Shellovo gorivo Ferrariju donijelo pola sekunde po krugu u 2015.

Ferrari je napravio najveći pomak od svih ekipa na gridu ove godine te su u 2015. skočili za dva mjesta i osigurali drugu poziciju u konstruktorskom poretku. Velike zasluge za to pripadaju Shellu, njihovom dobavljaču goriva i ulja, koji je donio 25% pomaka kada je riječ o performansama Ferrarijevog motora u 2015., što otprilike iznosi skoro pola sekunde po krugu. S obzirom na to da pravilnik dozvoljava sezonski razvoj pogonskih jedinica, Shell je isporučio pet novih mješavina goriva koje se podudaraju s nadogradnjama pogonske jedinice.

“S Ferrarijem smo uvijek u planu imali agresivan razvojni program ove godine, a to je kulminiralo s pet novih formula goriva tijekom godine”, rekao je Shellov menadžer za inovacije Guy Lovett. “Sastavljajući ih sve zajedno, to daje 25% ukupnog dobitka performansi koje je pogonska jedinica isporučila iz naših goriva i ulja. U realnosti to znači skoro pola sekunde po krugu na prosječnoj stazi, što je otprilike 30 sekundi tijekom trajanja prosječne utrke.”

“Inače bi ciljali na jedno do četiri nova goriva u sezoni, s tim da je četiri obično bio maksimum. Pravilnik je dozvolio sezonski razvoj pogonske jedinice, a to je nama dozvolilo ponovno optimizirati goriva za svaku promjenu arhitekture motora koju je Ferrari razvio u sezoni.”

Sezonski razvoj će biti dopušten i sljedeće sezone pa će goriva i lubrikanti opet biti jedno od ključnih područja na kojima se mogu dobiti performanse.

“S tehničkog gledišta, jako je zanimljivo što pravilnik ostaje otvoren jer nam daje više mogućnosti za demonstraciju tehničkih sposobnosti. Unaprijedili smo način na koji radimo s Ferrarijem i cilj je nastaviti s našim agresivnim razvojnim programom”, dodao je Lovett.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
reso20

Ako se sjećam dobro, nije li Petronas u Mercedesu navodno najdalje otišao po pitanju goriva i ulja i da su im donjeli čak 0.8 sec ali Petronas je puno prije počeo testirati ulje za hibridne motore…

otto

-Mi mažemo,Vi vozite,zato-
Lubrikanti Shell-Durex! 😛

RapptorTeam-BiH-F1

hm…gorivo..

dxdy

onda u Hondu izgleda toče INA gorivo… 😀

Slugger

Prvi login nakon godinu dana samo da ti dam plus.

override667

E ovo me pravo nasmijalo.. A vjerujem i dosta ekipe ovdje 🙂

dFixxx3r

hahah

FerrariHR

Ovo je samo jedna potvrda koliko su moderni F1 motori komplicirani i sofisticirani. Svi u lancu moraju odradit svoj dio posla da bi rezultat bio na nivou,Shell kao dobavljač vrhunski radi svoj dio posla👍

Related Posts