Binotto o festivalu kazni u Monzi: Možda su tri motora po sezoni premalo

Ovogodišnja Velika nagrada Italije ostat će upamćena, između ostalog, po velikom broju kazni koje su vozači zaradili zbog mijenjanja motora ili određenih segmenata pogonskih jedinica. Mnogi će reći kako stvari tu nisu idealno posložene i predložiti određene promjene, a u tu skupinu spada i šef Ferrarijeve momčadi Mattia Binotto.

U ovom poodmaklom dijelu sezone vozači su većinom iskoristili onu dopuštenu količinu elemenata pogonskih jedinica, što znači da svaki novi motor ili pojedini element sa sobom donosi i kaznu koja tog vozača spušta određeni broj mjesta u startnom poretku. Svaki vozač tijekom sezone smije koristiti tri pogonske jedinice, a rijetki uspiju odraditi cijelu sezonu i ostati unutar tog ograničenja.

Zbog toga smo ove godine na stazama Spa i Monza imali pravi festival kazni jer su mnogi procijenili kako im je najbolje prihvatiti kaznu baš na tim stazama, na kojima se može pretjecati i nadoknaditi izgubljene pozicije. Osim što zbog ogromnog broja kazni kvalifikacije prilično gube svoj smisao u takvim vikendima, u Monzi se do kasnih subotnjih sati nije znalo tko će startati na kojoj poziciji. Sve skupa djeluje negativno na imidž Svjetskog prvenstva pa su mnogi spremni podržati određene promjene.

“Razlog zašto je trajalo tako dugo je taj da postoje različita tumačenja i pravilnik nije dovoljno jasan”, kaže Mattia Binotto na temu slaganja grida u Monzi. “To je nešto čime se moramo pozabaviti u budućnosti. Mislim da ne samo time kako se određuje startni poredak u kontekstu tih kazni, već i o količini kazni koje se događaju jer to je previše. Teško je navijaču, po mom mišljenju, vidjeti bolid na pole positionu, a da on onda ne starta s tog mjesta zbog kazne. Možda su tri pogonske jedinice po vozaču premalu. Možda to treba preispitati za sljedeće sezone.”

Staze koje dolaze u kalendaru ne bi trebale ugostiti nove festivale kazni. Naime, nije tako lako pretjecati u Singapuru ili Japanu, kao što je to bilo u Belgiji i Italiji. Većinom se kalkuliralo kako što bezbolnije dodati još jednu pogonsku jedinicu, a Spa i Monza izgledale su kao najbolji odabir ili bolje rečeno, “manje zlo”. Ipak, slične situacije bi u budućnosti trebalo izbjeći korekcijom pravila. Jedna je opcija dodavanje još jedne pogonske jedinice u startu, kako je rekao Binotto, ili se pak može razmisliti od drukčijem sustavu kažnjavanja prekršitelja.

Pretplati se
Obavijesti o
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Gigi

Nevezano za ovu temu ali ima veze sa Ferrariem. Kaze Binotto neki dan da se okrecu slijedecoj sezoni, koliko je takvih sezona bilo vec da se nakon pola sezone okrecu slijedecoj godini. Po tome su trebali ove godine razvalit RB i Merc jer su se borili do zadnje utrke. Ferrari slozi odlican bolid ove sezone, cak mozda i najbolji i onda svi napreduju a Ferrari ostane di je i poceo.

Pratiteljcro

Klasican ferari. Ono sto donesu nakon zime ma to je to, kakve nadogradnje i “gluposti” pa se onda okrecu novoj sezoni tamo negdje na pola sezone i tako u krug.

Gigi

Taman ih sj… ferragosto i

B4c4

Pa i taj motor, mjenjać, turbo i ostale komponente koštaju. Kako cost cap postoji ja bi njima dozvolio mijenjanje bez kazni pa nek sami odluče koliko čega će promijeniti jer to sve košta i onda će morati uštediti na drugim stvarima.
Npr Ferrari zamjeni 10 motora a RB 5 motora, RB bi ostalu razliku od 5 motora (mislim da motor košta oko 1 000 000 što nije mala suma) mogao uložiti u aero paket, pa nek sami odluče šta im se više isplati.

stoka

Da su pravi dogovorile bi se sve momcadi ajmo uzet tipa u monzi i spa svi novi motor i svih 20 vozaca dobiju kazne i nikom nista… al svako gleda da drugog sjebe il tuzaka pa nista od tog…

Crnac

Da su pravi, dogovorili bi se da se na utrkama ne dodjeljuju mjesta. Tako da nema prvog, drugog… zadnjeg, nego su svi jednaki. 😉 – šala
Moje mišljenje je da je ovo natjecanje (ne igraju se ringe-ringe-raja), pa tako ekipe koje imaju dobru taktiku, za to trebaju biti nagrađene. Drugi par opanaka je to što oni koji određuju pravila, po meni, nisu sigurni u sve što rade, odnosno o nekim stvarima nemaju pojma. Previše je tu love i nečijih interesa da bi se odluke donosile kako nama, navijačima, paše.

stoka

Da. Ja sam za to da se natjecu i da na utrci pobijedi onaj ko je najbrzi, a ne onaj koji nije minja motor, mguh/k il dobia kaznu radi tog jer je nekom zasmeta na treningu i sl… isto tako da ne dobije onaj koji cuva bolje gorivo, gume il neznam sto… nek najbrzi pobjedi i amen

Pratiteljcro

Najbrzi je trenutno verstapen 😛 … moram malo

Related Posts
8
0
Would love your thoughts, please comment.x