Nakon današnje odluke o kažnjavanju momčadi Racing Point zbog kopiranja dizajna zračnih kanala na stražnjim kočnicama, Svjetska automobilistička federacija poručuje kako od 2021. planira postrožiti pravila u pogledu kopiranja ili kloniranja bolida suparničkih momčadi.

Reagiravši na protest koji je uložio Renault, dovodeći u pitanje legalnost ovogodišnjeg bolida Racing Pointa, donesena je odluka kojom se zbog kopiranja dizajna zračnih kanala na stražnjim kočnicama momčad Racing Pointa kažnjava oduzimanjem 15 bodova u konstruktorskom poretku te financijskom kaznom u iznosu od 400 tisuća eura.

Cijeli taj slučaj bolida RP20, koji je već pri prvoj pojavi svakom pažljivom oku izgledao kao kopija Mercedesovog bolida iz 2019. godine, potaknuo je brojne rasprave o tom principu kopiranja određenih sustava ili dijelova bolida suparničkih timova.

Lance Stroll, Racing Point RP20

Da je kopiranja u Formuli 1 uvijek bilo, to je jasno, no ovo je slučaj koji je ipak otišao korak dalje. Pa iako su iz Racing Pointa poput papagaja ponavljali da je s njihovim bolidom sve legalno, sada je očito da tome baš i nije tako, odnosno da su pokušali pod svoje podvaliti Mercedesovu tehnologiju, koja ove godine spada na listu dijelova zabranjenih za kopiranje.

Što FIA planira poduzeti kako bi se u budućnosti izbjeglo ovakve slučajeve, najavljuje Nikolas Tombazis, FIA-in šef za pitanja vezana uz bolide jednosjede.

“Kopiranje u Formuli 1 postoji već dugo. Fotografiranje, ponekad procesom reverzibilnog inženjeringa stvaranje sličnih ili čak identičnih koncepata, kakve koriste drugi timovi. Ne mislimo da se to može zaustaviti u potpunosti, ali mislimo da je Racing Point cijelu priču odveo na novu razinu. Oni su jasno odlučili primijeniti tu filozofiju na cijeli svoj bolid, što je po meni fundamentalna promjena pristupa.”

“Zapravo su prekinuli proces koji je predstavljao normu pri dizajniranju bolida Formule 1 u posljednjih 40 godina. Ne bi ih trebalo kažnjavati jer su bili originalni u provedbi tog pristupa, ali mislimo da to nije ono što bi Formula 1 trebala postati. Ne želimo u sljedećim godinama imati osam ili deset Mercedesa, kopija Mercedesa na gridu. Ne želimo da to postane standard u Formuli 1.”

“Planiramo, u vrlo kratkom roku, predstaviti određene amandmane u sportskom pravilniku za 2021. koji će spriječiti da to postane normalno. Spriječit će korištenje detaljnih fotografija za kopiranje cijelih dijelova tuđih bolida, kao što je to Racing Point napravio. Prihvaćamo da se neke individualne komponente mogu kopirati, ali ne želimo imati cijele bolide koji će biti kopije nekih drugih bolida.”

“Proveli smo veću količinu vremena razgovarajući o tome. Ponudit ćemo vođenje, kao i pravila u narednim tjednima. Želimo poslati vrlo snažnu poruku timovima kako ne bi trebali početi raditi takve stvari na svojim bolidima za sljedeću godinu jer to neće biti dozvoljeno. Naravno, bit će dopušteno na ovogodišnjim bolidima jer ne možemo momčadi prisiliti da izbrišu nešto što su napravile i počnu ispočetka. Stvari nikad nisu tako funkcionirale.”

4
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
3 Komentara na temu
1 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
3 Autori komentara
avataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
Mike-ferrari

A da
A to da je ferrari ocigledno dizajnirao novu pogonsku to su mogli napraviti
Licemjeri
Unistili utrkivanje za 3 tima
A ovdje sto naplatili baksu

avatar
Član
Desmosedici

Nadam se da je FIA konačno “shvatila” su da su otišli predaleko kad su ovo dozvolili. Mislim da nebi to još “shvatila”da nije nastala kritična masa koja to ne odobrava. Za ovu sezonu će se to završiti na ovaj način..igrokazom kad ne može drugačije..formalno će kaznit R.Point a dozvolit im da se takvi nelegalni nastave takmičiti ostatak sezone. Ne mogu ih suspendirat od daljnjeg takmičenja kad su im dozvolili da to naprave, a ne mogu ni očekivati da sada R. Point može napraviti neki drugi bolid..osim izvući iz “naftalina” prošlogodišnji bolid pa ga pokušat nadogradit..ja bih ih tako kaznio a… Read more »

avatar
Član
Desmosedici

Stvari se dalje kompliciraju, traži se daljna istraga prema Mercedesu: Slučaj Racing Point: Ferrari će se žaliti! Napisao: Roberto Chinchero 7 kolovoza 2020, 21:32 Slučaj Racing Point daleko je od zaključenog: uvjerenje FIA-e nije zadovoljilo Scuderiu, koja je objavila da podnosi žalbu. Akciji Ferrarija pridružit će se i Renault i McLaren: cilj nije samo raspravljati o kočnicama, već o konceptu automobila s klonom. Započinje vrlo teška bitka koja bi mogla imati brojne posljedice na F1. Da je popodne u padobranu u Silverstonu bilo ‘grublje’ nego inače, bilo je odmah dovoljno jasno. Brza razmjena mišljenja između nekih ravnatelja momčadi predstavljala je… Read more »

avatar
Član
Pratiteljcro

Mozda bi bas to cega se mafia boji i bilo dobro. Imali bi tako jedan dominantan team dakle 2 najbrza bolidia a svi ostali bi bili jednaki po brzini. Malo si podesis setup kako ti pase i peri deri.Tada bi vjestina vozaca bila u prvome planu.