Put oko svijeta Formule 1: Singapur

Nakon dvije godine izostajanja iz kalendara, ovog vikenda se vraćamo u Singapurski noćni spektakl. Prva noćna utrka Formule 1, VN Singapura, zauzima mjesto među ekskluzivnim destinacijama utrkivanja zahvaljujući svojoj lokaciji, bogatom okruženju i velikim estradnim imenima koje gledateljstvo zabavljaju tijekom trkaćeg vikenda. Upravo zbog toga, trkaći vikend u Singapuru više liči na glazbeni festival nego na utrku Formule 1 – atmosfera uz stazu Marina Bay je uvijek na zavidnoj razini. VN Singapura je dio kalendara Formule 1 od 2008. godine, kad je postala prva noćna utrka u kalendaru i prva ulična staza u Aziji predviđena za utrke bolida Formule 1. Na prvoj utrci u Singapuru pobijedio je tadašnji vozač momčadi Renault, Fernando Alonso, no ta pobjeda je za Alonsa došla u prilično kontroverznim uvjetima. Osim Crashgate afere, ova utrka posebna je po tome što je bila 800. utrka Svjetskog prvenstva Formule 1. Utrka na stazi Marina Bay poznata je i po tome da dosad nije mogla proći bez sigurnosnog automobila na stazi, jedna je od zahtjevnijih i jedinstvenih staza u kalendaru.

Marina Bay Street Circuit je ulična staza oko luke Marina u Singapuru. Nešto više od pet kilometara duga staza smještena je u blizini mora i dosta sliči stazama u Monaku i Valenciji. Staza je dizajnirana od strane KBR-a, a ustvari je modificirana izvedba prvobitne ideje koju je predložio Hermann Tilke. Kao i na većini uličnih staza, bilo koju tribinu uz stazu da izaberete, nećete vidjeti puno više od onoga što je direktno ispred vas. Velika nagrada Singapura je prilično popularan sportski događaj, koji tijekom trkaćeg vikenda privuče oko 40 tisuća turista u Marina Bay. Singapur je jedna od najskupljih destinacija u kalendaru Formule 1. Grad je poznat po vrhunskim šoping mjestima, fantastičnoj hrani i smještajnim kapacitetima, no sve ovo ima i svoju prilično visoku cijenu. Kao i svuda drugo, i u Singapuru je moguće izabrati povoljniju opciju za posjetiti utrku koja uključuje hostel smještaj i ulaznice na stazu bez osiguranih mjesta za sjedenje, no činjenica da je samo doći do Singapura skupo, to ovu destinaciju svrstava među jednu od onih do kojih je teže doći. Ako pak imate mogućnost priuštiti si neki od skupljih paketa, tad je u Singapuru samo nebo granica. Već spomenuta najpovoljnija opcija, bez troškova dolaska u Singapur, košta oko 4.000 kuna, dok nešto komotnija opcija, koja podrazumijeva ulaznice za zonu 4 uz stazu, smještaj u hotelu s četiri zvjezdice i nešto više novca za trošiti na hranu i zabavu iznosi oko 8.550 kuna. Za one za koje je samo nebo granica, iskustvo Velike nagrade Singapura može koštati 40.000 kuna, pa čak i više. Iako se radi o maloj gradu-državi, radi se o sasvim posebnom mjestu na svijetu, koje u kombinaciji s trkaćim vikendom svakako ima mnogo toga za ponuditi za svačiji ukus.

 • Singapur je jedna od tri suverene države-grada na svijetu, pored Monaka i Vatikana. Proteže se na samo 721,5 četvornih kilometara, a sastoji se od jednog velikog otoka i šezdeset manjih. Naseljava ga oko 5,6 milijuna stanovnika i jedna je od najgušće naseljenih država na svijetu. Nalazi se u jugoistočnoj Aziji na jugu Malajskog poluotoka, na vrhu poluotoka Malake. Zbog svog položaja naziva se i Azijskim Gibraltarom. Na malajskom jeziku Singapura znači lavlji grad. Po uređenju je republika, a s Malajskim poluotokom je povezan mostom preko uskog morskog prolaza koji se naziva Johorski prolaz. Jedna je od najbogatijih zemalja na svijetu i redovno se nalazi u vrhovima svjetskih ljestvica po visini troškova života.

 • Službena valuta u Singapuru je singapurski dolar, stabilna valuta u međunarodnoj trgovini. Širom grada se nalazi niz bankomata na kojima su prihvaćene gotovo sve kartice. U mjenjačnicama su često visoke provizije, pa je tako poželjno tražiti ili licencirane mjenjačnice ili podizati gotov novac na bankomatima. U uporabi su četiri službena jezika, engleski, malajski, mandarinski i tamil. Većina stanovnika Singapura je azijskog porijekla, međutim engleski se koristi u poslovnoj korespondenciji, vladi i školama. Svi znakovi u gradu su na engleskom jeziku i većina lokalnog stanovništva ga tečno govori.
 • Klima u Singapuru je tropska, vruća i vlažna. Ako nikad niste bili u jugoistočnoj Aziji, pripremite se na klimatski šok, posebice radi jako visoke vlažnosti zraka koja je u rujnu oko 80%. Prosječna dnevna temperatura u ovo doba godine iznosi oko 31°C, dok je najniža oko 25°C. Tropski pljuskovi nisu neobična pojava, iako su češći tijekom dana nego u večernjim satima kad se odvija akcija na stazu.
 • Singapur je jedan od sigurnijih i čišćih gradova svijeta. Stranci češće imaju problema radi veoma striktnih lokalnih zakona nego s prekršiocima istih. Ako vas uhvate da bacate smeće, pušite ili bacite žvakaću gumu, kazna je i do 2.500 kuna. Kazne za teže prekršaje i konzumiranje droga su izričito stroge, a na snazi je još uvijek smrtna kazna. Stopa kriminala u Singapuru je prilično niska, no to ne znači da ne trebate paziti na osobne stvari i vrijednosti.

 • S obzirom na to da se većina aktivnosti uz stazu odvija u predvečer i u noćnim satima, svi posjetitelji VN Singapura imaju cijeli dan ispred sebe za uživanje u turističkoj ponudi ovog grada. Grad je raj za šopingholičare i ljubitelje dobre hrane, a uz to ima i predivne tematske parkove i prirodne parkove za šetnju i uživanje. Ako nakon utrke imate još energije, noćni život je raznovrstan i apsolutno nije moguće da vam bude dosadno u Singapuru.
 • Orchard ulica je jedno od najboljih mjesta za šoping u Singapuru, koje nudi i trgovine s luksuznom dizajnerskom robom. Za one koji žele pronaći i nešto povoljnije mogu posjetiti Kinesku četvrt ili Malu Indiju.
 • Mala Indija je dio grada u boemskom stilu s najboljom indijskom kuhinjom u gradu. Ovo je jedno od mjesta u kojem je najbolje održana kolonijalna arhitektura,različiti hramovi, crkve i džamije.
 • Jedna od novijih arhitektonskih znamenitosti Singapura je Marina Bay Sands, koji je ne samo ogroman hotel, već i jedini kasino u ovom gradu. Ako ga namjeravate posjetiti, obavezno morate uz sebe imati putovnicu. Marina Bay Sands sadrži i šoping centar, prekrasan vidikovac i beskonačni bazen.
 • Tijekom trkaćeg vikenda mogu se posjetiti i ekskluzivne F1 tematske zabave, od kojih su Podium Lounge i Amber Lounge najveći. Tu možda sretnete i nekog od vozača.

 • Sentosa otok je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Singapuru. Tu se nalaze golf tereni, šoping centri, hoteli s pet zvjezdica, Universal Studios tematski park, Tiger Sky Tower, Podvodni svijet i otok dupina, Park leptira i Prirodno kraljevstvo. Od centra grada je udaljen dvadesetak minuta.
 • Singapur Flyer je drugi na svijetu najveći panoramski kotač i nalazi se uz samu stazu. Visok je 165 metara i nudi predivan pogled na grad i danju i noću.
Ova po svemu posebna grad-država nikoga neće ostaviti ravnodušnog. Vrijedi ju posjetiti čak i izvan termina trkaćeg vikenda, ali ako se može sve uklopiti, onda je to svakako nezaboravno iskustvo.

Pretplati se
Obavijesti o
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Singapur je grad,a Malezija država. Loša staza,ne sviđa mi se,zamjeniti sa Hockenheimom.

Race Engineer

Kako bi rekao Mrgud: “Ja mrzim ulične utrke”

mody

5 km.vrucine 23 zavoja 2 sata utrke reflektori najteza urrka u kalendaru.nakon .monaka najsporija tesko pretjecati ali zna bit razbijanja zadnje 3 utrke kamilica

Emil

Grad je predivan i egzotično zanimljiv nama Europljanima ali staza je totalni Tilkecid.

schumy

To je staza BR. 1 – ZA UKIDANJE!!!! Ni trke, ni doživljaja ni užitka samo “ulična tarapana” u krivo vrijeme na krivom mjestu!!! Šic iz F1 odmah!!!
Uvesti GP Malezije kao zamjenu!!!!

mody

Nece se sepang vratiti jos dugo ne mogu placati vise skupo

schumy

Mogu, mogu, oni su sponzor Mercu, tamo ima nafte u izobilju….
Samo što je osjećenost mala jer ja uvijek tvrdim:
AUTOMOTOSPORT je “izmišljen” u Europi i najviše se trka MORA ovdje odvijati samo što su Ameri “usmjereni” samo na USD (dolare) a utrke neka gleda 5 deva i 3 Beduina, briga ih…..

Related Posts
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x