Najava VN Belgije: Posljednja utrka “po starom”

Ovotjedna utrka na Spa-Francorchampsu za VN Belgije bit će ipak posljednja na kojoj će momčadi u svojim bolidima moći koristiti razne mape rada pogonskih jedinica, iako je trebala biti prva utrka na kojoj momčadi moraju koristiti jedinstveni način rada pogonske jedinice. Odgodu zabrane tzv. kvalifikacijskih modova rada pogonske jedinice navodno su tražili u Mercedesu i Hondi, no odgoda će dobro doći svim proizvođačima motora pošto se nažalost radi o promjeni pravila usred sezone.

Povijest utrkivanja na ovoj legendarnoj stazi lijepo je pripremila naša Mia, staza u Belgiji skoro nikad ne razočara s akcijom na stazi. Hoće li ovo zaista biti posljednja utrka “po starom” vidjet ćemo tek u Monzi. Javna je tajna da je zabrana kvalifikacijskih modova uvedena kako bi se usporio Mercedes, no usporit će se i ostali bolid. Vrlo vjerojatno će brzina u utrci biti manja, ali razlike u brzini bolida će ostati iste.

Mercedes ovdje ima nedovršenog posla, barem tako njihov šef Toto Wolff kaže. Srebrne strijele ne bi trebale imati puno problema oko uzimanja pobjede u nedjeljnoj utrci, ovdje nisu pobijedili od 2017. godine. U Mercedesu su u Španjolskoj fenomenalno odradili oporavak nakon “drugog” Silverstonea na kojem je postalo jasno da su loše upravljali gumama. No, u Barceloni na još većim temperaturama, kako su i rekli da će shvatiti o čemu se radilo, utrka je ponovo bila besprijekorna za njihovog Lewisa Hamiltona.

Red Bullov Max Verstappen je doduše pokvario dvostruku pobjedu Mercedesa, no za to je najviše kriv “mlaki” Valtteri Bottas. Max polako pojačava tempo svog Red Bulla koji ostaje vjeran high-rake konceptu te bi aerodinamički zahtjevni dijelovi ove staze Maxu možda omogućili i lov na Lewisa.

Priča oko Racing Pointa i kopiranja Mercedesovog W10 bolida malo je splasnula. Kratko je došla u fokus početkom tjedna kada je objavljeno da se Renault povlači iz procesa tužbe oko legalnosti RP20 bolida. Sada je u tom procesu ostao samo Ferrari koji ovog vikenda valjda neće ovisiti samo o strateškim odlukama svojeg vozača na odlasku – Sebastiana Vettela. Prema pričama i tračevima, Seb bi trebao ukrasti show ovog vikenda i bez vožnje, ako je točno da će se objaviti da on sljedeće godine vozi za Aston Martin. Posljednja utrka s kvalifikacijskim modovima nekako ne dira posebno Ferrari, tim više što oni govore da nemaju neke posebne modove kojim bi grabili brzinu.

Mrtvoj borbi za treće mjesto u poretku konstruktora pridružuje se i sve bolji McLaren. Sainza i Norrisa kao i obično treba samo pohvaliti, no njihova ekipa na izmjenama guma trebala bi puno bolje odrađivati posao, posebice uz takve vozače, a i od šefa im dolaze motivirajuće vijesti:

“S našim vozačima i razinom izvedbe koju imamo na utrkama, uvijek postoji šansa boriti se i prema vrhu. To je ono na što ciljamo i nećemo odustati od borbe za treće mjesto dok god postoji šansa”, poručuje šef McLarenove momčadi Andreas Seidl.

Renault je još za sada predaleko od priključka trojcu ispred sebe. No, francuska momčad pokazuje znakove pomaka, a novoj uspješnoj stranici nada se i Esteban Ocon koji će na ovoj utrci dobiti novu pogonsku jedinicu i mjenjač. Njima pak nema prijetnje od nekog pada u poretku jer momčad AlphaTaurija zaostaje 20 bodova. Ovdje svakako vrijedi spomenuti odličnog Pierrea Gaslya, koji je već nekoliko utrka lagano osramotio Alexa Albona iz glavne momčadi. Opet, ni ova momčad se ne mora bojati pada u poretku jer posljednje tri ekipe “kasne” 14 bodova, a ne pokazuju neke znakove napretka. Dobre vijesti došle su za Williams, koji sada ima novog bogatog vlasnika, a bolje rezultate jedva čekamo da dođu za ovu slavnu momčad koja je predugo na dnu.

Zahtjevan i čak 7004 metara dugačak Spa-Francorchamps “udara” na sve dijelove bolida. Od dugačkih brzih zavoja gladnih guma kojima ne pomaže ni podosta agresivan asfalt do 800 metara dugačke Kemmel ravnice koja fino ohladi gume i kočnice, a zatim traži jako kočenje i grip kroz nekoliko zahtjevnih zavoja.

Unatoč velikim zahtjevima, ovo je uglavnom utrka s jednim zaustavljanjem u boks. Tako su vozili i prošlogodišnji osvajači podija, a Ricciardo je praktički cijelu utrku odradio na mediumu radi ranog ulaska u boks. Ove godine su komponente guma nešto mekše, no ovogodišnji brži bolidi mogli bi u još većoj mjeri trošiti gume. Tome će ići u prilog i neodržavanje utrke “Spa 24 sata” koja redovito nekoliko tjedana prije utrke Formule 1 položi fini sloj gume svojim intenzitetom i trajanjem. U prilog momčadima ide što se Spa, unatoč svim promjenama u kalendaru, održava u svojem standardnom dijelu godine, pa se može računati na “stare” podatke.

Vremenske prilike, tipično nepredvidive u Ardenima, za sada najavljuju kišni vikend. S tim dolazi i temperatura od niskih 15ºC. No, neka momčadi muku muče s tim, mi se veselimo kiši i vrlo vjerojatno zanimljivijoj utrci koja ima sljedeću satnicu:

VN Belgije, Spa-Francorchamps, 28. kolovoza - 30. kolovoza 2020.
Petak 28. kolovoza         1. slobodni trening   11:00-12:30
                           2. slobodni trening   15:00-16:30
Subota 29. kolovoza        3. slobodni trening   12:00-13:00
                           Kvalifikacije         15:00-16:00
Nedjelja 30. kolovoza      Utrka                 15:10

Posljednje dvije godine ovdje je pobjeđivao Ferrari, odradili su to njihova oba vozača koji trenutno voze za Maranello. Iako nema najviše pobjeda, Kimiju se ovdje tepa da je “kralj Spa”, a Hamilton bi se mogao izjednačiti s njim i Clarkom koji imaju četiri pobjede. Tužno ćemo ove godine gledati kako vozači jure kroz najslavniji zavoj u Formuli 1 (Eau Rouge plus Raidillon), jer na izlasku iz tih zavoja prošle je godine u F2 preminuo mladi Anthoine Hubert. Njegov jako bliski prijatelj, Charles Leclerc, prošle je godine ovdje osvojio prvu startnu poziciju:

 

 

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
papaya

Da se bar McLaren vrati suradnji sa mercom…odma bih navija za njih pa makar peti bili

Desmosedici

Ne može to tako..Mclaren nije Mercedes niti je Mercedes Mclaren..moraš se odlučit za koga navijaš i u dobru i u zlu, a ne za onoga koji trenutno pobijeđiva..mislim od te dvojice..glavnije je bit

Desmosedici

..ti protiv Ferrarija, zar ne?

Mike-ferrari

Kake veze ima koji su 5 ili ne ak je to tvoj tim

mody

samo da bude kiša

Related Posts