Sir Jackie Stewart: Hamilton nije vozač u rangu Fangia ili Clarka

Pobjede, osvojeni naslovi i dominacija u statistici Lewisa Hamiltona ne stavljaju u isti rang s Fangiom ili Clarkom smatra Sir Jackie Stewart.

Iako je Lewis Hamilton trenutno na dobrome putu ka izjednačavanju rekorda po broju osvojenih titula, a onaj po broju ostvarenih pobjeda bit će gotovo sigurno i premašen već u ovoj sezoni, Sir Jackie Stewart smatra kako to Hamiltona ne svrstava u sam vrh najvećih i najboljih vozača u Formuli 1, a tu je svoju tvrdnju pokušao i potkrijepiti. Naime Stewart smatra kako su Fangio i Clark još uvijek daleko najbolji jer Lewisovi rekordi potpomognuti su daleko većim brojem utrka i utrkivanjem u samo jednoj kategoriji što prije nije bio slučaj.

“U mojoj glavi Juan Manuel Fangio i dalje je broj jedan, Jim Clark broj dva čak i ispred Ayrtona. Ono što je činjenica je to da su i Fangio i Clark imali primjerice šest do osam utrka u sezoni u odnosu na današnjih 20 ili čak 22. Također, nekada su vozači sudjelovali i natjecali se u nekoliko različitih kategorija kao što su GT serije, Indy Car, Can-Am serija dok danas to više nije slučaj. Također, pritisak na vozače danas je daleko manji. Naravno, i danas vozači moraju ići u tvornice, raditi na simulatorima ali to je nešto potpuno drugo,” započeo je Škot.

Ono što prema navodima trostrukog prvaka svijeta također ne ide u prilog Hamiltonu je i gotovo nepravedna prednost koju momčad Mercedesa trenutno ima u odnosu na konkurente.

“Lewis vozi doista vrlo dobro, ne griješi, ne radi incidente i to je nešto što se mora priznati. Ali primjerice Fangio je često mijenjao momčadi i ostvarivao dobre rezultate s više različitih ekipa. Lewisu se mora skinuti kapa jer je u pravom trenutku napustio McLaren i došao u Mercedes koji je već godinama gotovo nepravedno superioran u odnosu na konkurenciju. Možda će neki reći kako treba čestitati Totu, Nikiju (Laudi) i samom Mercedesu na odabiru najboljih inženjera itd., no zato je to druga vrsta respekta i gledišta na postignuća i rezultate. Pobjeđivati u dominantom bolidu i raditi to u onom koji možda i nije najbolji, najbrži i najdominantniji čini razliku između velikih i najvećih.”

Za kraj Stewart je pojasnio kako mu je jasno da se s njegovim razmišljanjima mnogi neće složiti i kako će ih osporavati, no on smatra kako današnji vozači pa i oni najbolji jednostavno nisu na razini nekih velikana iz ranijih era ovoga sporta.

“Znam da se mnogi neće složiti sa mnom ako kažemo kako Lewis nije najbolji vozač svih vremena jer ja sam odrastao u vrijeme kada sam uživo gledao neke vozačke veličine kao što su Ascari, Nuvolari, Caracciola koji su bili doista velikani i zato možda drugačije gledam na stvari. Također, imao sam sreću voziti u vrijeme kada su uz mene bili primjerice Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt zatim Cevert, Amon, Brabham dakle neki doista top, top vozači. Gledajući današnju eru Formule 1 i vozače koji se u njoj natječu jednostavno nemam dojam kako bi ih mogli poistovjetiti s pojmom najvećih u svojoj profesiji,” zaključio je svoj osvrt leteći Škot.

39 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

jednom je rekao netko da treb se pogledat uvjete koji s tada vladaili konkurebciju i koga su imali za rivale merceses je predominantan lewis je sve ove rekorde doibio lagano,, ne mozese uusporedit 50i ovo sada ondasu bili bolidi spori ali teze za voziti staze opasne danas staze siguerne a bolidi lagani za voziti,,,, fangio je imao sano jedno fivala ascarijAja koji je poslije poginuio,, n mogu se usporediti fangio i lewis,,,,nekoc je bilo 6 utrka,,danas lewis u 20 utrka 11 pobjeda

Desmosedici

Kako stvari stoje LH će biti najuspješniji vozač svih vremena..i to mu nitko neće moći osporiti niti “ukrasti”..sve dok se jednog dana ne pojavi netko tko će dostići i prestići njegove rezultate..ali tko je “najveći” ostaje i dalje otvoreno pitanje i teško će se to ikad moći objektivno ocijeniti..LH svakako spada u kategoriju najvećih vozača, ali ipak nije najveći vozač u povijesti F1.

Mike-ferrari

Brao

Pratiteljcro

Sve je to ok sto kaze Sir, ali za mene to vrijeme formule 1 nema veze sa modernom formulom. I pod modernom mislim na devedesete pa sve do danas ako ne i ranije. Ti prastari bolidi nisu imali ni “milimetar” DF-a i vozili su se kao danas recimo Clio RS sa cistim mehanickim gripom. Aero pritisak nije postojao! To je kao da vozis totalno drugu kategoriju bolida. A ovi moderni bolidi se lijepe u brzim zavojima da ti pamet stane, a to recimo Fangio nikada nije iskusio, bas nikada.

Deyo

Sir Jackie, hallelujah!!!! Gospel truth, sto bi se reklo!!! 🙂

mika.KA

dobro pa MS nije ni spomenuo. hahahaha

F1 Majstor

Tebi je na ovom portalu bitno iskljucivo baljezganje koje nema veze sa znanjem o ovom sportu niti sa ovim sportom.Razumijem da navijas za nekoga i da imas svoje favorite ali ne trebas zato omalovazavati nikoga ko se bavi ovim sportom a pogotovo ljude koji su rusili sve moguce granice a to je radio Svchumaher kao sto danas radi Lewis za kojeg navijas sa toliko zara.

senna2209

Sir Jackie Stewart je u pravu , samo se ne bih složio s redoslijedom prva tri vozača svih vremena. Vrijeme kad je vozio, bolid koji je vozio i konkurencija koju je imao, da ne govorimo o karizmi i humanosti, neprikosnoveni broj 1 Senna, 2 Fangio 3 Hamilton!

MS791

Jbg svako ima svoje favorite i mišljenja iz kuta gledanja, za mene apsolutno broj 1 Schumacher, pa senna pa fangio. Ali to jednostavno nije korektno uspoređivati uopće jer je previše toga različito, prvenstveno broj utrka u sezoni a di sve drugo.

Pratiteljcro

Senna je bio paksu isto kao i Alo i Ham.

ferrari zauvijek 1

Pozdrav za sve. Po mom mišljenju je razlika izmedu vozaca daleko manja po kvaliteti, nego sto se to predstavlja. Sve ostalo su okolnosti, sreca, timing…

F1 Majstor

Postujem tvoje misljenje ali po mom misljenju razlike u kvaliteti vozaca su velike.Ne samo u kvaliteti nego i u stilu voznje, riskiranju u voznji i nacinu na koji riskiraju, agresivnosti,prolazak kroz zavoje prije ili kasnije kočenje,vremenski uvjeti.Sve to cini razliku izmedu dobrog boljeg i najboljeg.Da se razumijemo svi vozaci u F1 su vrhunski ali neki vozaci jednostavno nemaju odlike prvaka i nebi bili prvaci ni u mercedesu ni ferariju ni bilo kojoj drugoj ekipi.

F1 Majstor

Moje objektivno misljenje je da je nemoguce realno usporediti vozace danas s onima od prije toliko godino.Opcenito takve usporedbe s tolikim vremenskim odmakom su za mene gluposti.Subjektivno svako ima svog favorita i svida mu se ovo ili ono kod nekog vozaca ali nemoguce je reci ko je najbolji.Svako vrijem nosi svoje a vremena su neusporedivo razlicita.Postujem svako svjetskog prvaka kao i puno vozaca koji su bili izvanredni ali igrom slucaja nisu bili prvaci.A na njih cesto zaboravljamo.Svi od navedenih su vanserijski i zasluzuju respekt i postovanje.Ono sto bi ja volio vidjeti kod trenutnog prvaka Lewisa je vise borbi kotac uz… Read more »

mclaren123

Čitajući komentare ispod, htio sam napisati baš nešto ovakvo. Previše je tu varijabli koje utječu na uspješnost pojedinog vozača, a s vremenom se jako promijene i nema smisla uspoređivati vozače u različitim vremenima.

Desmosedici

Nemam što dodati..Sir Jackie vam je sve objasnio..Sir Jackie spada u kategoriju najvećih vozača, a to se često zaboravlja kad se ovdje prave neke “privatne” tablice.

Berislav

Malo ću se našaliti…..Sir Jackie, niti Fangio i Clark nisu u rangu Hamiltona. Doajen F1 je pokušao naivno usporediti vozače koji su vozili jako davno, u potpuno različitim uvijetima sa vozačima današnjce i dašnjim uvijetima. Pokušao je, zapravo nešto što još nikome nije uspjelo, niti ikome uspjeva, niti će, vjerojatno, nekome ikada uspjeti.

Desmosedici

Da nije senilan?..preporuči mu Ginko..Hahahaha!

mika.KA

a da stavite link od kuda ste to procitali tj izrezali veci dio teksta!!!!
jedan od teksta koji fali:
“Fangio je vozio na prilično izvanredan način, izabrao bi Ferrari i onda bi pomislio ‘iduće godine Maserati bi mogao biti dobar’ tako da nikad nije imao ugovore duže od jedne godine.”

“A onda je vozio za Mercedes-Benz i osvojio dva prvenstva s njima jer su bili najbolji automobili na svijetu u to vrijeme.”

tako kad vec kopirate NE VADITE IZ KONTEKSTA samo sto vama odgovara!
btw,sta onda sa MS?
nije ni on najbolji?

robif

Tocno tako

MS791

A što si se uzbudio. Tvoj komentar je čisti dokaz da bi se svi na kugli zemaljskoj morali složiti sa tobom da lewis božanstvo i niko nikad prije ni poslije njega neće biti bolji.

Desmosedici

A nisi ni ti nešto “objektivan”..i ti si tu prikazao što tebi odgovara..a ovo si “zaboravio”: Stewart – ‘Fangio je najveći svih vremena, Hamilton nije ni treći’ Jedan od njih je i svjetski prvak iz 1969., 1971. i 1973. Stewart koji vjeruje da sama statistika nije dovoljna da se nekoga smatra najvećim vozačem svih vremena. “Juan Manuel Fangio je po meni najveći vozač koji je ikad živio, a Jim Clark je drugi najveći, čak ispred Senne. “To nije isto kao kad to učinite u bolidu koji nije najbolji. A tu je možda razlika između jako, jako velikih vozača i onih… Read more »

mika.KA

postotak osvojenih utrka ne drzi vodu!
koliko je tada bilo utrka,bolida a koliko sada?
ma daj, isto kao da raspravljamo tko je najbolji nogometas svih vremena. neki starac ce raci pele dok neki nadobudni klinac ronaldo.

Desmosedici

Sve su to samo statistički podaci..rekao sam, oni mogu samo pokazati tko je najuspješniji, ali ne mogu pokazati tko je najbolji iliti najveći vozač u povijesti F1..to mogu samo donekle objektivno odrediti ankete koje bi se provele sa najeminetnijim ljudima iz svijeta F1..a i tu bi subjektivnost igrala glavnu ulogu.

papaya

Sad kad ovako čitam što je napisa,sve bi mu potpisa,iako sam mlad pa neznam navedene..osim iz priča(nisam gleda njihove utrke)imam 33god…
Ali iato sutra kad bi netko naveo drugacije superiorne pohvale na račun Hamiltona i tu bi se složio…ne gledamo svi na sve isto…ali triba poštivati što je čovik reka,nemoramo se sa tim i složiti…npr ..faca nije ni spomenia ŠUMIA…tako da svak ima svoje…

west 44

Oooo sad se i Jackie sluša, ali možete se na glavu postavit đaba vam . I utopljenik se za slamku hvata pa tako i ovdašnji hejteri!!!

Deyo

Dakle, cak i pod rizikom da mi G-din Vukajlovic izbirse nalog, ja stvarno ne znam sto je ovo, nego ponasanje nekoga ko kao da je pripadnik neke fanaticne sekte, koji je spreman uraditi sve za svog idole. Ja najozbiljnije sam uplasen necijim ovakvim ponasanjem, i ovo je stvarno ozvbiljan slucaj. Prvo ste u travnju ovde napravili show, samo sto su se dva autora portala usuditi dati svoje misljenje ko su top 5 najboljih svih vrijemena, gdje tvom idolu sigurno nije mjesto. I od tada, ovo se samo pogorsava. Najozbiljnije, necu ni pomisljati sto bi se moglo desiti da se docepate… Read more »

LUTHER

ajoj, sad će hamiltonovci dobit žičani i proglasiti stewarta senilnim starcem koji ništa nema pojma i koji u životu nije ništa napravi osvojio..al ima čovjek pravo.. na kraju krajeva merc je dominantan bolid i zato je osvojio kaj je osvojio pogotovo 2014, 2015 i 2016 sa rosbergom ..
samo činjenica u razdoblju od 2009 do kraja sezone 2013 pobijedio je 13 puta, s time da 2013 samo jednom, tak da… 🙂

Deyo

Luther, ajde to, nego sto Button je bio otprilike tu negdje sa njime, i pokazatelj da Hamilton nije Bog! Kovalainen i Bottas su jedini koje je on ubjedljivo pobjedjivao. Cak i Rosberg je davao mu otpora. Vise nego ista bih volio da je u tom bolidu bio neko poput Alonsa, ili Kimi iz starih dana, zamisli sto bi bilo tada. Kamo lipe srece, ne bi ovaj sigurno imao toliko pobjeda, vec bi bio poput sebe iz 2011. Neprestani kontakti pod pritiskom.

Pratiteljcro

Tocno. Buton je porazio hama a i po cistoj brzini je kasnio cca 0.05s.Poslje je but vozio s alonsom i razlika je bila cca 0.1s u korist alonsa.

sladjan87

Sve tocno do panja , ukinuti komunikaciju sa ljudima iz boxa pa da vidimo tko je tko .

mika.KA

zasto?
ma najbolje da u danasnje vrijeme voze po betonu, limenkama od bolida pa da vidimo onda..
strasno

MS791

Pa jbg tvoj miljenik nebi mogao svako malo kmecati

mika.KA

kako bi se tek onda okretao SV

sladjan87

Ma daj ,jedan mu prica koji mod da koristi drugi kada ce mijenjati gume treci mu govori da se hidrira cetvrti govori Bottasu da ga propusti …..

Pratiteljcro

Ako ukines radio vezu Alonso bi bio broj 1 uvjerljivo bikoz najveci awareness

mody

točno ima bolji bolid i nema konkurenciju godinama lako je tako,, a bolid mu se nije pokvario nikako

1borna

Bravo Jackie, trebalo je to jednom reći! Ja bih dodao da nekada vozači nisu imali iza sebe brojnu ekipu koja prati sve parametre vozila i upozorava vozača ako je nešto na granici. Vozač je bio sam u svojoj formuli i imao je svega nekoliko instrumenata za kontrolu. Jedinu pomoć od malobrojnog tima je imao prilikom prolaska ciljnom ravninom, dugo nije bilo neke radio veze. Nije bilo servo volana, nije bilo simulatora u kojima se izvježba svaka staza na pamet a uostalom i staze su bile grbave, prašnjave i bez zona izlijetanja. Brzine su se mijenjale teškom ručicom i po osjećaju… Read more »

mika.KA

tako je, treba ukinut halo sustav, bolid od carbona pa da vidimo. tko prezivi pricat ce!

Deyo

I kakve sada to ima veze?! Ne treba ukinuti, ali pokazuje koliko je bilo opasnije i imati hrabrost tada juriti do daske. Poenta je porijedjenje vozaca, koji definitivno po svim mjerilima su daleko bolji od Hamiltona.

Related Posts