Formula 1 definitivno nema problem nedostatka potencijalnih organizatora utrka, naprotiv. Utrke koje jesu u kalendaru uglavnom imaju namjeru ostati dio tog kalendara, a svake se godine pojavljuju i novi potencijalni domaćini Velikih nagrada.

Stoga se kao jedno od rješenja nameće rotiranje pojedinih utrka, tako da se utrke na pojedinim stazama ne voze svake godine, već da se izmjenjuju iz godine u godinu. Takav bi princip definitivno učinio kalendar natjecanja zanimljivim i ne bi se svake godine održavale iste utrke na istim stazama, a šefovi momčadi također uglavnom podupiru takav prijedlog.

Toto Wolff na pitanje o rotaciji određenih utrka u kalendaru odgovara: “Mislim da je to interesantan novi koncept koji se rodio iz potrebe za dodavanjem novih utrka u ovoj eri virusa COVID-19. Sigurno možete vidjeti više ranjivosti jer se timovi pojavljuju ne znajući mnogo o tim stazama, a performanse se ponekad značajno razlikuju u odnosu na staze na kojima smo bili mnogo puta.”

“Dođete li na Silverstone, stazu na kojoj smo bili svake godine, ne možete baš mnogo napraviti svojom kreativnošću ili fleksibilnošću u razmišljanjima jer se već toliko puta vozilo tamo”, objašnjava šef Mercedesove momčadi.

Dobar primjer kako nove staze mogu začiniti situaciju u Formuli 1 bila je nedavno održana Velika nagrada Toskane na stazi Mugello. Mišljenje Guenthera Steinera je da takve utrke dobro djeluju zahvaljujući određenom faktoru iznenađenja, a da možda ne bi bilo tako dobro kad bi se na njima vozilo svake godine.

“Ne znam je li bilo tako uzbudljivo jer je staza bila nova ili bi uzbudljivo bilo svake godine. Ako bismo rotirali staze, moglo bi biti takvih noviteta svake godine. Ja sam u potpunosti za to. Volim promjene. Ako činite isto svake godine, uvijek znate ishod. Uglavnom je mnogo lakše predvidjeti kad se vozi na istim mjestima.”

“Mislim da bi bilo odlično kad bismo rotirali, ako je to moguće s komercijalne strane, a to mora istražiti Formula 1. Vidjevši što se događalo u Mugellu, sad se stvarno veselim Nürburgringu, Portimau i Imoli”, izjavio je šef momčadi Haas.

Christian Horner iz Red Bulla nedavno je predložio da se u kalendar uvede jedna utrka pozivnog tipa, odnosno da se svake godine na jedno mjesto u kalendaru odabere neka od staza koje inače nisu dio Formule 1.

“Odlično je da Formula 1 sada ide na različite lokacije, a još nas čekaju Istanbul i Imola. Mogli bismo otvoriti nešto poput natjecanja za jedno od 22 mjesta u kalendaru i mislim da bi bilo dobro kad bismo imali nešto poput pozivne utrke jednom godišnje na različitim stazama iz sezone u sezonu.”

Svjetsko prvenstvo bez legendarnih lokacija kao što su Silverstone, Monza, Spa ili Suzuka definitivno djeluje prilično nezamislivo, ali s obzirom na veliki broj zainteresiranih organizatora, rotiranje određenog broja utrka iz godine u godinu djeluje kao vrlo dobro rješenje.

1
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
1 Autori komentara
avatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
mody

j zelim različit kalendar svake godine druge godin dugo cemo zaliti za ovim trkama iz ova sezona je dosadna mercedes harači,,,,,ali imamo bugbugring 2013 tursku 2011 imolu 2006 portugal 1996,, mugello,,,,, mogli smo imat i jerez,,,,,, ali treba vratiti jerez i estoril, hockhwenim…. argentinu zolder, brands hatch,,,,,,,,,,,,, uvijek iste gledamo,,,,, treba priomijesari kalendar a ne uvijwek zavrsaba u abudabiju na najsterilnijoj stazi i početak na sporom melburnu,,, ogodine cemo imat 22 utrke nijedna od ovih mugelo tursku imolu portimao nugbugring,, dolazi saudijska arabija pogadate ulična. brazil otpada mozda se vrati ubrazil 2022 ali u rio motorsport park