Renault i Ferrari podnijeli su ovoga tjedna žalbu na odluku o kažnjavanju Racing Pointa zbog nelegalnog kopiranja Mercedesovog sustava za hlađenje stražnjih kočnica. Smatraju da oduzimanje 15 bodova u konstruktorskom poretku predstavlja preblagu kaznu, a iz Renaulta su objasnili što bi po njima bilo adekvatno počinjenom prekršaju.

Nakon što je ustanovljeno da Racing Point nije konstruirao zračne otvore stražnjih kočnica u skladu s pravilima, FIA je odredila kaznu od 400 tisuća eura te oduzimanje 15 bodova u konstruktorskom poretku Svjetskog prvenstva. Na tu odluku žalio se Racing Point, ističući da kršenja pravila nije bilo, ali s druge strane Renault i Ferrari, koji smatraju da je kazna preblaga.

Renaultov šef momčadi Cyril Abiteboul objasnio je njihovo stajalište: “Očekivali smo konzistentne sankcije jer smo takve primjere vidjeli u prošlosti. Najsvježija je kazna koju smo mi prihvatili prošle godine nakon Suzuke. Ustanovili su da smo prekršili sportski pravilnik, ne tehnički, a isključeni smo iz te utrke i izgubili sve bodove.”

“Nije bilo popusta za Renault. Ja ne znam zašto bi popusta trebalo biti za Racing Point. Trebalo bi im oduzeti sve bodove s utrka na kojima je protiv njih uložen protest.”

A Renault je protest uložio na posljednje četiri utrke. Iznimka je jedino bila prva utrka sezone. Iz francuske momčadi poručuju da će i dalje ulagati protest nakon svake utrke na kojoj će Racing Point koristiti spornu tehnologiju, sve dok se ova situacija ne riješi na žalbenom sudu.

“Nakon svake utrke Otmar će biti pozvan kod sudaca. Usisnici zraka stražnjih kočnica bit će isti i svaki će put dobiti opomenu. Vjerojatno će to trajati koliko, deset utrka, što je pomalo čudna situacija. Mi bismo voljeli da se to razjasni, no ne govorim da ih treba isključiti iz sezone.”

“Ipak, sa stajališta komunikacije prema navijačima, javnosti, kako objasniti zašto jedan bolid krši pravila i dobiva opomene, ali je i dalje u redu da sudjeluje u Prvenstvu i osvaja bodove? Mi mislimo da je to neobično i voljeli bismo da se to pitanje riješi ako je moguće”, kaže Abiteboul.

13
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
4 Komentara na temu
9 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
7 Autori komentara
avataravataravataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
robif

A nije bas da su u Renaultu sveci…..pa pssstt

avatar
Član
klepesina

Rece ekipa koja je izvarala sve sto se izvarat moglo sigurno su oni kompetentni za kaznu neciju

avatar
Član
Desmosedici

I tebi bih dao isti savjet kao Miki KA dolje niže.

avatar
Član
TORPEDO

Nažalost politika i FIA su važniji od sporta,al to će ih i uništit…pravila moraju vrijediti za sve isto,a očito se radi o nekoj malo većoj muljaži čim se javlja Toto Wolf i korisnici Mercedesovih motora moraju pod pritiskom povlačiti žalbe na ispravnost bolida.

avatar
Član
LHx6

Dok je neobjavljivanje presude prošle godine totalno sportski. Ovdje barem imate presudu i krivca koji je kažnjen. Problem je u vašoj linč stil navijačkoj kulturi i nikad vam nije dosta kažnjavanja onih za koje ne “navijate”. Za Renault je jasno njima je u interesu novac, ali vama ništa osim tog lošeg ljudskog osjećaja.

avatar
Član
mika.KA

sporta!? sporta u kojoj reno nareduje vozacu da se zabi u zid?

avatar
Član
Desmosedici

Već sam te poučavao..ali uzalud..ne možeš shvatit?..ili ne želiš shvatit?..nečiju muljažu ne može opravdati to što je i prije toga netko nešto muljao..pođi sa takvim argumentima na bilo kakav sud i svi će ti se smijati.

avatar
Član
mika.KA

mene? nezz,mozda nisam procitao.
cek,nezelis priznat da nije varanje kada vozacu naredis zakucavanje u zid da uzme drugi vozac pobjedu!
to nije za oduzimanje bodiva nego cijela momcad out iz formule na par sezona. tu su zivoti u pitanju.

avatar
Član
Desmosedici

Sve je to OK, slažem se..ali to je sada samo jedna ružna epizoda u povijesti F1..želim ti reći, ako na suvisao način želiš branit Mercedesovu politiku i postupke tada to radi argumentirano i sa činjenicama..nikako ovako kako to radiš..to želiš opravdat time, kao, eto i Renault je nekada varao..i Ferrari je nekada varao..itd..to tako ne ide..Jesi li sad shvatio moju poruku?

avatar
Član
mika.KA

nezz sta mercedes ima sa tim?
sta vam je mercedes non stop kriv?
dali je i vama wolff nabio komplekse da vam je za sve on kriv?
ja sam samo htio rec da se zale najvise mamcadi (ferr,reno) koje imaju najvise mrlje na sebi! to je poanta

avatar
Član
Desmosedici

Opet ne možeš shvatit?..Kako da ti pomognem?

avatar
Član
TORPEDO

Naša linč navijačka kultura,nikad nam nije dosta kažnjavanja,ništa od tog lošeg ljudskog ljudskog osjećaja…kakvi su to izmišljeni epiteti,nabacani,neargumentirani,smiješni…nedostojni daljnje rasprave i razine debate.

avatar
Član
loni

Želje su jedno, a politika i FIA nešto drugo.
Dobro je za Reno da su sve bolji na stazi, još da se riješe nekih svojih banalnih propusta….