Zanimljivosti: Priča o sudaru između Mansella i Senne

Utrka na stazi Spa-Francorchamps koja se održala na današnji dan 1987. godine imala je dva starta. Tijekom prvog Nigel Mansell je zadržao svoju prvu startnu poziciju, te je uvjerljivo vodio, no utrka je zaustavljena nakon sudara dvojca iz  Tyrella.

Philippe Streiff je izgubio kontrolu u Eau Rougeu, nakon čega na njega nailazi momčadski kolega Jonathan Palmer. Streiffov bolid je zbog siline udarca bio prepolovljen.

Nakon ponovnog starta, trećeplasirani Ayrton Senna prestiže Mansella u zavoju La Source. Unatoč vodstvu u utrci, Williamsov bolid je bio značajno brži od Senninog Lotusa, te je bilo samo pitanje vremena kada će Britanac ponovno preuzeti vodstvo.

Mansell je pokušao prestići mladog Brazilca pri izlasku iz zavoja Pouhon, no Senna je branio unutarnju stranu. Dok se Mansell nalazio na vanjskoj strani staze, dvojac se sudara i time prijevremeno završavaju svoju utrku.

https://www.youtube.com/watch?v=ZIUqZ04fvBk

Vidno nezadovoljan ovakvim raspletom događaja, Mansell je posjetio Lotusovu garažu, te je godinama kasnije opisao što se tada dogodilo.

“Došao sam do njega, uhvatio ga za kombinezon i gurnuo uz zid. Tada je nosio labave kombinezone, a ja sam povukao zatvarač sve do njegovog nosa. Rekao sam mu da sljedeći put u takvoj situaciji mora napraviti puno bolji posao.

Navodno, Senna je Britancu uzvratio s nekoliko udaraca, i to je bio kraj priče, bez ikakvih naknadnih kazni.

Ayrton Senna je ovu situaciju prokomentirao na sebi svojstven način.

“Kada vas netko drži za vrat, mislim da se nije došao ispričati.”

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
gogo

Za razliku od Sene Verstapen nije šampion.On ne pravi zabavu,ne utrkuje se,pravi frke i nasrće u “meko” To ga čini vrlo drskim i nepopularnim vozačem.Kada bi promjenio ponašanje bio bi sjajan vozač.Nigel Mansell je u VN Australije 92. (mislim da je to bila poslednja utrka sezone)bio u dvostrukoj prednosti u odnosu na sve vozače ali se na stazi utrkivao sportski bezkompromisno i oprezno.Bio je veliki as.Veliko rivalstvo velikih vozača u to vrijeme rezultiralo je velikim utrkama i nažalost tragedijom.

Desmosedici

Mansell je bio vozač po mom ukusu, uživao sam ga gledati. Po naravi prgav, jako uporan i agresivan, ali nije prelazio onu neku granicu fair playa.

modesto

eto i senna j bio kao verstapen agresivan i on je imao prljavih poteza kao i svaki vozač to je formula 1 nije atletika,normalno dueli se događaju ja to volim jer je to zanimljivije gledat stvarase rivalstvo,njihov dvoboj iz jereze 86 je bio legendaran ali ovaj sudar 87 iz belgije je počelo njihovo rivalstvo,mansell je isto bio agresivan,njihovi sudari estoril 89, adelaide 92,znali su se pretjecati na stazi u jednom krugu 4 puta to je danas nezamislivo,,recimo onaj duel iz barcelone je legendaran kotač uz kotač,mansell je znao voditi velike bitkes sennom monza 91 i monte carlo 92

George

odlične info . odoh na youtube 🙂

Related Posts