Hamiltonu pole position na VN Monaka, Leclerc eliminiran u Q1!

Prvu startnu poziciju na 66. izdanju Velike nagrade Monaka u sklopu Svjetskog prvenstva Formule 1 osvojio je Lewis Hamilton u Mercedesu! Britancu je to 85. pole position u karijeri i tek drugi u Monaku.

Iz prvog startnog reda startat će još Valtteri Bottas, dok su pozicije u drugom startnom redu osigurali Max Verstappen u Red Bullu i Sebastian Vettel u Ferrariju.

Kvalifikacije su prošle bez nesreća ili prekida, ali dogodilo se jedno veliko iznenađenje. Charles Leclerc u Ferrariju, najbrži na trećem slobodnom treningu, eliminiran je već u prvom dijelu kvalifikacija i startat će kao 16.

Kvalifikacije na ulicama Monte Carla održane su praktično u idealnim uvjetima. Vrijeme je bilo pretežno sunčano, temperatura zraka oko 20° Celzija, a temperatura staze popela se iznad 40°, što je vozačima prilično olakšalo zagrijavanje guma.

Q1 – eliminirani vozači: Leclerc, Perez, Stroll, Russell, Kubica

Nakon što je svojim Ferrarijem udario u zaštitnu ogradu na trećem slobodnom treningu, Sebastian Vettel ipak je mogao normalno krenuti u kvalifikacije. Prije početka, mehaničari Maxa Verstappena užurbano su radili na Red Bullovom bolidu, ali i Nizozemac je s kojom minutom zakašnjenja izašao na stazu.

Prema očekivanjima, glavni problem vozačima u prvom dijelu kvalifikacija bio je promet. U toj velikoj gužvi na uličnoj stazi, najbolje vrijeme postavio je Vettel, doslovno u posljednjem trenutku. Bio je u zoni ispadanja, dok nije odvozio 1:11,434. Ironično, time je eliminirao svog timskog kolegu Leclerca.

Monegaški vozač nije imao dobar rezultat, prilično je zaostajao za najboljima. Još se pri povratku u boks nije odazvao na vaganje pa su ga mehaničari morali gurati do vage. Izgubio je tu nešto vremena, ali ostaje pitanje zašto ga Ferrari nije poslao natrag na stazu prije isteka vremena. Novi veliki strateški propust momčadi iz Maranella.

Iza Vettela bili su Hamilton, Bottas i Verstappen, a osim Leclerca, očekivano su eliminirani vozači Racing Pointa i Williamsa. Njihovi rezultati na treninzima nekako su i sugerirali da im šanse za prolazak u Q2 nisu velike.

Q2 – eliminirani vozači: Hülkenberg, Norris, Grosjean, Raikkonen, Giovinazzi

Drugi dio kvalifikacija nije ponudio iznenađenja po pitanju onih najboljih. Najbolje vrijeme imao je Max Verstappen u Red Bullu (1:10,618). Vrlo mali zaostatak imali su vozači Mercedesa, dok je Vettel bio četvrti sa zaostatkom od šest desetinki sekunde.

Borba za Top 10 bila je nemilosrdna. Odličan peti bio je Magnussen u Haasu, vozači Toro Rossa zauzeli su šesto i sedmo mjesto, dok je Gasly prošao dalje kao osmi. Posljednje dvije pozicije u Q3 osigurali su si Ricciardo u Renaultu i Sainz u McLarenu.

Njihovi timski kolege, Hülkenberg i Norris završili su 11. i 12., Grosjean je bio tek 13. nakon što mu je Gasly zasmetao u završnom brzom krugu, a najsporiji su u Q2 bili su Raikkonen i Giovinazzi. Definitivno, veliko razočaranje za Alfa Romeo Racing jer ranije tijekom vikenda činilo se da su Finac i Talijan ozbiljni kandidati za Q3.

Q3 – Hamilton do tek drugog pole positiona u Monaku

Pri prvom izlasku na stazu u završnoj rundi kvalifikacija, Bottas je bio nešto brži od Hamiltona, ali Britanac je u drugom pokušaju ponovno izvukao maksimum iz svog bolida i vrijeme 1:10,166 bilo mu je dovoljno za pole position. Drugi ove sezone i tek drugi u karijeri na ulicama Monte Carla.

Bottas u drugom pokušaju nije uspio popraviti vrijeme jer je napravio jednu pogrešku te se morao zadovoljiti drugom startnom pozicijom. Razlika je na kraju bila 86 tisućinki sekunde.

Max Verstappen ipak se nije uspio umiješati među vozače Mercedesa i startat će iz drugog startnog reda, zajedno sa Sebastianom Vettelom u Ferrariju. Pierre Gasly u drugom Red Bullu imao je peto vrijeme, Kevin Magnussen u Haasu šesto, a iza njega poredali su se Ricciardo, Kvjat, Sainz i Albon.

Utrka je na rasporedu u nedjelju od 15:10.

 

34 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
uriah

Meni su uočljive dvije stvari:prva da se nijednoj momčadi nije dogodilo u kvalifikacijama za ovu utrku,da zahebu nekoga od svojih vozača.Dakle pogreška Ferrarija(namjerna ili ne u to ne ulazim).A druga stvar-ovo je staza gdje se traži vještina vozača,a ne toliko brzina bolida.I pokazalo se da je Ham majstor.Točka.Volio bih da padne kiša,Ham je i tu iznad prosjeka,premda ima vozača iz sjene koji su na kiši dobri.Seb ne spada u tu kategoriju sigurno.

ferrari 012

Mercedes je kompakna momčad. Ham zreli i strpljivi vozač i jednostavno funkcioniraju savršeno dok Ferrari sramoti sam sebe

ferrari 012

Rekonstrukcija momčadi. Skoro svaku utrku sje.u s nekakvim kockanjima idejama itd. Ovo je gotova godina za njih nema šanse da se vrate.

scenario 7

52% šansa za kišu oko 15:00 u Monte Carlu.. Vjerojatno neće pasti, ali nikad neznaš. Leclerc je najavio agresivan stil vožnje danas kako bi se domogao nekih bodova, pa makar pod cijenu sudara i ispadanja iz utrke. Nebih volio sudare, ja se samo nadam da će biti zanimljivo, ništa drugo.

FerrariV12

Jaoooo, pa tko ovo moze gledat , kaj ovi rade …
Propao mi cijeli tjedan , godina , i naredne godineeee…
FF

rovaccccc

Treba malo citat komentare od predsezonskih testiranja.Nebi li se navijaci ferrarija naucili poslije toliko godina,da se ne zuri sa pretjeranim optimizmom.Svake godine isto.I opet ce i iduce godine 🙂

Mike-ferrari

Ovako katstrofalan Ferrari je bio 2009,2014,i sad 2019
Interesantno svakih 5 god banana
Hehehe

FerrariHR

Komentira sam na predsezonskim testiranjima da treba cekat prvih par utrka za konačan zaključak kako ko stoji, i šta imamo sad?
Mercedesova kompletna momčad i bolid izgledaju bolje i skladnije. Ove godine su Ferrari koštale više loše odluke nego problemi sa bolidom. Ako Ferrari ne prelomi nešto u ove dvi-tri utrke bojim se da ćemo morat čestitat Mercedesu na ovoj sezoni..Vječni sam navijač propetog konjića ali treba istini pogledat ponekad u oči.

scenario 7

Još uporno ponavljaju pogreške. Donose nadogradnje na bolidu a očito trebaju nadogradnje u kadru strategista. Pogotovo mi je ovaj put žao malog Charlesa.

mika.KA

a ruku na srce ovo se i ocekivalo od merca na ovoj stazi.ipak nije se ocekivalo ova glupa pogreska ferrafia.
budemo vidjeli na brzim stazama sta ferrari ima za pokazat.

Gigi

Odlucili u Ferrariu da nece njih je… FIA, Pirelli i Merc, oni ce sami sebe sje…

klepesina

Sto se stalno hvatate na FIU I PIRELLI pa nisu vam oni krivi sto imate nesposobnjakovice od inzinjera i sav ostali strucni kadar koji nije u stanju da sastavi dobar bolid.Pravila su za sve ista i svi su imali vremena da se prilagode turbo eri jer nije to od juce vec ima 4-5 godina.Ferrari ima problem sa prednjim ovjesom zajebali su se u konceptu,sad je kasno jer se tu mjenja vise od pola bolida i za to nema vremena

Gigi

A cuj ima tu par navijaca Ferrarija koji za sve krive gume pa eto da ih podrzim hahahah. Ova sezona je jos zanimljiva samo zbog toga da vidimo di ce Ferrari zeznut.

Pratiteljcro

Ovo je prevrsilo svaku mjeru, ferari namjerno sabotira Leclerca. Uvijek su bili najogavniji team a sada su na jos vecem nivou. SRAMOTA

west 44

Nikoga oni ne sabotiraju jer da nekoga sabotiraju onda bi znali šta rade a ovako oni pojma nemaju o tome šta rade i vrijeme im prolazii spontano u neznanju!

scenario 7

Nažalost se čak i slažem s tobom. Katastrofa.

Pratiteljcro

Postujem tvoje misljenje ali po meni, ovo je namjerno. Nemoze jedan vozac uvijek i iznova dobijat najbolji tretman a drugi vozac gle cuda im je nebitan?! hej!! I to iz godine u godinu, nije to nista novo kod ferarija.Nemoze covijek zavrsiti u f1, raditi tamo, na pitwalu ili bilogdje u teamu i onda fejlati KONSTANTNO u nekim stvarima. Malo pametniji pas da gleda kvale znao bi sta treba lol a crveni i dalje “nevide”.Vise mi smrdi na zapovijed odozgor, “vetel mora imati povlasten tretman pod bilo koju cijenu” …dosegli su dno dna i po moralu i po mozgu! veliki minus!!

aprenrecaj

Jasno je svima da je Mecedes nadmocan i to nije ono sto me ljuti vec ta aljkavost u Ferrariju,od mehanicara,stratega,sefova,vozaca ….bas svi,sreca njihova pa Gasly jos nije proradio inace im preostaju 5 i 6 mjesto!!!

mody

ništa novo u formuli 1 mercdesi prvi drugi verstapen treci vettel četvrti opet ce biti sutra good job lewis samo kiša moze spasit utrku

ZX10R

Čestitke luji i mercedesu,bravo !
Pratim f1 preko 40 godina,ali ovakve diletante i idiote kao što su u ferrariju nisam još nikada vidio
Koja sramota,pa dijete bi bolje vodilo ekipu

Huka

Slazem se sa tobom, nikad vise se nece ponovit zlatnka kombinacija Tod-Brown i vozac MS
Ne ubija Mercedes dominacijom F1 nego Ferrari, Mcl i Red Bull svojom kljakavoscu a Ferrari je sampion.

Gigi

Tocno tako, koliko su si bodova izbili do sada i onda ce za par dana opet krenut price kriva je FIA itd. Pa to nije normalno koje gluposti rade i to u svakoj utrci. Koliko puta je Vettel dodirnuo ogradu ovaj vikend?

Mike-ferrari

Seb dotaknuo ogradu u zelji da postigne konkurentan krug u bolidu koji nije konkurentan najvise zbog nemogucnosti da zagrije gume
Mozda ako budu cendrali ko merc na gume i uspiju nesto promijeniti

Gigi

Ok, sad se greska zove zelja po novom. Sve 5 samo neka smanji onda zelje, previse ih je.

Mike-ferrari

Ja bi rekao ovako sasija i motor ulijevaju povjerenje gume konstantno hladne i proklizes i dodirnes zid
No ti ocigledno vise mrzis Seba od ferraria pa tako govoris

Gigi

Slazem se da imaju problema ali imaju i druge momcadi sa zacelja jos vecih problema pa njihovi vozaci ne udare 3 puta u ogradu tijekom vikenda. Malo previse branis Vettela.

Mike-ferrari

Nisam ljubitelj vetela
Podrzavam vozace koji voze Ferrari
Al opcenito me nervira subjektivnost

Panzer

Ovaj Ferrari treba raspustit i svako svojoj kući ajde.

ZX10R

Baš tako i to pješke

White Lion

Hamiltonov zadnji krug je bio prestrasan, a opet ponavljam nagrađivanje Ferrarieve nesposobnosti od strane F1 mora prestati i novac se mora pravednije dijeliti.
Kakvu lekciju F1 salje u svijet ako ce nastaviti sa praksom davanja stotina miliona eura vise totalno nesposobnom Ferrariu, a time uskracivati pravedniju borbu na stazi i onemogucavati sposobnije ekipe u napretku ?
Ovaj cirkus sa Ferrariem mora prestati,a oni ako se ne zele utrkivati pod istim uvjetima za sve neka ispune prijetnje i odu iz F1.
Ionako njihova nesposobnost, arogancija i slamperaj nikome nece nedostajati

MS791

Sva sreća pa ti ne odlučuješ o ničemu, kao ni ja. Jer podnijela love nema veze s ničim danas. Za ovakvo stanje u Ferrariju su krivi ljudi koji ga sada vode, a ne brend FERRARI. Razumiješ ili da ti nacrtam trolu? Sadašnja vlast u Ferrariju nije postigla sve ono što je Ferrari osvojio godinama. Dakle jedino kaj treba napraviti jest promjena svih što sad vode Ferrari. Stanje je takvo kakvo je, neće se to dugo trpiti u maranelu. Ferrari će se vratiti na tron prije ili kasnije, ja ću biti uz Ferrari bio prvi ili zadnji, a podijela love treba… Read more »

dadoMKCG

povijest zahtijeva i da im se povrati rimsko carstvo

dadoMKCG

sve se crveni al’ od stida i sramote.

mika.KA

strasno!!

Related Posts