Binotto: Bit će zbrka jer setup neće biti optimiziran

U Ferrariju smatraju kako će promijenjeni raspored za nadolazeću VN Velike Britanije, odnosno manje vremena rezerviranog za slobodni trening, izazvati poteškoće i “zbrku” pri namještanju balansa i ostalih postavki bolida.

Već neko vrijeme slušamo o sprint kvalifikacijama, a ovaj vikend po prvi put u povijesti Formule 1 ćemo imati priliku vidjeti kako će izgledati taj novi format. Kao što je već dobro poznato, sprint utrka u dužini od 100km održat će se u subotu, a rezultat te utrke odredit će startne pozicije za nedjeljnu utrku.

Novi format utjecao je i na raspored trkaćeg vikenda. Jedan slobodni trening u potpunosti je izbačen sa rasporeda kako bi se oslobodilo mjesto za “kvalifikacije za kvalifikacije“. Tako će vozači imati samo jedan slobodni trening u petak, prije kvalifikacija za sprint utrku. Drugi slobodni trening održati će se u subotu prije sprint utrke.

Skraćeno vrijeme za slobodni trening, odnosno manje skupljenih podataka, svakako će timovima otežati postavljanje bolida. Rezultat toga imali smo prilike vidjeti nedavni kada su trkaći vikendi sa samo dva slobodna treninga rezultirali vrlo uzbudljivom utrkom.

Šef Ferrarija, Mattia Binotto, smatra da će takav raspored uzrokovati probleme inženjerima, te ističe kako će stvari još više zakomplicirati uvođenje novih stražnjih guma.

“Dobili smo nove stražnje gume za Silverstone. Testirali smo ih u Austriji, ali većina timova treba dodatno iskustvo s tim gumama. No imat ćemo jako malo vremena, samo petak prijepodne, za upoznavanje guma prije nego su na rasporedu kvalifikacije. To je skoro kao da idemo direktno u kvalifikacije s novim gumama.” rekao je Binotto pa je pojasnio:

“To je novi format. Svi s njim imamo jako malo iskustva, a parc ferme pravila stupaju na snagu od petka poslijepodne pa na dalje, što je jako uzbudljivo. Moglo bi biti neizvjesno. I mislim da će biti zbrka jer setup neće biti optimiziran zahvaljujući nedostatku iskustva s gumama. Zato bi to mogao biti jako uzbudljiv trkaći vikend.”

Vodeći ljudi Formule 1 više puta su jasno dali do znanja da uvođenje sprint utrke za cilj ima učiniti cijeli trkaći vikend zanimljivijim, a ne samo subotu poslijepodne. To je još jednom potvrdio sportski direktor F1, Ross Brown:

“Ne radi se samo o sprint utrci. Od sada su kvalifikacije u petak poslijepodne. To znači da imamo ključan dio trkaćeg vikenda u petak, još jedan ključan događaj u subotu, te u nedjelju imamo glavi događaj, odnosno utrku. Sve se svodi na to da želimo proizvesti više uzbudljivog sadržaja tijekom cijelog vikenda, a sada s novim događajem u subotu imamo nešto novo, nešto drugačije. Nitko od nas nije 100% siguran hoće li novi format biti dobro prihvaćen, i kako će se nadalje razvijati.”

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
robif

Pekarnice i pekari prolaze Burek je vječan!!! Inače Ferrari uplačuje svojim navijačima dobit…. bar na Balkanu,ali ovi iz vlade ukradu…

LUTHER

trebalo bi generalno smanjiti slobodne treninge i gotovo.. max dva slobodna treninga po sat vremena i što si naučio..naučio si…

west 44

Vama je svejedno kod vas je uvijek zbrka!!!

robif

Zbunjen i ošamučen by Binotto

Mike-ferrari

Ima kratki spoj na maticnoj pa se resetira svako malo

BAJAC

West 44 slika ti je TOP😂😂😂

west 44

Trudim se!!!

Related Posts