Raikkonen najbrži u napetim kvalifikacijama za VN Italije!

Kimi Raikkonen postavio je najbrže vrijeme u napetim kvalifikacijama za VN Italiju, što je ujedno bio i krug s najvećom prosječnom brzinom u povijesti F1, te novi rekord staze u Monzi. Slijedi ga njegov momčadski kolega, Sebastian Vettel. Time je Ferrari napravio najbolji mogući uvod za svoju domaću utrku. Treće mjesto pripalo je vodećem u prvenstvu, Lewisu Hamiltonu.

Četvrto mjesto pripalo je Valtteriju Bottasu, no Finac je bio daleko od borbe za pole position. Peti je Max Verstappen, ispred Romaina Grosjeana i Carlosa Sainza. Krug najbrže desetorice zatvaraju Esteban Ocon, Pierre Gasly i Lance Stroll.

Utrka je na rasporedu sutra u 15:10 sati.


Tijek kvalifikacija:

Q1

Daniel Ricciardo neće igrati važnu ulogu u današnjim kvalifikacijama jer će zbog kazne startati sa začelja. Međutim, u Red Bullu su zadovoljni performansama Renaultove specifikacije C, koju će koristiti i Max Verstappen.

Čini se da ćemo svjedočiti još jednim kišnim kvalifikacijama, čak trećim u nizu ove sezone. Kiša je u zraku, vjerojatnost da će pasti tijekom kvalifikacija je čak 80%.

Vozači rano izlaze na stazu kako bi se osigurali u slučaju eventualnog početka kiše. Nakon prvih brzih krugova na slick gumama, Sebastian Vettel je vodeći, a slijede ga Kimi Raikkonen i Lewis Hamilton.

Svega pet minuta prije kraja Daniel Ricciardo ipak izlazi na stazu. Njegov momčadski kolega se trenutno nalazi na petoj poziciji, iza Ferrarijevog i Mercedesovog dvojca. Za sada su oba vozača Toro Rossa u eliminacijskoj zoni.

Sergio Perez je eliminiran već u prvoj kvalifikacijskoj rundi, i to za svega jednu tisućinku sekunde.

Stoffel Vandoorne je još jednom sporiji od svog momčadskog kolege, omjer u kvalifikacijama je sad 14-0 za Fernanda Alonsa. Oba Williamsa su na iznenađenje većine uspjeli osigurati prolazak u sljedeću rundu. Charles Leclerc je u svojem posljednjem brzom krugu napravio grešku, što ga je vjerojatno koštalo prolaska u Q2.

Eliminirani: Perez, Leclerc, Hartley, Ericsson, Vandoorne

Q2

Približavamo se rekordu staze koji je postavio Juan Pablo Montoya 2004. godine. Vettelovo vrijeme od 1:19,785 je svega 0,260 sekundi sporije od najbržeg kruga u Monzi. Rušenjem rekorda staze oborio bi se još jedan rekord, onaj o najbržoj prosječnoj brzini tijekom jednog kruga.

Kimiju Raikkonenu javljaju da ne očekuju kišu do kraja Q3, čini se da najavljena kiša ipak neće doći tijekom kvalifikacija.

Valtteri Bottas je napravio “piruetu” u pit-laneu. U zadnji tren je skrenuo udesno zbog vaganja bolida, no to nije prošlo po planu.

Oba Williamsa odlučila su uštedjeti set guma, pa će njihovi vozači imati samo jednu šansu za postavljanje brzog vremena. Svi osim Ricciarda su izašli na stazu.

Dogodio se incident između Fernanda Alonsa i Kevina Magnussena u prvom zavoju staze. Oba vozača su na kraju eliminirana u Q2.

Stroll je osigurao prolazak u Q3, što je prvi put ove sezone za momčad Williamsa. Hulkenberg i Ricciardo nisu postavili vremena jer sutra ionako startaju sa začelja poretka.

Eliminirani: Magnussen, Sirotkin, Alonso, Hulkenberg, Ricciardo

Q3

Otklonjena je mogućnost kiše, a dvojac iz Mercedesa i Ferrarija imat će dovoljno vremena za dva brza kruga.

Nakon prvih brzih krugova Hamilton je vodeći, a slijede ga Raikkonen i Vettel. Ovim vremenom je srušen rekord staze iz 2004. godine, a ujedno smo svjedočili krugu s najbržom prosječnom brzinom u povijesti F1.

U svojem drugom brzom krugu Hamilton postavlja još brže vrijeme, no nadmašuje ga Vettel. U konačnici je od svih brži Kimi Raikkonen s novim rekordom staze.

52 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Napisali ste da je ovo najbrži krug u povijesti F1 tj. krug s najvećom prosječnom brzinom, u tablici ima i vrijeme kruga 1:19:119, ali nigdje niste napisali ono najvažnije, prosječnu brzinu kruga. Ona iznosi 263,587 km/h i to je taj rekord a ne vrijeme kruga.

helgrozd

Držim da je vrijeme da se kimi konačno povuče jer nema smisla da oduzima zadovoljstvo PP ‘boljima’ od sebe. 😉

kimi car

Zelis reci,brzim od sebe,zar ne,buhahahaha

kimi car

I da,Kimi bi trebao pomoci Sebu koliko god moze da donese tu titulu jer time i on ima udjela u tom uspjehu koji se jako dugo ceka u Maranelu.Nije za bacit 7 bodova u eventualnom raspletu 1 – 2 ,Momcad im je sklopila bolid koji jede malu djecu ove sezone,unutra je dobra atmosfera i naprosto bi bilo cista sportska nepravda da ove godine ne uzmu titulu s najboljim bolidom.Nakon toga velika festa,Kimiju sat i litra ljutog,hvala na svemu i sto no rece jedan;hvala na suradnji zBogom i do vidjenja

mironet

Ništa od kiše u utrci

mironet

Ništa ti to moj Kimi ne znači, kad ćeš sutra morat propustiti Vettla ispred sebe, jbg, žao mi te je

Desmosedici

Ne bih ja to tako formulirao. Prvo sve ovisi o startu. Ako uspješno starta krenu Kimiju je dopušteno pobijediti samo mora biti dovoljno brz da izdrži trkaći ritam koji će nametnuti Seb i Lewis. Ako ne može, bolje je da odmah propusti Seba a Lewisa pokuša zadržati koliko može.

Huka

Navijac sam Mercedesa i Hamiltona, ali za Rai ce biti kljucan start i ritam u utrci ako bude bolji od Vet nece iz box a trazit zamjenu pozicija jos pogotovo ako Ham bude blizu . . .

west 44

Ne bi ti to tako formuliro nego bi ti to malo upakovao u celofan da ispadne lijepše ,ko biva borili smo se. Ako raspored ostane kao na startu do ulaska u box poslije boxa Vettel preuzima vodstvo i to je to,kažem ako ostane ovako i ako se ne dese nekakve drugačije situacije!!!

Desmosedici

Da si ti neki gazda tj. šef momčadi pito bi te kako bi ti to odlučivo. Ako Kimi ne bude mogao držati trkaći ritam sa Sebom i Lewisom tj. bude ometao Seba logično je da moraju izvesti neki undercut ili order da ga propusti. Ako bude brz da ne ometa Seba sigurno će mu dozvolit pobjedu. Kimi ipak nije Bottas, on je zadnji Ferrarijev prvak, legenda F1 koji ima armiju navijača po svijetu i Ferrari se neće tako blamirat. Koliko se dosad prosulo, tih nekoliko bodova ništa ne znače, Seb će to sve lako nadoknadit na ostalim stazama.

west 44

Ferrari se neće blamirat jer ti sebe slušaš pa oni su se već toliko izblamirali u prošlosti da im je blamaža drugo ime ili obraz đon svejedno je a to što je Kimi zadnji prvak to ih tako dira da će mu spomenik dići za života!!! Vidilo se prve tri trke koliko je žrtvovan i koliko drže do njega.

Desmosedici

Opet ti kažem, volio bi tebe vidjet na mjestu šefa, pa da vidim kako bi ti to odlučivo. Ovo je ozbiljna rabota, gdje se vrte ogromni novci i tu nema velike sentimentalnosti. Činjenica je da je drugi vozač u Ferrariju u eri velikog Michaela Schumachera u pravilu bio lošiji vozač od njega po svim parametrima. To su bili Irvine, Barichello, Massa. Nitko nije svemoguć pa niti Michael, tako da bi ponekad i taj drugi vozač bio brži, ali razlika u klasi je bila velika. Tako je i sada. Kimi se malo trgnuo, bljesne ponekad, ali po svim parametrima je lošiji… Read more »

sveznadar

Nema šanse da će Kimi propustiti Vettela na domaćoj utrci, niti će Ferrari nešto tako tražiti. Vjerujem da Kimi sutra ima odličnu šansu za pobjedu.

mironet

Živi bili pa vidjeli i ja bi više volio da Kimi pobjedi

mika.KA

ma dajte,ako imaju mozga u ferrariju seb ce pobjediti,odnosno kimi ce mu pomoci.ista stvar za merc (lujo-bottas).

Desmosedici

Alonsoljupci ništa ne komentiraju nesportski potez svog idola? ..Namjerno je Magnussenu uništio brzi krug da ga omalovaži kao eto loša vozača koji sa trećim-četvrtim bolidom po brzini ne zna odvoziti krug za Q3. Liječi komplekse. Sramotno.

F12013

Da, jako ružan potez Alonsa. Magnussen kaže da mu se poslije Alonso i smijao u facu. Velik vozač, ali baš je pao na dno s ovim potezom. Kaže da jedva čeka da se Alonso umirovi.

F12013

Nego gdje je West… Ne laje. Je li moguće da se sakrio u mišju rupu

west 44

Laj samo laj mogao bi sutra cvilit!!!

F12013

Bez brige sam. Danas si ocvilio i za mene.

west 44

Bez brige i bez pameti!!!

josip599gtb

Jedini bez pameti si ti tu na portalu

west 44

Pa veliš da svratiš da ne budem sam!!!

mcstrela

Kimi sutra mora pomoci Vetelu i on ce to uraditi i da mu tim ne kaze nista,on je tip koji nije kompleksas i ne gleda sta drugi pricaju,zna sta je najolje za tim i za njega…a dogodine ako bude bio tu neka mu daju sansu da se ispise kako je zasluzio

mcstrela

Kimi je za mene vec pobedio,ostalo je vec politika i zato se on u tim okolnostima lose oseca i sklanja u neki bedak koji se predstavlja i tumaci na razne nacine sem na istinit.Siguran sam da ako ne Vetel ne uzme titulu ove sezone da mu se da podrska kao 2007 godine,kao Shumaheru,Alonsu,Vetelu

Panzer

Mislim da će sutra bit rata na stazi, pogotovo prvi krug.

147 kt

Fali mi West. Onaj samo njemu svojstven smisao za salu. Jako je duhovit.

Desmosedici

Ima ti još Međimurec 013, Klepesina.. Kad ti tako nedostaje pozovi ga na roštilj pa se siti napričajte. Hahaha! Pozdrav dečki, nadam se da se ne ljutite.

Mike-ferrari

A vidi se tko prati F1 a tko navija za bilo koju momcad koja pobjedjuje a nije Ferrari
Sad su u onim rupama u koje su smjestali nas crvene pa ce vec promoliti
ako se posreci Hamiltonu ili Mercedesu
Pravi navijaci su tu bilo ciji bili

147 kt

Da ,a di je West. Danas nema nista za rec ,a mozda sutra. Mislim da jos uvijek slavi pobjedu iz Belgije.

Desmosedici

Čestitke Kimiju i Ferrariju. Seb nije odvozio dobar krug, napravio je nekoliko sitnih pogrešaka i to je to. Utrka je nešto drugo. Samo da start protekne u redu i da jedan drugom ne smetaju, nego da brži vodi utrku. Volio bih da Kimi pobjedi ali sumnjam da će moći držati korak sa Sebom i Lewisom.

MS791

A di je west? Fale mi njegovi komentari

Mike-ferrari

Bravo Kimi legendo
Svaka cast Ferrari

rossi2012

Stroll – Q3 !?

modesto

montoya je bio legenda ,,kimi sutra nece pobijedit jer se on ne bori za naslov on ce pomagat vettelu nadam se da cemo gledat dobru trku sa puno pretjecanja i borbi

kimirules

Ovo sad nema privatno veze sa nikim od vas ali do neki fan puno ljudi je tjeralo kimmia u Zasluženu mirovinu sad treba bit velik i priznat grešku. Ja sam jedan o tih koji ga je na kraju sezonf želio zamjenit sa Leclercom, sad nakon ovih kvala i onih u spa neznam baš koga bi rađe sljedeće sezone.🤔

mika.KA

a gle,danas odnosno ovaj vikend odlicno vozi ali ruku na srce neki put vozi tek toliko da vozi.ono motivacija na nuli! sad jer uzrok tome nesto unutar momcadi ili .. samo on zna.niti alonso niti kimi nisu za penziju ALI godine cine svoje.još sezoni dvije i to je to (zasluzeno)!

avalon

m da …svi koji duže prate F 1 mogli su primjetit da kimi “provozi” kad se nađe pred potpisivanjem ili “otkazom” . ni sada nije iznimka . voli kimi F 1 ( tj novčiće koje ugovor donosi ) ali valjda u ovim godinama još više voli i druge stvari . da su u ferarriu pametni stavili bi ga na “led” do kraja sezone i tek onda eventualno produžili ugovor ovisno o rezultatu . skoro sam siguran da bi kimi vozija ka “violina stradivari” 🙂 leclerc je tek 20 pa mu sezona , dvi u nekom drugom timu neče škodit prije… Read more »

kimirules

Slažem se sa tobom ali realno je bilo i dosta utrka di su mu iz boxa sjebali utrku ili neki sudari koji su mu uzeli jako puno bodova u ove dvije sezone. Sve u svemu nije za staro željezo kao što su mnogi pa i ja pisali

kimi car

Avaloncicu,volim Kimija to uopce nije sporno ali jedno nisi u pravu,Kimi ne treba uopce solde niti novi potpis na kraju sezone.Kao njegov fan ja bih vise volio da ovo bude zadnja njegova sezona jer naprosto je istina sve sto si naveo u komentaru za njegovu voznju.Fali tu necega,motiva,zara,fajta ponekad i to,premda on sam cesto nije kriv za losije rezultate kad sve zbrojimo,,dosta je brat bratu,

kimi car

Dobar je Kimi,pitam se koji ku,ac ce sutra zeznuti stvar,boks,Kimi,nekakav incident,pumpa,kvaka,mravi,tekila ili nakon tisucu godina napokon da spoji cijeli vikend kako treba

F12013

Ako Kimi pobjedi sutra, od ponedjeljka ulazimo u novo tisućljeće i novu godinu po Kimijevoj pobjedi. Bar za nas Kimijeve fanove hahah.

F1 fan

Eto pljuvali su po kimiju da se makne iz Ferrarija, istina da u utrci nema onaj isti žar instinkt, tempo i koncentraciju kao prije, ali je dokazao kako se u ovim njegovim godinama može i dalje napredovati jer nikad u karijeri nije tako dobro vozio kvale kao ove godine. Odlučno je iskoristio zavjetrinu vettela a seb je napravio grešku u šikani pokupio malo šljunka. Navijam za vettela ali bit ce mi drago i ako kimi pobijedi, zaslužio je pobjedu ove sezone.
Atmosfera u Monzi je ludilo a kako je tek doživljaj uživo uh

mcc

Klasični Kimi. Tribine i box u deliriju on mrtav ladan ode s intervjua da traži ispravnu kapu.

FerrariHR

Ha ha ha, a koji kralj Kimi. Drago mi je zbog njega. Zasluzio je. Dva Ferrarija u prvom redu na Monzi, neprocijenjivo. Nadam se dobroj utrci i potvrdi Ferrarijeve forme i sutra. Pozdrav svim Kimijevim navijačima.

MS791

Konačno moćan ferrari na monzi, nakon doba najveceg, crveni bolidi ponovo 1-2, sutra nema mjesta greškama, lewis je tu uz bok, svaki bod je bitan i iako bi za vettela bilo bolje bude prvi a kimi drugi radije bi zbog kimija da konačno pobijedi

mika.KA

uhh..koje kvale!
sada ja valjda nekim jasno zasto je bottas drugi vozac.kimi care, kapa dole!
sutra! hmm.ak cemo realno kimi treba pomoc sebu dok lujo nema neke koristi od bottasa.mislim da ce gume odigrat najvecu ulogu.sve u svemu odlicna za sada sezona!kako bi rekli otvoren rat!

F12013

Srušio je Montoyin rekord staze. Grande Kimi. Kakva penzija… Dašak starih vremena i legendarna Monza. I Ferrari u prvom redu.
Kako dočekati sutra.
Forza Ferrari!

147 kt

Ok. Sto se tice kvalifikacija. Kimi, Seb,Lujo. Sutra je utrka pa ćemo vidjet ishod. FORZA FERRARI.

LHsince2007

Odlične kvale, svi su tu negdje blizu, nijanse su odlučivale.
Bravo Kimmi, drago mi je zbog tog čovjeka, volio bih da on uzme pobjedu sutra, a logično Hamilton da bude ispred Vettela 😀😁

FerrariHR

Valjda će bit obrnuto😂😎

LHsince2007

Može ako će Ham pobijedit 😂😉 samo neka sutra bude zanimljiva utrka tko god da pobijedi 😁 pozz kolega 🍺🍻

Related Posts