Formula 1 u Saudijskoj Arabiji: Je li zaista vrijedno?

Prije samo dvije godine Formula 1 se smjestila u Saudijsku Arabiju. Prva utrka ikad za Veliku nagradu Saudijske Arabije održana je kao pretposljednja utrka sezone 2021. i sigurno vrapci na grani znaju što se sve izdogađalo. Prilično veličanstveno najavljivana od strane čelnika sporta, a sa sasvim malo otvorenih srdaca dočekana od strane obožavatelja Formule 1, nova stanica Formule 1 spremna je tu i ostati. Saudijski planovi za utrku Formule 1 rođeni su 2019. godine, i vrlo brzo je utrka na stazi Jeddah Corniche u gradu Džedi postala stvarnost. Tko kaže kako se novcem nešto i ne može kupiti, izgleda kako nije znao gdje ići u šoping.

Pogled s visine na Jeddah Corniche Circuit (Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Zemlja koja je par godina prije dolaska najbržeg svjetskog cirkusa bila zatvorena za turiste, gotovo je preko noći postala poželjna stanica velikih sportskih događaja. Prije manje od deset godina vladar ove zemlje, Princ Mohammed bin Salman lansirao je “Vision2030” masterplan, strategiju kojom će smanjiti ekonomsku ovisnost Saudijske Arabije o nafti. Plan, koji je trebao društveno transformirati, ovu tada, a i sada, zatvorenu zemlju, izazvao je niz kontroverzi, uključujući proteste kako feminističkih, tako i religijskih aktivista.

Unatoč svemu, Saudijci počinju trošiti enormne količine novca kako bi postali otvorena, prijateljska nacija. Sport će poslužiti u te svrhe, a kako velike organizacije vladaju sportom, tako će i sportu dobro doći želja Saudijaca za sudjelovanjem. Sport je zabava, važno je sudjelovati. I pri tome platiti odgovarajuću kotizaciju.

Saudijska Arabija ulazi u sve sfere i pore svih sportova. Organiziraju se zvučni boksački mečevi, golf turniri, dovode se najveća imena svjetskog nogometa. Formula 1 nije mogla ostati imuna na sve što se nudi. Iako je jedan od osnovnih ciljeva “Vision2030” programa bio smanjenje ovisnosti o nafti, u osnovi, nafta je sve ovo osigurala. U jeku problema s kojim se svijet suočava, naftna kompanija u vlasništvu ove zemlje, Aramco, bilježi ogroman porast profita. U drugom dijelu 2022. godine profit ove kompanije porastao je za 90%. Upravo je Aramco jedan od glavnih igrača u dovođenju Formule 1 u Saudijsku Arabiju te dugoročni globalni sponzor Formule 1. Jedan je od strateških partnera momčadi Aston Martin. Osim u Formulu 1, Kraljevina Saudijska Arabija ulagala je i u druge automobilističke serije, poput Formule E, Extreme E, te prestižni Dakar Rally.

Formalno, utrka u Džedi najavljena je tek u studenom 2020. godine, a već 2021. bila je bio kalendara. Stazu je za potrebe velikog spektakla izgradio Carsten Tilke, sin Hermanna Tilkea, koji je dizajnirao niz staza u kalendaru Formule 1, posebice one koje se u posljednje vrijeme dodaju u kalendar. Izgradnja staze je skoro probila sve zadane rokove, uz strah kako se staza neće ni pripremiti za inauguralnu utrku. Samo dva tjedna prije velikog spektakla, navučen je asfalt i sve je bilo “spremno”.

No, je li zaista vrijedno? Koliko vrijede li novci koje dovodi i donosi organizacija jedne ovakve utrke? Je li to put kojim Formula 1 želi ići? Odlazak Formule 1 u Saudijsku Arabiju ispraćen je nizom kritika gledateljstva, aktivista za ljudska prava i opće populacije. Organizacije poput Amnesty Internationala optuživale su ovu zemlju za “sportswashing” – korištenje sporta kao sredstva za odvraćanje pažnje od narušavanja osnovnih ljudskih prava. Predsjednik Saudijske automobilističke federacije, Prince Khalid Bin Sultan Al Faisal je odbacio sve ove optužbe, tvrdeći kako sport služi samo u svrhu otvaranja ove zemlje prema ostatku svijeta. Glasnogovornici Formule 1 tvrdili su kako se sport pozicionira da bi služio kao most u premašivanju granica između zemalja i kultura, ali i kako služi da bi se zajednice približile i podijelile strast koju osjećaju prema utrkivanju.

Prošle godine su se stvari još zakomplicirale. Momčadi i vozači su pažnju s ljudskih prava moraju preusmjeriti na vlastitu sigurnost. Naime, obrve su se podizale nakon što je nekoliko projektila ispaljeno na skladišta nafte u blizini staze u Džedi, neposredno prije trkaćeg vikenda. Postavljalo se pitanje je li uopće sigurno utrkivati se, no sve sumnje su odbačene. Utrka je, logično, održana. Održani su i hitni sastanci, no sigurnost je zajamčena. Vozači su prigovarali zbog manjka ljudskih prava u zemlji, a onda su negodovali zbog straha za vlastitu sigurnost. Za koji dan će se ponovo utrkivati u Saudijskoj Arabiji. I tako još niz godina koje slijede.

Start VN Saudijske Arabije 2022. (Photo by Lars Baron/Getty Images)

Za ovu godinu organizatori jamče dodatne snage sigurnosti, čuvare, nadzorne kamere pa čak i proturaketni obrambeni sustav. I ne samo to, poradit će se i na socijalnim pitanjima pa će na gridu biti i dječaka i djevojčica, a na tribinama neće biti ograničenja i podjela prema spolu. Ako se kroz ta tri dana u svijet pošalju slike s prividom idealnog stanja, onda je sve u redu – je li tako?

Saudijska Arabija navodno plaća oko 50 milijuna američkih dolara po godini za organiziranje utrke, i nameće se samo jedan jedini odgovor. Sve ono što dolazi uz ovu utrku, za one glavne, zaista je vrijedno. Red za organiziranje utrke je sve duži i duži, sve je više kontroverzi, a manje objašnjenja. Često se spominju termini poput amerikanizacije i komercijalizacije, no sve više je u igri i zemalja Bliskog Istoka, unatoč njihovom narušavanju ljudskih prava, posebnih pravila te sve težim mogućnostima za jednog prosječnog ljubitelja Formule 1 da si ispuni san i pogleda utrku uživo. Isti taj prosječni ljubitelj Formule 1 bi zasigurno sva svjetla, sjaj i bogatstvo koje donose nove utrke u kalendaru zamijenio onim starim, tradicionalnim utrkama, koje nisu bile ni blizu glamurozne, ali su imale ono nešto. Bile su dostupne, za ljubitelje Formule 1 iz svih dijelova svijeta. Za svakog ponešto.

Saudijska Arabija je zemlja bez tradicije u automobilizmu, novak je na sceni utrkivanja. Prvi međunarodni automobilistički događaj održan je u veljači 2018. godine, kad je Utrka prvaka održana na Stadionu Kralja Fahda u Rijadu. Bivši vozač Formule 1, David Coulthard, je pobijedio u utrci, a momčad Njemačke koji su predstavljali Timo Berhard i Rene Rast su osvojili Kup nacija. Krajem iste godine održana je utrka Formule E za E-nagradu Diriyaha. Ovaj događaj ponovljen je i 2019., 2021. i 2022. godine. Tri puta je i Dakar Rally održan u Saudijskoj Arabiji. Utrka je počela i završena u Džedi, a natjecatelji su se utrkivali po pustinji i duž obale Crvenog mora.

U zemlji u kojoj su žene ostvarile pravo na upravljanje automobilima tek 2018. godine, jedan od najpoznatijih automobilista je upravo žena. Reema Juffali je profesionalna vozačica koja se natječe u međunarodnom GT Open natjecanju za vlastitu momčad Theeba Motorsport. Prva je žena iz Saudijske Arabije koja je postala profesionalna vozačica, prva žena s dozvolom za utrkivanje i prva žena iz Saudijske Arabije koja je pobijedila na automobilističkoj utrci. Kao dijete je pokazivala sklonost za utrkivanjem, a svoju vozačku dozvolu stekla je u Americi. Tek nakon što je Saudijska Arabija podigla zabranu ženama za upravljanjem automobilima vozila je svoju prvu utrku.

Budućnost Formule 1 u Saudijskoj Arabiji je neupitna. Šuška se i o tome kako bi Formula 1 mogla biti nova akvizicija saudijskog princa, no zasad je sve na špekulacijama. Prema glasnogovornicima Velike nagrade Saudijske Arabije, ona je tu da ostane, desetljeće, ako ne i duže. Na stazi u Džedi ili negdje drugdje diljem zemlje.

“Osjećam li se ugodno ovdje? Ne bih rekao.“, izjavio je Lewis Hamilton kritizirajući održavanje utrke Formule 1 u Saudijskog Arabiji. „Nije moj izbor biti ovdje, sport je odlučio umjesto mene.”

Pretplati se
Obavijesti o
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
F1 fan

Vratite Sepang!

Mike-ferrari

Najjace je kad ameri i britanci pricaju o ljudskim pravima ,pogubljenjima i slicno
To sta imaju kamare gej,rodnih transrodnih parelelorodnih …
Govori samo o lobotomiji i sumraku kojeg zive

1borna

Članak u https://www.motorsport-total.com/: Svi se još sjećaju prošlogodišnjih raketiranja. A osim toga, utrka u Saudijskoj Arabiji se promatra kritički – ključna riječ: ljudska prava. Maya Foa, voditeljica organizacije za ljudska prava Reprieve, napisala je jasnu izjavu prije utrke i oštro kritizirala Formulu 1. Željeli bismo reproducirati taj 1:1 ovdje. Izjava: “Usprkos svim pričama o ‘pozitivnim vrijednostima’ i ‘ubrzavanju promjena’, Formula 1 nikada nije ozbiljno pogledala ljudska prava i način na koji se sport koristi za rješavanje pritužbi u nekim od najrepresivnijih zemalja za bijelu ljepotu režima svijet.” “Prošlogodišnja Velika nagrada Saudijske Arabije došla je tri dana nakon masovne egzekucije i osim Lewisa… Read more »

John Coltrane

Mislim da bi većina F1 fanova više voljela povratak kultnih staza, nego dodavanje novih.
Međutim, bojim se da je to prošlo svršeno vrijeme, zbog komercijalizacije i “popularizacije” sporta.
Lova je ta koja uvjetuje sve, a sada, kad su Ameri preuzeli, više nego ikad. Tako da se bojim da ćemo se morat priviknuti na to, jer sumnjam da će situacija po tom pitanju postati bolja.

schumy

Meni se osobno ne sviđa ova staza, imam osjećaj kao da vozači voze u svojevrsnom tunelu, sa puno željeznih ograda oko sebe….
A što se “arabizacijeko-naftaškog” lobija tiče, ne zaboravimo da je automobilizam izumljen u “Staroj dami” gdje publika itekako razumije i voli utrke pa bi ih trebalo biti puno više u kalendaru nego u “petro-dolarskim” zemljama koje malo-pomalo preuzimaju primat iako figurativno utrke gleda “malo Beduina i par deva”…..
Zato glasam da ova staza čim prije “ostari” i ispadne iz kalendara….

robif

Bravo,sve umjetno i na silu

robif

Nije i nikada nece ni biti

Pratiteljcro

Da su bar sve staze ovakve kao jeddah. Brzi zavoji gdje formula 1 fino “protegne noge”
Kao sto je Alonso odavno objasnio da svatko moze nastrebati “lakat” zavoje gdje kocis maksimalno kasno skrenes pa ubrzas kako i dolici a u brzim DF zavojima e tu treba biti “carobnjak”

mody

Staza je izazovna brza s zavojima bolja od bahreina

Related Posts
9
0
Would love your thoughts, please comment.x