Max Verstappen najbrži na prvom treningu u Silverstoneu!

Najbrže vrijeme prvog slobodnog treninga za VN Velike Britanije je postavio Max Verstappen u Red Bullu!

Drugo mjesto je zauzeo Lewis Hamilton u Mercedesu, a do trećeg mjesta je došao Lance Stroll u Racing Pointu. Alex Albon je bio četvrti u drugom Red Bullu, a Charles Leclerc u Ferrariju je završio peti. Šesti je bio Valtteri Bottas, a na sedmom i osmom mjestu je završio dvojac iz RenaultaOcon i Ricciardo. Krug desetorice najbržih su zatvorili Nico Hulkenberg, koji je vozio umjesto Sergia Pereza, te Daniil Kvjat u AlphaTauriju.

Tijek treninga:

Nakon vikenda pauze od Formule 1, današnjim prvim treningom na Silverstoneu, nastavljena je ova skraćena i uzbudljiva sezona. Vijest dana je povratak Nice Hulkenberga u Formulu 1, nakon što je Sergio Perez označen pozitivno na bolest Covid19 te ne može sudjelovati ovog vikenda u utrci.

Početak treninga je protekao upravo u znaku povratka Nijemca na stazu – vidjeli smo kako šef Racing Pointa objašnjava koliko je teško bilo pripremiti zamjenu vozača u ovako kratko vrijeme, medije koji su pratili Hulkenberga u korak i njegov izlazak na stazu 13 minuta nakon početka treninga. Hulkenberg je završio svoj prvi trening nakon povratka na devetom mjestu.

Prvi na stazu je izašao Lewis Hamilton, ali nitko nije odvozio brzi krug. Nakon dvadesetak minuta ispitivanja staze, guma, aerodinamike i općenito zagrijavanja bolida prvi mjereni krug odvozio je Kimi Raikkonen. Kimi (P16) je na kraju bio brži od vozača Williamsa i svog momčadskog kolege, nadajući se da će ovog vikenda postići bolji rezultat nego do sada.

Ubrzo su i ostali krenuli postavljati svoja prva brza vremena. Norris je poboljšao svoje vrijeme, a odmah nakon toga je Verstappen odvozio svoje najbrže vrijeme.  Upravo u tim trenutcima smo vidjeli i prva izlijetanja te posljedično i crvenu zastavu.

 

Prvo je Raikkonen izazvao kratku žutu zastavu izlijetanjem u svojoj Alfi, a potom je Antonio Giovinazzi prouzročio crvenu zastavu. Kimi je izgubio zadnji kraj svog bolida i završio u šljunku, ipak, imao je ugodnu situaciju i vratio se na stazu bez problema. Sreće da prođe bez problema nije imao njegov momčadski kolega koji je prilikom izlijetanja uništio gume na svom bolidu. Kako je do povratka u boks ostavljao dijelove gume i podnice na stazi, crvena zastava je pokazana te je trening morao biti zaustavljen. U tom trenutku samo 13 vozača je ostvarilo vrijeme kruga.

Nakon crvene zastave većina vozača je požurila nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Vidjeli smo nove krugove i promjene u rasporedu, a nakon par minuta Mercedesi su preuzeli najbrža vremena. Nakon toga, situacija na stazi je mirovala neko vrijeme.

U jednom trenutku posljednjeg dijela treninga Max Verstappen je odvozio skoro pola sekunde brže od Hamiltona, što se na kraju pokazalo i dovoljnim za osvajanjem prve pozicije. Lance Stroll je odvozio dobar krug sa samo desetinkom zaostatka za Hamiltonom, a iza njega s manje od sekunde zaostatka za Maxom našao se Alex Albon i Ferrarijev Charles Leclerc.

Vozači Renaulta (P7 i P8) nisu imali nikakvih problema i dobro ih je vidjeti kako top 10 računaju kao konstantu. Za razliku od njih, McLaren na domaćem terenu ne izgleda uvjerljivo (P12 i P13), ali ipak treba naglasiti da je tek prvi trening.

Za posljednje mjesto u top 10 su se borili vozači AlpheTaurija a uspješniji, za 4 stotinke, je bio Rus Kvjat. Za spomenuti je i Sebastiana Vettela u Ferrariju koji nije odvozio vrijeme treninga zbog problema s pogonskom jedinicom. Drugi trening se vozi od 16 sati.

Related Posts