

Related Posts