Promjena pravila digla na noge japanske momčadi

Predstavnici preostale tri tvorničke MotoGP momčadi izrazile su svoje mišljenje o povećanju minimalne težine motocikala za novu sezonu i glasinama da je Dorna išla na ruku Ducatiju.

Reakcije vodećih ljudi tvorničkih momčadi na posljednjim testiranjima potvrdila su glasine o neslaganju unutar udruženja MotoGP ekipa.

FIM-ova Grand Prix komisija još je prošle sezone donijela odluku o povećanju minimalne težine motocikala za 2012. sa 150 na 153 kilograma, što se moglo i očekivati s obzirom na povećanje zapremnine motora sa 800 na 1000 cm3.

Međutim, vladajuće MotoGP tijelo je u prosincu odlučilo podignuti minimalnu težinu motocikala na 157 kilograma, navodno bez slaganja svih članova udruženja MotoGP momčadi.

MotoGP boss Carmelo Ezpeleta ponudio je službeno objašnjenje na predsezonskim testiranjima u Maleziji. Predsjednik Dorne priznao je da je minimalna težina podignuta kako bi se novim CRT momčadima omogućila lakša prilagodba i brže hvatanje priključka za tvorničkim timovima.

No, ono što je zanimljivo jest tajming odluke. U trenutku kada je Grand Prix komisija promijenila prvotnu odluku, tvorničke momčadi japanskih proizvođača – Honde i Yamahe – već su proizvodile dijelove za nove prototipove s minimalnom težinom od 153 kilograma. Ducati je, s druge strane, u prosincu tek finalizirao razvoj motocikla i, dok su japanske momčadi morale ugraditi dodatni balast na postojeće motocikle, talijanska je momčad u završnom procesu razvoja puno lakše ukomponirala dodatne kilograme.

Šefovi dviju japanskih tvorničkih momčadi izrazili su svoje nezadovoljstvo potezima Grand Prix komisije:

„Naša filozofija je da nakon svake promjene na motociklu morate odvoziti barem 2000 testnih kilometara kako bi utvrdili pouzdanost. Troškovi takvih testiranja nisu baš mali. Bio sam jako razočaran kada sam čuo vijesti o promjeni pravila. Odradili smo testiranja u Valenciji i onda se odjednom dogodila ta promjena. To nije pošteno,“ rekao je Shuhei Nakamoto, glavni čovjek Hondine tvorničke MotoGP momčadi.

Slično mišljenje o novim pravilima ima i Masahiko Nakajima, čelnik Yamahine tvorničke momčadi.

„Jako smo frustrirani ovom odlukom. Nemoguće je u prosincu na taj način promijeniti pravilo. Već smo proizveli sve dijelove, a onda su odjednom promijenili pravila.“

„Mogli bismo se pripremiti da na raspolaganju imamo godinu dana. Primjerice, kod kočenja veliki utjecaj ima i razlika od samo jednog kilograma, a možete zamisliti kako je kad se radi o dodatna 4 kilograma.“

I dok Honda i Yamaha i dalje pokušavaju pronaći idealne pozicije za balast, u Ducatiju nemaju prigovora na kasnu promjenu pravila.

„Bili smo otvoreni prema tom rješenju jer mislimo da je podizanje minimalne težine vrlo jednostavan put do manjih troškova. Gdje sada koristimo karbon ili titanijum, možemo koristit čelik,“, rekao je Ducatijev čelnik Filipo Preziosi.

„Mi se kao tehničari borimo s minimalnom težinom. Povećanjem minimalne težine najlakše ćemo doći do jeftinijih motocikala.“

Šef Ducatijeve momčadi Vittoriano Guareschi nastavlja:

„Mi smo se lakše prilagodili novom pravilu jer smo jednostavno eliminirali upotrebu nekih egzotičnih materijala, no pravilo nije promijenjeno samo zbog nas.“

Nova sezona je pred vratima, a u MotoGP pedoku sve je više glasina o jačanju talijanskog lobija. S obzirom da Dorna ne krije nezadovoljstvo prevelikim utjecajem japanskih proizvođača, jasno je da cijela priča ima smisla. Uvođenjem pravila o CRT momčadima, u igru se vratila i Aprillija i to prije punog tvorničkog programa najavljenog za 2013.

Momčadi će se s predstavnicima Dorne ponovno sastati u Jerezu, gdje će se održati posljednja predsezonska testiranjima u Jerezu. Sada je prilično sigurno da će svi sa puno više zanimanja pratiti odnose snaga u tijelima koja kreiraju budućnosti MotoGP-a.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
tex

danas cemo valjda sve saznati 😀

Viper

Samo jedan komantar nevezan za temu. Po svemu sudeći imati ćemo konačno jedan specijalizirani odličan portal za MotoGP. Samo tako nastavite.

Ima li možda novosti o prijenosima?

Related Posts