Suci otpisali kaznene bodove Hamiltonu

Suci na današnjoj utrci za VN Rusije maknuli su kaznene bodove dodijeljene Lewisu Hamiltonu zbog kršenja pravila treniranja starta utrke i dodijelili kaznu Mercedesu kao momčadi. Hamilton je dobio deset sekundi kazne zbog dva odvojena prekršaja starta utrke.

Lewis je također tada dobio dva kaznena boda na FIA-inoj super licenci za prekršaje, skupivši tako 10 bodova za razdoblje od 12 mjeseci i ostavivši si samo dva boda razlike do zabrane nastupa na jednoj utrci.

No, FIA-ini delegati su sada napravili zaokret i uklonili kaznene bodove dane Hamiltonu, zamjenjujući ih novčanom kaznom od 25000 eura za samu momčad Mercedes.

Inženjer utrke, Pete “Bono” Bonnington, naložio je Hamiltonu da odradi svoje dvije vježbe starta utrke na mjestima na kojima je to i učinio, a oba mjesta su se protivila uputama direktora utrke Michaela Masija.

Hamilton je kaznu nazvao smiješnom i rekao nakon utrke da ga se pokušava na neki način zaustaviti, dok Toto Wolff smatra da je kazna otišla predaleko.

“Presuda je da Lewis nije bio na pravom mjestu, a u bilješci direktora utrke nije spomenuto koje je pravo mjesto vježbanja starta, a isto nije navedeno ni u propisima. Stoga, slažemo se da se oko toga ne slažemo”, rekao je Toto.

Pitanje je doduše na što je Toto točno mislio da ne postoji takvo nešto u pravilima, a ona se čine prilično jasna:

19.1. Vježbanje starta može se izvoditi samo s desne strane nakon svjetla za izlaz iz bokseva, a za otklanjanje sumnje kada se to može, podrazumijeva se svako vrijeme kada je izlaz iz boksa otvoren za utrku. Vozači moraju ostaviti dovoljno prostora s lijeve strane da bi drugi vozači mogli prolaziti.

19.2. Iz sigurnosnih razloga i sportske ravnopravnosti, automobili se ne smiju zaustaviti u brzoj traci ni u jednom trenutku kada izlaze iz bokseva koji su u tom trenu otvoreni, bez opravdanog razloga (testiranje starta ne smatra se opravdanim razlogom).

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
papaya

Malo bi,malo nebi

Goranns

Trebali su kazniti samo tim sa 100.000€ jer su vozaču dali pogrešnu informaciju, pogrešan odgovor, a vozač nije trebao dobiti 10 sekundi kazne nego se trebao trkati normalno da gledamo pravu porbu za prvo mesto sa različitim strategijama.. Bolji vozač lošiju strategiju je imao, a lošiji vozač bolji strategiju. Baš je mogla biti dobra borba dva Mercedesa za prvo mesto..

147 kt

Ma velika sramota. Ti si zaduzio formulu za vijeke vijekova.

mozese23

Bilo za kaznu ili ne, ovo povlacenje i predomisljanje je najveci cirkus ikada…

zendo21

Točno je DA nije navedeno gdje bi se to trebalo raditi, ali je jasno navedeno gdje se NE bi trebalo.

srakar

Ovo je kao i kod nas. Svi poštuju zakone.

F1 fan

Hahaha kaže lujo žele ga usporiti očigledno je Haha komedija od svega ovog sport je postao sprdnja

Deyo

Na stranu on, ali ovo je sve spalo na toliko niske grane da ne moze dalje. Tolika tehnologija, i umjesto da gledamo neko utrkivanje gdje i tisuca sekunde znaci, mi gledamo ovu tragediju od 2014. ne bi li Toto Snake i jos par slicnih njemu digli cijenu i sve posle prodali i zaradili. Kao u Holivudskom filmu, da nije LH u tom sjedistu nasli bi drugog glumca za glavnu ulogu, mozda Vettel, mozda Rosberg, mozda netko drugi. I jos onda kada ova fanaticna grupa ovdje pocne pljuvati po Rikardu, Perezu, Hulku…. Izgleda da u ovom direktorskom ostavrenju Toto Snake-a po… Read more »

LUTHER

ma naravno, sramota….

mika.KA

cirkus

Related Posts