Tehnička analiza bolida: McLaren MCL35M

Ovogodišnja predsezonska testiranja su nam donijela neke jasne pobjednike, kao i gubitnike, a uočili smo i neka kreativna rješenja inženjera. Tu se posebno ističe McLaren. Uspješan vikend dodatno je začinjen jednim drugačijim tehničkim dizajnom, zbog kojeg su druge momčadi veoma zaintrigirane.

Pošto su bolidi praktički “morali” ostati isti kao i prošlogodišnji bolidi, analizirali smo najzanimljivija i najupečatljivija rješenja.

Dok su prve snimke novih bolida skrivale čitavi spektar rješenja u područjima koja pokrivaju izmijenjeni pravilnici, s prvim dolaskom na predsezonska testiranja u Bahreinu, to više nije bilo moguće. Promjena pravilnika se najviše odnosila na smanjenje potisne sile (eng. downforce), tako da su se najveći zahvati dogodili u stražnjem dijelu bolida: na podnici, dijelu kočionog sustava straga, te difuzora. Dok je većina timova pokušala nadoknaditi potisnu silu putem razvoja same podnice, a gdje se u vizualnoj domeni za sada ističu Mercedes i Aston Martin, jedna momčad je krenula drugačijim smjerom. McLaren, momčad koja godinama kontinuirao raste, odlučila je reducirati smanjenje potisne sile putem razvoja stražnjeg difuzora.

U trenutku kada se sve momčadi moraju nositi s gubitkom potisne sile uzrokovanom pravilnicima, a taj proces je pogotovo primjetan u izmjenama pravila za difuzor, iznenađuje što se više momčadi nije odlučilo na ovakav izbor. Istu tu iznenađenost pokazao je McLarenov tehnički direktor, James Key.

“To je normalna dizajnerska ideja. Možda smo pomalo iznenađeni što smo valjda jedina momčad s ovakvim rješenjem”, objasnio je Key.

U čemu je to njihov koncept drugačiji od ostalih da već izaziva pitanje legalnosti? Da bi to shvatili, kratko ćemo o difuzoru i čemu on služi.

F1 difuzor

Difuzor je otvor na stražnjem dijelu bolida koji je odgovoran za stvaranje najvećeg dijela potisne sile s donje strane bolida. On širi protok zraka koji dolazi s poda kako bi učinkovito stvorio vakuum koji usisava stražnji dio bolida prema površini staze. Samim time, on je ključan u razvoju bolida, te se na tom području odvija velika količina razvoja. Sjetimo se samo dvostrukih difuzora na početku 2009. godine i momčadi Brawn GP.

Današnji difuzor nije dvostruki (on je zabranjen u međuvremenu), a sastoji se od tri dijela. Središnji dio (eng. centre plane), zračni kanali odvojeni specifičnim pregradama, te rubovi difuzora na kojem se nalaze manja zakrilca, koja opet stvaraju korisne vrtloge (eng. vortex) zraka. Cjelokupna instalacija pregrada i zračnih kanala služi upravljanju protoka zraka čisteći ga i vodeći ga kamo treba. Uz to treba protok pažljivo uključiti s okolnim zrakom, pritom smanjujući turbulenciju i otpor. Stoga, kada je FIA naredila da će visina pregrada između zračnih kanala biti 50 mm kraća, vodila se idejom da smanji ukupnu proizvodnju potisne sile za 10%.

I što se dogodilo? Sve momčadi, osim McLarena, su automatski skratile sve zračne pregrade za 50 mm kako bi ispoštovale nova pravila. Tom prilikom, FIA je odredila referentnu liniju (eng. reference plane), koja je sada pomaknuta više za tih 50 mm. Ta linija je označena gore na slici isprekidanom plavom bojom. Ipak, samo je McLaren primijetio sljedeće: FIA je naredila da se skrate pregrade koje su udaljene više od 250 mm od središnje linije bolida, koliki je raspon središnjeg dijela difuzora. Upravo zato, dvije pregrade koje dijele središnji dio difuzora od ostatka, a koje se nalaze unutar tih 250 mm od središta, se spuštaju ispod referentne linije naložene od strane FIA-e, te čine kontinuirani dizajn. Gore na slici, lijeva takva pregrada je označena žutom bojom. Ovakvu inženjersku kreativnost omogućila je produžena podnica bolida. Upravo tako, u McLarenu su shvatili da mogu spojiti difuzor izravno na podnicu, te na rubovima središnjeg dijela dobiti čvrstu i kontinuiranu, laganu zaobljenu zračnu pregradu stražnjeg difuzora.

“Prema mom čitanju propisa to je potpuno legalno i tu nema nikakvih trikova ili rupa. Sve dok su pregrade unutar 250 mm od središnje linije bolida s obje strane, to je u redu“, objasnio je Gary Anderson.

U nastavku izmijenjenog pravilnika navode se ostale dimenzije koje se tiču dubine (u ovom slučaju nam to nije toliko bitno), kao i pojednostavljenje tih pregrada u jednu kontinuiranu liniju. Upravo zato i takva jest pregrada MCL35M.

McLaren svakako najveću promjenu ima ispod pokrova pogonske jedinice. Ona više nije Renaultova, već Mercedesova. Trebalo je dosta kompromisa napraviti što se tiče samog smještaja pogonske jedinice, posebice ako barem donekle znamo da Mercedes i Renault imaju prilično različit smještaj pojedinih komponenata. Doduše, Mercedes po svemu sudeći ima kompaktniji dizajn što bi trebalo neke stvari olakšati.

No, vratimo se na ono što je privuklo pažnju ove godine kao Mercedesov DAS prethodne. Ako se ovaj koncept difuzora pokaže legitiman, a do sada se ne vidi razlog zašto ne bi bio, ostale momčadi će morati procijeniti koliko ovaj produženi dio zračne pregrade donosi u ukupnim performansama. Ovo naizgled jednostavno rješenje neće biti tako jednostavno primijeniti, što ne znači da ne možemo ubrzo vidjeti isto na drugim bolidima. A jednostavno nije, jer difuzor mora biti pažljivo oblikovan. Promjena jedne zračne pregrade, najvjerojatnije uvjetuje promjenu i ostalih, što nas dovodi do brojnih testiranja, koje neće biti moguće bez rada u zračnom tunelu, a koji je, zanimljivosti radi, ove godine ograničen.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
west 44

Automotor und sport kaže da je svako izlaženje na stazu kod testiranja bilo novi experiment sa aerodinamikom i drugačijim set upom i setom guma, pa je tako Hamilton izlazio iz auta 21 put,Bottas 29, Verstappen 31 put.Iz Mercedesa kažu da su namjerno uzeli velik broj mekih guma(koje su inače ograničene) pokazujući da duge vožnje nisu ni bile u planu!

Desmosedici

da..na mekim gumama loša vremena i nestabilan bolid?

Desmosedici

..kad nam nisi znao pojasniti Mclarenov difuzor, daj nam pojasni Mercedesov..u čemu je različit od Mclarenova?

west 44

Pitaj Paola Seconda!

Desmosedici

Da, da..to ti je to..čitaš a ne znaš što čitaš..gledaš a ne znaš što gledaš.

arhitekt

Bilo bi dobro staviti i ovakvu zumiranu sliku difuzora s jednog ili dva druga bolida. Tako bi se vidjela prava razlika u izvedbi difuzora.
Inače, sjajno je opisano što je to točno difuzor, čemu služi, kao i sve sitnice oko izgleda i novih pravila.

Desmosedici

..ne treba..West44 će nam sve pojasniti.

147 kt

👍

Related Posts