Ispušni sustavi će ponovno biti mijenjani za sezonu 2013?

Ova sezona još nije niti počela a već se priča o mogućim promjenama pravila o ispušnim sustavima za iduću sezonu. Iako je FIA modificirala pravila u nadi sprječavanja korištenja ispušnih plinova u aerodinamičke svrhe, točnije “puhanje” na podnicu i prema difuzoru, predsezonska testiranja su ponovno pokazala inventivnost F1 momčadi. Sumnja se kako su neke od momčadi pronašle način da repliciraju efekte prošlogodišnjeg tzv. “blown difuzora”.

“Naš cilj je bio spriječiti momčadi u korištenju ‘blown difuzora’, koji u određenim uvjetima krši članak 3.15 tehničkog pravilnika (pomični aerodinamički elementi). U kombinaciji sa dodatnim ograničenjima kod mapiranja rada motora, opisanim u tehničkoj direktivi broj 36 i ugrađenim u kod SECU jedinice, dizajneri su ograničeni kod iskorištavanja ispušnih plinova u svrhu aerodinamičkih dobitaka,” izjavio je Charlie Whiting, direktor utrka Formule 1.

“S druge strane, momčadi ne mogu ‘zaboraviti’ naučeno i vrlo je vjerojatno kako ćemo iduće sezone ponovno morati revizirati pravila,” dodao je Whiting.

Charlie Whiting je priznao i kako je promjena pravila o visini nosa bolida rezultirala u ne-atraktivnim bolidima.

“Visina monokoka ispred vozača je 625mm i htjeli smo to smanjiti na 550mm. Namjera je bila smanjivanje visine kako bi se zaštitila glava vozača kod bočnih sudara. Neke momčadi su negodovale zbog smanjenja visine cijelog bolida koji bi ih natjerao u radikalan re-dizajna. Dogovorili smo kompromis prema kojem će visina od 550mm biti primijenjena tek 1950mm ispred stražnjeg ruba kokpita. Time je zadovoljena sigurnos a momčadi nisu trebale radikalno mijenjati dizajn ovjesa,” kazao je Whiting.

Za kraj, Charlie Whiting se malo i našalio: “Svi sada izgledaju kao patke…”

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
crveni bikonja

izgleda da su vec skuzili da ce ova sezona bit slicna prosloj,tj da nisu nista previse zakinuli red bull i mclaren pa krecu ispocetka..jedino su vecinu bolida pretvorili u patke na nasu zalost..jos malo pa ce se upravljat na daljinski iz boxova uz kikiriki i pivu

Vedad & McLaren Mercedes

Kako su krenuli ne bi me čodilo da uvedu automatske mjenjače…

Vedad & McLaren Mercedes

Dobro pa je priznao da su bolici neatraktivni, ne sviđa mi se to što mijenjaju pravila jer momčadi iskoriste ispušne gasove iz motora što ja i ne smatram nekim kršenjem pravila članka 3.15 tehničkog pravilnika (pomični aerodinamički elementi) jer to samo pokazuje koliko su te glavešine i kojekakvi direktori primitivni, jer mamčadi iskoriste svaku sitnicu da bi poboljšali performanse bolida a oni se nađu pametni da to ukidaju. Zar nije bit Formule 1 inovacije i napredak, po njima F1 ide samo unazad. Jer šta god momčadi smisle i realizuju oni to odmah moraju suzbiti. Gdje sve ovo vodi, ali volio… Read more »

F1 2012

DAJTE IM DA SE UTRKUJU ! PA TKO ZNA NEK NAPRAVI I SPACE SHUTLE !

Ferrari power

hajde da se malo utrkuju dosta tih pravila

McGajo

Bit Formule 1 je uvijek bio i to mora ostati u inovacijama i naprednim tehnologijama. Sa svim tim silnim pravilima FIA je uništila znanstveno-tehnički duh koji je vladao devedesetih….Ovo što sada momčadi pokušavaju nije niti približno onome kako su se nekada bolidi razvijali. Zamislite sada da ova ekpa FIA-e bude vračena u prošlost ako se ne varam u 1992 ili 93 kada je Williams uveo poluatuomatski mjenjač na volanu. Pa ova bi ga ekipa (FIA) već slijedeće godine proglasila ilegalnim.

Šumi Fan

Sto je reko Montoja napravli su cirkuz od F1…nikako mi se ne swiđaju ovi bolidi ,, hem sto su ruzni i nikvi fini linija.

RapptorTeam-BiH-F1

Neki dan napisao sam na forumu da ce na kraju donijeti odluku da se auspuh izvede 10-ak cm izvan bolida, to jest iza difuzora, kao nekada sto je bilo…ne bi se cudio..

Šumi Fan

pa bolje bi i pravilnije izgledalo nego ovo sad .

renzorGP

Ovo zadnje mu je najpametnije sto je rekao u cijelom intervju..

avalon

paralela…ka šta se proizvođači automobila trude da auto bude šta sigurnije od krađe , tako se i lopovi dovijaju da “probiju”njihova osiguranja…isto tako se FIA trudida doskoči konstruktorima , a ovi sve rade da budu u okviru postavljenih pravila i ograničenja , a da ih izigraju i zaobiđu 😉 ovo drugo…bolidi jesu ružnjikavi i “patkasti” ali ako će topridonit sigurnosti vozača onda je OK . btw… razbijeni bolid je lako nadomjestit ali ljudski život NE !

r.u.m

Opet ferrariju ne ide dobro F2012
Sad im pak prejako zagrijava gume,A jebote strašno.nek budu zadnji
a navijam za Alonsa.

Šumi Fan

ima ona poslovica ” svakom danu ili noci dođe kraj tako i njima sto su sepurli sepurli su se . 😀

af1812

Negdje sam procitao da ce za sledecu sezonu FIA morati da ispravi pravilo visine monokoka kako bolidi ne bi bili ruzni. Nadajmo se da ce biti tako.
A sto se tice ovog prvog dijela teksta, sasvim klasicno od njih. Vidjeli su da pojedini timovi mogu da zafrknu pravilnik pa ajmo ga opet mijenjati. Kao sto negdje prije napisah, nadam se sezoni punoj borbe a ne sezoni za zelenim stolom rasparavljajuci oko pravila, ali ocigledno, to ni ove sezone nece biti slucaj.

Šumi Fan

razlog dizanja nosa kako je bio je zbog ajrodinamike. kao bolje zrak struji ispod bolida.a uveli su spustanje nosa zbog sigurnosti ako dođe do dodira bolid se dize i ide u zrak ..

bbaco

pa ne baš svi da budemo precizni 🙂

Related Posts