Rossi: Nisam zaboravio voziti

Talijanski motociklist naglašava da nije izgubio povjerenje u vlastite sposobnosti i ponavlja da momčad mora pronaći rješenja za probleme novog Desmosedicija GP12.

Nakon katastrofalne forme na otvorenju sezone u Kataru, Valentino Rossi otvoreno je priznao koji problemi muče talijansku momčad, preuzevši dio krivnje za ukupni rezultat. Momčadski kolega Nicky Hayden odvozio je solidnu utrku i završio na šestom mjestu, no to je daleko od fome koja se očekuje od Ducatijeve tvorničke momčadi.

Rossi je nakon lošeg nastupa na otvorenju sezone bio meta velikih kritika, posebice u rodnoj Italiji. Tifosi su očekivali da će njihov junak preporoditi Ducati i da će se u novoj sezoni s novim motociklom prilagođenim njegovim željama ponovno boriti u vrhu svjetskog prvenstva. Debakl u Dohi i iskreni komentari nakon utrke rezultirali su vrlo oštrim kritikama i sumnjama u Rossijeve vozačke sposobnosti.

„Godine su hendikep, no teško je u jednoj sezoni zaboraviti voziti motocikl. Prilično sam siguran da još uvijek znam voziti motocikl,“ rekao je Rossi za talijanski magazin Motosprint.

„Mislim da je svima jasno da je Filippo Preziosi čovjek zadužen za razvoj motocikla, on je mozak cijele momčad i sada nam mora pomoći. Problemi su vrlo očiti. Mislim da je nedostatak trakcije na stražnjem kotaču prilikom ubrzanja rezultat  problema na prednjem kraju motocikla, odnosno podupravljanja.“

„Još ne znamo zašto se podupravljanje javlja na ulascima u zavoje, no zbog toga ne možemo  voziti uže putanje. Podupravljanje je definitivno najveći problem. Nevjerojatno je da su svi Ducatijevi motocikli koje sam vozio do 2010. imali istu karakteristiku bez obzira radi li se o šasiji sa karbonskim ili aluminijskim prednjim krajem, ili kompletnoj šasiji izvedenoj u aluminiju. Situacija je potpuno ista, ništa se nije promijenilo i to je nevjerojatno.“

„Drugi problem je motor. Vrlo je agresivan u usporedbi s Hondom, a još više u odnosu na Yamahu. Kada tražiš maksimalne performanse, možeš žrtvovati upravljivost motora. No, to je pogrešan pristup. Što će nam tolika snaga ako tu prednost ne možemo iskoristiti na stazi?

Rossi je prokomentirao i nastupe Caseyja Stonera dok je kao član Ducatijeve tvorničke momčadi sa Desmosedicijem osvojio 23 pobjede i jedan svjetski naslov.

„Casey ima vrlo neuobičajen stil vožnje, a 2007. je bio vrlo mlad i zbog toga se lakše prilagodio Ducatiju. Razvio se zajedno sa ekipom i mislim da može biti zahvalan na tome jer njegovo odrastanje s Ducatijevim motociklom jedan od razloga zašto je danas tako dobar vozač. Ako ovaj motocikl ne vozite na taj drukčiji način, u velikim ste problemima.“

Talijan je prvi puta progovorio i o mogućnosti odlaska iz momčadi.

„Došao sam krajem 2010. nadajući se da ću pobjeđivati s  Ducatijem. No, situacija je vrla teška, iako bih vrlo rado ostao još dvije godine.“

„Ako smo u dobroj formi, borimo se za peta i šesta mjesta. To me ne zanima jer u takvim borbama pomalo gubim entuzijazam.“

„Ovakvim utrkivanjem gubi se užitak u vožnji. Tu je i ego – jako je teško kada prije utrke znaš da ćeš izgubiti,  a ako ne uživaš na stazi sve postaje još gore.”

„Svi zajedno moramo uložiti maksimalni trud kako bi ostvarili napredak do kraja sezone. To bi bilo najbolje i takvim pristupom riješili bi mnoge probleme,“, zaključio je Rossi.

 

 

 

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avalon

sigurno da dottore nije zaboravija vozit ,istina je i da je ducati od svog pojavljivanja u GP bija jak ka bizon . sjećam se komentatora na eurosportu koji bi znali urlat od oduševljenja ili zapanjenosti (to ne znam ) kad bi ducati prolazija startno/ciljnom ravninom šlajfajući svo vrime . istina je i sve drugo šta je valentino reka…ma od kada ga pratim on je oduvik bija takav valjda je zbog toga i bija omiljen svima …čak i navijačima drugih vozača . šteta bi bilo da napusti ducati jer i motor i vozač su taljanske legende ..svak u svom segmentu .

Jura

bravo za vrijednog Luku!

mercedes amg

Stoner je jedini koji je znao ukrotiti Ducati

Related Posts