Vodstvo Svjetskog rally prvenstva objavilo je da će sezona prekinuta zbog pandemije koronavirusa biti nastavljena prvog vikenda rujna. Za sada je u planu do kraja godine odraditi još pet utrka, ali WRC nastavlja razgovore s još nekim potencijalnim organizatorima, među kojima je i Hrvatska.

WRC asovi ove su godine uspjeli odraditi tri natjecanja prije nego ih je zaustavila pandemija koronavirusa. Thierry Neuville slavio je u Monaku, Elfyn Evans u Švedskoj, a Sebastien Ogier u Meksiku te tako preuzeo vodstvo u ukupnom poretku s osam bodova više od Evansa.

Rally Meksiko morao je biti skraćen zbog situacije s koronavirusom, a brojne su postaje Svjetskog prvenstva nakon toga odgođene ili otkazane. No, rally majstori sada se spremaju za povratak natjecanju, koji bi se prema novom kalendaru trebao dogoditi od 4. do 6. rujna u Estoniji. Ta je zemlja prošle godine organizirala WRC promo event, a sada bi trebala postati 33. zemlja svijeta koja je imala priliku ugostiti natjecanje Svjetskog prvenstva.

Nakon Estonije, WRC će posjetiti Tursku (24. – 27. rujna), Njemačku (15. – 18. listopada), Italiju (29. listopada – 1. studenoga) te Japan (19. – 22. studenoga). Uz tri već održana natjecanja, s najavljenih još pet, ova bi sezona ukupno trebala imati minimalno osam rallyja, ali promotor natjecanja ističe da su razgovori s organizatorima Ypres Rallyja u Belgiji u poodmakloj fazi pa bi se od 2. do 4. listopada moglo održati još jedno natjecanje.

Također, dobro su nam poznata nastojanja hrvatskih rally entuzijasta da se WRC dovede u Lijepu našu. Izvršni direktor WRC promotora, Oliver Ciesla, posjetio je Hrvatsku ranije ove godine i razgovarao s našim dužnosnicima o mogućem uključenju Hrvatske u WRC priču. Hrvatska je prema planu prvo trebala održati natjecanje u svojstvu kandidata za WRC, no trenutna situacija na globalnoj razini svima mijenja planove. Razgovori između WRC-a i HAKS-a se nastavljaju, kao i snovi hrvatskih ljubitelja rallyja da će Ogier, Tanak, Neuville i društvo uskoro juriti našim cestama. Sudeći po službenom priopćenju WRC-a, nije nemoguće već ove godine.

“Najava nastavka sezone šalje jasan signal da se WRC 2020. vraća. Naporno smo radili s FIA-om, natjecateljima, timovima i potencijalnim organizatorima kako bismo revidirali kalendar u ovim izuzetnim okolnostima. Ove vijesti dopuštaju WRC-u restart u povoljno vrijeme i osiguravaju ovoj sezoni status Svjetskog prvenstva”, izjavio je Ciesla.

“Intenzivni razgovori traju zadnjih 10 dana, a vodim ih sa šefom WRC-a Oliverom Cieslom te glavnim tajnikom FIA-e Peterom Bayerom. Ovo je projekt koji mora zadovoljiti sve strane. Trenutno smo na dobrom putu te u slučaju pozitivnog dogovora za Hrvatsku, WRC i FIA-u, krećemo u organizaciju te uključujemo timove koji već godinama rade na ovome projektu i u niskom su startu! Vremena je malo, ali navikli smo raditi u kriznim situacijama.” izjavio je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o