Formula 1 s glasnijim i jeftinijim motorima iza 2021.

Formula 1 postigla je dogovor oko uvođenja jednostavnijih, jeftinijh i glasnijih motora od 2021. kada bi ciklus trenutnih pogonskih jedinica trebao doći kraju.

Formula 1 trenutno koristi 1.6 litrene V6 turbo motore, a to se koriste generatori topline i kinetike kako bi se obnovila energija i dala dodatna snaga. Sastanak se stoga održao kako bi se razmotrila budućnost iza 2020.

Na sastanku su bili trenutni proizvođači motora u Formuli 1 te neki proizvođači koji nisu dio vrha motosporta. FIA-in predsjednik Jean Todt također je bio među njima te je donešen plan od četiri točke.

  1. Želja da se Formula 1 održi kao sam vrh tehnologije u motosportu i kao laboratorij za razvoj tehnologije relevantne za cestovne automobile
  2. Težnja da buduće pogonske jedinice budu snažnije, a pritom jednostavinije i jeftinije za proizvodnju i razvoj
  3. Poboljšanje zvuka pogonske jedinice
  4. Omogućiti vozačima da voze punom snagom više vremena

“Zadovoljan sam procesom i činjenicom da se toliko različitih strana uspjelo dogovoriti oko smjera Formule 1 u tako važnom tehničkom području. Naravno, sada moram sjesti i raditi u detalje točno kako bi pogonske jedinice u 2021. trebale izgledati. Počeli smo dobro i veselim se razradi procesa kako bi smo napravili najbolje odluke za budućnost Formule 1,” rekao je Todt koji je već ranije u potpunosti odbacio mogućnost vraćanja V10 ili V12 motora.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
tsunami

kako jeftinije motore,pa zar nisu ove promjene sa 6 cilindara i izdržljivošču motora i mjenjača napravljene kako bi se pojeftinili troškovi,pa sad mi nije jasno zašto nove promjene oko financija.još se govorilo kako su motori koji se sad koriste odnosno proizvode u skladu sa optimizacijom i uštedama kako bi se srezali troškovi i dovelo još ekipa na startni grid. a kad tamo veliki troše nikad više novaca na razvoj ,uostalom koliko je samo honda utukla novaca ,a rezultati na kapaljku. i naravno sad kad pada gledanost na tv i manje je zarade od reklama,sad su sjetili da treba nešto mjenjat.aj… Read more »

Korisnik

1. Nesjecam se kad je zadnji put nesto iz tog laboratorija izaslo na cestovnom automobiju, vise mi se cini da sa ceste neke stvari odu na F1 2. Da 2021 kada trenutne jedinice vec postanu jeftine jer se toliko razviju cete natjerat momcadi da krenu ispocetka pod izgovorom da to sto moraju razviti od nule ce biti jeftinije samo dok razviju to sto ce biti jeftinije potrosit ce se nekoliko milijardi (ukupno sve momcadi naravno) 3. Jebo vas zvuk, al kad vam je vec toliko stalo do toga napravite ono sto su bolidi imali u prosloj turbo eri, oni 1.5… Read more »

trust_no1

Koje su to stvari s ceste uvedene u F1?

White Lion

Do 2021 tko ziv,a tko mrtav. Opet se stavlja na prvo mjesto sluzba F1 u svrsi razvoja cestovnih automobila sto mi se iskreno gadi i vec sam pisao o tome. Ako tvornice poput Mercedesa,Renaulta,Ferraria,McLarena trebaju F1 kako bi razvili cestovne aute onda ovaj sport vise nema nikakvog smisla za mene. F1 mora biti iznad toga,F1 je vise od samog sporta i mora sluziti samo sebi i nicem drugom. Mozda jednog dana ovi celnici FIE to i shvate,ali tada ce biti kasno i zanimanje za F1 ce drasticno opasti kako se to vec dogođa zadnjih 6-7 godina

aprenrecaj

A nista …… V8 3.0 i slobodan razvoj do mile volje,vise goriva i nama obicnim smrtnicima ne treba nista vise. 🙂

modesto

tko će to dočakati možda će 2021 biti pravilo tko dobije 3 zaredom prvak

Related Posts