SLUŽBENO: Racing Point kažnjen oduzimanjem 15 bodova i 400.000 eura!

Prije početka prvog slobodnog treninga druge utrke u Silverstoneu smo dobili informaciju iza FIA-e kako je žalba od strane Renaulta protiv Racing Pointa uvažena te je momčad Lawrencea Strolla kažnjena s oduzimanjem 15 bodova i 400.000 eura!

Podsjetimo, priča oko bolida Racing Pointa, koji je svim momčadima ‘zapeo za oko’ zbog sličnosti s prošlogodišnjim Mercedesom je krenula već na predsezonskim testiranjima u Barceloni.

Ipak, tek je na drugoj utrci sezone Renault uložio prvi službeni protest na bolid RP20, a to je sljedilo i na ostalim utrkama do VN 70. obljetnice Formule 1 kada su suci donijeli odluku o kažnjavanju zbog ‘kopiranja’ dizajna prednjih i stražnjih usisa zraka za kočnice jer je Renault uložio žalbu koji se odnosio na taj dio.

Suci su zaključili kako je dovoljno kazniti momčad za jednu utrku s po 200.000 eura i 7.5 bodova po vozaču, ali se bodovi koje su skupili Perez i Stroll neće brisati u poretku vozača, nego će samo Racing Point izgubiti konstruktorske bodove. Za preostale proteste su suci odlučili kako će im dodijeliti samo opomenu jer se radi o istom prijestupu sportskog pravilnika te za to nije potrebno koristiti neke strože kazne poput diskvalifikacije sudionika.

Za kompletno objašnjenje kazne i postupka oko donošenja odluke možete pogledati objašnjenje FIA-e na njihovoj stranici.

40 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Gigi

To su ih malo pecnuli po prstima, tek tolko da ih kazne a opet da ne otiđu iz cirkusa 😂

Pedji2

A seca li se iko od vas kako je kaznjen McL zbog posedovanja Ferrarijevih dokumenata.. eto proguglajte pa ce sve biti jasnije..
Koja je razlika?? Sto RP neko dao dobrovoljno nacrte? Jel kazna zato ovako mizerna?
A u stvari bih rekao da je nagrada, je koliko ce love dobiti za bolji ukupni plasman bice I za Tatu Strola I Tota I kaznu..

svakako

Hahhaha kaznili su momčad milijardera sa 400000 eura i 15 bodova, koje će osvojiti odmah na prvoj utrci. Ma osvojit će i više. To je kao da mene policija kazni za nešto sa 4 kune kazne. Teška sprdačina. Lupajte dole šta god želite ali ovo više nije relevantan sport ni po čemu ni za ništa. Očito je da je FIA ovu kaznu uručila preko one stvari samo da ukloni pritisak ostalih momčadi sa sebe. I nemojte mi spominjat Ferrari licemjeri jer Ferrari je dobio svoje što je očito i vidljivo po rezultatima ove godine a vidjet će se i sljedeće… Read more »

Desmosedici

Dobro su prošli. Ovo je opet Nagodba, poslije koje ništa ne znamo. Što sada mora napravit Racing Point? Ako sve ostane isto, ne vidim svrhu kažnjavanja..osim da se kaznom legalizira i nastavi nelegalno stanje.

Desmosedici

Već sam pisao da me ovo podsjeća na suđenje Al Caponeu. Kad ga nisu mogli osuditi za teške zločine, mafijaške poslove, jer nisu imali čvrstih dokaza..tada su ga osudili za beniogne stvari za koje su prikupili dokaze..za utaju poreza. Tako i ovo. kopija koimpletnog bolida je legalna djelatnost, a kopija samog kočionog rashladnog sustava je ilegalna djelatnost? Kakvi su to propisi? Tko je ovdje lud?

Panzer

A ono sa Ferrarijem te ne podsjeca na sudjenje Al Caponeu?

Desmosedici

Opet miješaš kruške i jabuke..Ferrari nije prekršio nijedan propis kao što je to napravio R. Point, inače bi bio kažnjen bez pardona, isto kao sad R. Point..radio je nešto što je bilo u sivoj zoni ali nije bilo zabranjeno nikakvim propisom..nitko nije znao što je to dok netko iznutra nije dostavio povjerljive podatke, kako sam razumio, Red Bullu??..dalje su RB i Mercedes pritiskali FIA-u da se to istraži..i nakon sve istrage FIA nije mogla pronaći prekršaj, već su se na neki način nagodili tako da se ugradi dodatni drugi senzor protoka i što još, ne znam..mislim i da Mercedes sada… Read more »

robif

Haha

LHx6

Kakva nagodba? Imaš transparentnu tužbu, presudu i kaznu. doslovno imaš link na to u članku na kojem komentiraš.

Daj nam link na presudu za Ferrari na koju se nadovezuješ.

Pratiteljcro

Nema linka samo klikbejt izvori gdje se na lokalnoj “tv postaji” sve “divno i krasno” izpreplice.

147 kt

Znaci mercedes ima prste u tom. Dali su im nacrte za bolid. Lijepo pise da kanali za hladenje kocnica se nesmiju kopirat nego kupit od dobavljaca dijelova. Vidi kako bas sa mercedesa.

papaya

Mercededu oduzeti sve titule…LH zabranit ulazak u f1 svijet…wolfa doživitno kazniti zatvorom…ugasiti brend i firmu u njemackoj ….

mika.KA

nebi ni onda bili zadovoljni

MS791

Ti misliš da je racing point samo po slikama kopirao bolid?? Dali su im iz Mercedesa neku pomoć u tome ili neke podatke garant. Pa nije bolid f1 lego kockica da ti neko pošalje sliku maillom pa ćeš složiti po tome.

Desmosedici

..dovoljno je ugasit ovo u Engleskoj..svakako će se ugasit za par sezona a fokus prebacit na Aston Martin..tu odmah preko puta..također u Engleskoj.

LHx6

Sve je to ništa jer Vettel dolazi 2021.

F E R R A R I

Bravo, uspio si par tema ne spomenuti Vettla al srce ipak vuce

LHx6

Pratiš me, a? Samo daj. Vettel kažeš? Spamao si me s njim kao i svi godinama. Srećom ostaje još u F1 da vam ga mogu nabijati na nos. Doduše, neće biti tako slatko kao sada jer ćete ga i vi gaziti čim nije u Ferariu kao i 2010. do 2013.

F E R R A R I

Ne pratim te nego si mi zanimljiv kako si opsjednut njime, simpaticno mi je to

Tazman007

Znači,ako je usvojena žalba,onda je ovo dalje smiješno……Kazna,a poslije upozorenje…..Ako je odlučeno da je kršen pravilnik,onda bolid nije ispravan pa je potrebno mijenjati komponente koje nisu ispravne,a bodove brisati. U protivnom,ovo i ovakvo kažnjavanje nema smisla……. Isto kao i kažnjavanje u trci sa + sekundama……. Ako si kažnjen kazna nastupa odmah …Nema veze radili se ovdje o Pointu,Alfi,Williamsu ili Meci,Ferrariju,RB.Kazna je kazna i za sve mora biti ista.Na dalje,ako su kaznili Point zbog usisa zraka za hlađenje brenzi onda je pitanje tko im je dao shemu tog usisa jer bome preko slika nisu mogli snimiti unutrašnjost sklopa…. Ali to je… Read more »

klepesina

Al nije nikad bila ista kazna za sve kroz povjest f1 pa nece ni od sad a bilo je mnogo gorih afera neg sad a i sta je RP uradio za 4 trke dje su kakav im je profit bio sve u svemu 0 vise su sad izgubili novacanom kaznom nego dobili kroz trke

klepesina

A i sta bi za ferari dje je objasnjnje Fie za proslu godinu gdje je kazna Nema

Desmosedici

Kako si mi se jučer rugao?..Ponovi, da se ja tebi narugam.

Tazman007

Gdje je Ferrariju kazna? Pa šta ne gledaš F1,ne vidiš ih kako izgledaju ove sezone…..Po tebi nisu kažnjeni? Mi ne znamo “javno” za kaznu,ali slika govori 1000 riječi,a ona je da imamo u nazad nekoliko sezona najjadniji Ferrari …… Očito su morali drastično mijenjat pogonsku jedinicu(ne kažem da je samo ona uzrok,ali sve se vidi na Alfi ove godine,jasno je koliko je mijenjana)

klepesina

ne kuzis ti nista javno nije objavljeno sve je umotano imate nesto al nikom nista nije obrazlozeno jel sad jasno….uostalom ko zna sta ste izmuljali kada je fia to stopirala plus sto nije bilo po pravilima izgleda tesko krsenje pravila pa stramota i fiu bila da to objavi

Tazman007

Ja fkt ne znam s kime se ti prepireš? Šta te muči? Jebe se meni i za Mecu i za Ferrari,želim F1 kakva je bila na početku 90ih…A bome sada neću ovdje pisati razlike između “onih vozača bolida” i današnjih vozača playstationa……. Daj današnjem vozaču stick,digitalni sat obrtomjera ispred njega i običan volan sa “trubom” u sredini pa neka voze…..E to je bila F1……. A tebe molim da mi pojasniš pošto ne kužim “ništa” (i ako me iskreno ni ne zanima)……. Leave me alone i know what i’m doing

Tazman007

I tko su vi,mi i oni ?…..Naši,vaši i njihovi ? Mora da si jedan od mehaničara u strijelama jer drugačije fkt tvoj komentar nema smisla……. Naši i Vaši,he,he,he….

MS791

A di je Mercedes odjednom preko zime toliko dobio na snazi motora? Sigurno legalnim putem. Samo to nije problem problem je kad Ferrari napravi bolji bolid i motor, a to je stvarno čudno radi se o brandu trkačih automobila kako bi oni uopće mogli napraviti najbrži motor. E onda dolaze senzori ispitivanja i svašta dok se nešto ne nađe. To ti je kao inspekcija u dućan naći će ti nešto ma koliko ti dobro napravio sve jer ti hoce naći.

klepesina

i drugi prave isto trkaca auta i svu ostalu gamu vozila niste jedini

LHx6

Hehe, a slavio si sve prevaranstve pobjede MSa. Još 4 utrke i bye bye. Kako se jedete.

Ne brini, biti će lakše kad ga Ham skine. Pomiriti ćete se sa sudbinom. Sad se još koprcate.

MS791

Prevarantske? U tvojoj glavi možda. Mene ti rekordi uopće ne jebu. Ja znam što je Michael Schumacher za mene. Za ostale trube poput tebe me boli ona stvar.

LHx6

Uzeli su im bodove. Što još? Moraju mijenjati jer će im opet uzet bodove.

Tazman007

Pa logina bi nalagala da ako je neispravan do sada,a ne promijeniš ništa da je neispravan tj.nelegalan i dalje. Shodno tome,utrkuješ se,ali sve bodove koje osvojiš mičemo.I šta imaš od toga kao momčad? Ne mogu ih kaznit za prve 2 utrke i onda više ne kaznit,a bolid je i dalje isti. Zar ne?

LHx6

Kupili su je legalno 2019. Po odluci nisu je smjeli svejedno koristiti. Članak nije išao u dodatna pojašnjenja. Imaš link na FIA odluku.

LHx6

Na tvoje pitanje “tko im je dao shemu”.

Tazman007

Nema kupovanja shemi,već dijelova …… Na njihovu žalost preračunali su se…..

loni

Nije im bila nužna shema/blueprint, oni su kupili brake ducts pd Merca 2019 godine. Za 2020 g. brake ducts su stavljeni na popis (parts list) elemenata koje momčad mora sama dizajnirati. Znači ove godine ne smiješ koristitit ili kopirati prošlogodišnji (Mercov) dizajn, već iskonstruirati- dizajnirati svoj. Kazna je dosta “politička” … tipično za FIA, moguće su i žalbe. Show must go on….

loni

(Izgleda da sam pisao u negdje isto vrijeme kad LHx6, sorry)

mody

zakulisn igre velikih smetaju im male ekipe

loni

Da … zakulisne igre Tota Wolfa, on je dioničar/investitor u Racing Pint…. budući Aston Martin,

Related Posts