Bottas: Druge momčadi će se mučiti da naprave DAS

Valtteri Bottas smatra kako će Mercedesovi konkurenti, koji se odluče kopirati njihov novi DAS sistem, o kojem se jako puno diskutira od jučer, imati velikih problema u izradi sistema koji nije nimalo jednostavan. Podatak koji dovoljno govori o tome koliko je komplicirana izvedba je taj da Mercedes više od godine dana radi na ovom projektu.

Bottas je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je njegova momčad prva predstavila ovakvo rješenje za koje je FIA ustvrdila da ne krši pravilnik iako su neke momčadi već počele tražiti načine da se zabrani uporaba ovog sistema.

”Očigledno je da sam vrlo ponosan činjenicom da smo prva momčad koja ima ovakvo nešto na bolidu, to samo pokazuje koliko su naši ljudi dobri.”

”Zasigurno to nije jednostavno za izraditi te će drugim momčadima trebati neko vrijeme da ga naprave, ako se odluče na to. Još uvijek učimo kako izvući najbolje iz toga, ali vjerujem da će nam kroz sezonu pomoći u ostvarivanju naših ciljeva,” rekao je.

Na upit novinara koliko dugo on zna za ovaj projekt, Bottas je odgovorio:

”Znao sam da je ovakav sistem u izradi već neko vrijeme – to nije nešto što se može napraviti preko noći. Mislim da sam prvi put čuo za ovo pred godinu dana.”

Iako je Sebastian Vettel izjavio kako mora biti čudan osjećaj ”izvlačiti” volan prema sebi, Finac kaže da nije osjetio nikakve poteškoće u kokpitu.

”Nije uopće čudan osjećaj jer za sada radi odlično. Prilično je dobro i ne možete slučajno povući volan prema sebi jer je tako konstruiran. Čak smo i u simulatoru isprobali ovo i nismo naišli na nikakve probleme. Cijeli sistem je napravljen jako dobro i razrađen do detalja tako da za sada nemamo nikakvih problema.”

Bottas je na kraju intervjua rekao kako je uvjeren da njegova momčad ne bi ulagala u ovaj projekt ako je postojalo imalo sumnje u to da neće biti u skladu s pravilnikom te je dodao još jednom kako će drugim momčadima biti prilično teško izraditi ovaj sistem u kratkom roku.

”Ne vjerujem da bi momčad išla u izradu ovakvog sistema da nisu bili sigurni kako neće naići na probleme s pravilima. Za druge momčadi je prilično teška situacija jer moraju procijeniti da li im se isplati ulagati u ovaj sistem ili ne. Za nas je to bio jako velik projekt te ga nije moguće iskopirati tako lako. Nadam se da će nam on pomoći kako bi zadržali razmak u odnosu na ostale ekipe,” zaključio je Bottas.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
sennad

Brown F1,Benetton, Mercedes. Naravno da je legalno. Ostali kad izmisle to je odma zabrana. Berilijum, treca papučica . Sto bi Ros gubio pare ulozene u mečku.

west 44

Jel znaš zašto je berilijum zabranjen?

sennad

Zapaljiv, sličan magnezijumu. To možeš priznati, ali krilca na Renovom bolidu 2006 nisu zapaljiva pa su zabranjena.

Pratiteljcro

Bravo, sve si reko…

Related Posts