Počinje ples Ecclestoneovih nasljednika

Autor: Mladen Jergovic16.09.2016 - 1 komentara

F1 sezona ulazi u uzbudljivu završnicu ne samo na stazi, nego i po pitanju brojnih, još nepotvrđenih vozačkih transfera. No, prema pisanju većine britanskih dnevnih listova, silly season bit će zapravo najdramatičniji zbog mogućih promjena u samom vodstvu Formule 1.

Novinari s otoka uveliko su se raspisali o gotovo nemogućem scenariju prema kojem bi Bernie Ecclestone – desetljećima neprikosnoveni boss, štoviše diktator – trebao plesati po američkoj muzici novih većinskih vlasnika Formule 1. Prema mišljenju mnogih, vjerojatniji scenarij 85-godišnjeg Ecclestonea potpuno miče van svih kombinacija – i šalje u penziju.

Možda bi točnije bilo reći da je to scenarij kojeg mnogi priželjkuju, pogotovo oni koji vole promjene i smatraju da Ecclestone, uz sve dobro što je učinio za Formulu 1 i (ultra-bogate) vlasnike ekipa u njoj, jednostavno predugo vlada.

U ovom trenutku nitko zapravo ne zna što će se stvarno dogoditi, a predviđati Ecclestoneove namjere i poteze notorno je nezahvalno jer on i jest ostao toliko dugo raditi to što radi upravo zbog toga što je uvijek bio za korak ili tri ispred svih suradnika, i pogotovo supranika.

Kako bilo da bilo, novinski su stupci puni spekulacija o novoj strukturi izvršnog vođenja Formule 1, koja bi zapravo to vođenje podijelila u dva segmenta: sportski i komercijalni.

Uz ovaj prvi sve se češće veže ime ex-McLarenovog izvršnog bossa Martina Whitmarsha, koji je nakon odlaska iz te ekipe krajem 2013. svoju energiju preusmjerio na vođenje Land Rover BAR momčadi u America’s Cupu, no koji bi se navodno rado želio vratiti u Formulu 1 u nekoj vodećoj ulozi.

Njemu bi glavna konkurencija trebali biti Red Bullov boss Christian Horner, bivši Ferrarijev i Mercedesov tehnički guru Ross Brawn, nekadašnji sportski direktor Ferrarija Stefano Domenicali i sadašnji Mercedesov šef Toto Wolff.

Komercijalnu stranu Formule 1, prema tim glasinama, trebao bi preuzeti boss Formule E Alejandro Agag ili američki sponzorski mogul Zak Brown (što se čini logičnim u svjetlu činjenice da je novi većinski F1 vlasnik američka kompanija Liberty Media, no zarpavo su te dvije stvari posve nepovezane).

Već i letimični pogled na ove dvije liste imena vjerojatno je dovoljan da zgrozi Ecclestonea: pouzdano je u dobrim odnosima samo s Hornerom, a s nekima od spomenutih on je u manje-više otvorenom sukobu.

Svakako, pred nama su zanimljiva vremena. Jedno je sigurno: puno puta do sada Ecclestonea se slalo u penziju i pokušalo nadmudriti u nemilosrdnoj borbi za F1 vlast. Većinu onih koji su tako nešto pokušali povijest je odavno zaboravila. No, vrijeme svakako više nije Ecclestoneov saveznik.

Mladen Jergović

GP1 novinari ocjenjuju prvi dio sezone

Društvene mreže: Tko pobjeđuje izvan staze?

Johansson: Alonso bi trebao ostati u McLarenu još jednu godinu

U Williamsu razočarani prvim dijelom sezone

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar
Predictor
Kreator TV
Tag cloud