Mercedes odbija plan o startu s obrnutim poretkom

Zadnjih godina redovito se raspravlja o startu utrka s preokrenutim poretkom prethodnih utrka ili pozicija u prvenstvu, ali za sada bez odobrenja timova.

Koncept se ponovo pojavio tijekom sastanka šefova timova, FIA-e i F1 prošlog petka. Usredotočili su se na planove za europski kalendar s osam utrka koji počinje u Austriji sljedećeg mjeseca i na to kako će funkcionirati događaji bez navijača. Start s obrnutim poretkom je pokušaj FIA-e da se poveća interes za drugi trkaći vikend koji će biti na istoj stazi, posebice u trenutku kada su TV kuće dovodile u pitanje isplativosti dvostrukih utrka, a usput bi se proveo i test za moguću opsežniju uporabu takvog načina starta u 2022.

Ideja je da se u drugom vikendu vozi 30-minutna kvalifikacijska utrka umjesto redovnih kvalifikacija, s početnim redoslijedom na temelju obrnutog redoslijeda u poretku prvenstva vozača.

Nakon te utrke, automobili bi bili u parc fermeu prije glavne utrke u nedjelju, s redovitim treninzima koji bi se odvijali kao i obično. Svaka eventualna kazna za start primijenila bi se na glavnu utrku. No, takav plan ne smatra se hitnim prioritetom i stoga je potrebna jednoglasnost. Iako se većina timova izjasnila o tom planu u petak, uključujući Ferrari, Mercedes je jasno izrazio svoje protivljenje, dok su drugi timovi rekli da im također treba više vremena da razmotre problem.

Šef Mercedesa Toto Wolff rekao je da osjeća odgovornost kojom se mora sačuvati DNK Formule 1:

“Osjećalo se pogrešno, ne zato da sačuvamo prednost, jer možda bi to bilo i dobro za nas jer bi Ferrari bio iza nas kada pogledate trenutni tempo kvalifikacija. Ali, glasao sam protiv, jer kada gledate finale na 100 m na Olimpijskim igrama, ne natjerate Usaina Bolta da starta pet metara iza samo da bi bila uzbudljiva završnica.”

U srijedu je novi sastanak radne skupine F1, na kojem bi šefovi timova mogli raspravljati o detaljnim pravilima. Konačni europski kalendar trebao bi biti službeno objavljen danas.

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
johhan peacedohan

A zamislite ludnice kad bi se bodovalo svako prestizanje, osim ono za cijeli krug. Kakve bi tad borbe u vrhu i među timskim kolegama gledali.

igo

do sada nisam vidio za ovakav prijedlog, ali čim sam danas vidio objavu kalendara, prvo kaj mi je palo na pamet kad sam vidio da su stavili dvije utrke za redom da bi moglo biti dosadno taj drugi vikend. osim! naravno da mi je prvo pao koncept prvih deset iz prethodne utrke da se rotira poredak. tako bi bilo zanimljivije, a opet ne starta pobjednik sa začelja. što mi je glupost kompletna rotacija. rotacija prvih 10 bi bila super. k tome svi bi imali friške podatke iz prethodnog vikenda trke i mogli poboljšati setup, te bi mogli biti konkurentniji i… Read more »

r.u.m.

Svi uvijek pljuju i seru na Ferrari ali Ferrari je pristao na sve što ovi predlože pa čak i na prelazak na V6 motore što im nikako ne paše ali su pristali.
A najviše se buni i proteste ulaže RBR a vidimo i Mercedes ih sljedi u tom trendu dok Ferrari i ne baš.

mika.KA

koja glupost!
kao da u nogometu prvi igra sa zadnjim i to 25min stim da zadnji ima prednost 5 golova!

Desmosedici

Mika KA šta ovo priča Mika HA?..Da je Bottas bolji od Lewisa? Daj nam svoju prosudbu..nešto pametno, kako samo ti znaš.

west 44

Ovo je žešća gluparija!!!

LHx6

Čim je u naslovu Merc se ne slaže naći će se onih koji će reći da je ovo super ideja.

Možda da prvome u slijedećoj utrci daju da starta s tri kotača. Isto bi bilo zanimljivo za gledati.

klepesina

smijesno je to da je kojim slucajem drugaciji naslov umjesto merca npr ferari ovuda bi pisali kako je to smijesno kako to unistava f1 mi smo institucija ovo ovo,cim je merc rekao da se ne slaze kao sto se nemoze slozit niti jedan normalan tim a nit se moze zamislit takav cirkus odma se pocinje pljuvanje po mercu….dragi navijaci samo malo objektivnosti i realnosti se od vas trazi i naravno zdravog razuma

Desmosedici

Evo da vas demantiram zbog vaših predrasuda i stereotipa koje imate..ja sam protiv svih umjetnih, neprirodnih stvari i ograničenja..to je politika ruske uravnilovke..ništa i nitko na ovom svijetu nije jednak i ne smije biti..svakome treba pružit šansu..dozvolit da radi ono što može najbolje..samo mu se ne smije pogodovat..tako sam protiv DRS-a, protiv ograničenja proračuna, protiv ograničenja koliko tko smije radit na bolidu i koliko tko smije testirati..itd..to sam ovdje pisao bezbroj puta..a vi me niste baš nešto podržali..a ja u ovome potpuno podržavam Totta.

LHx6

“a ja u ovome potpuno podržavam Totta.”

Odjednom ljubav nakon toliko mržnje. Da ti nije obećano mjesto u Aston Martinu kad se povuće Merc?

Desmosedici

Ja samo kritiziram ono što mi se ne sviđa..naravno i normalno da je objekt moje kritike najčešće najjača suparnička momčad i politika koju vode. Kakva mržnja? Znači ti mene mrziš?..I Ferrari?

sladjan87

Ha ha ha pa oni znaju utrku dobiti jedino ako startaju iz prvog reda , te im smeta prljavi zrak te ovo te ono .. zato i odbijaju takav prijedlog .

klepesina

a kako vi jedino mozete dobiti utrku pa naravno da vam nema mercedsa u utrci i ako se red bull pokvari vidis kako je lose to sto si napisao

mody

to nbi bilo interesantno jer merceses cim odmagli nakon 5 krougova utrka gotova i procesije treba hamiltona ibotasa staviti na 12 mjesto da se probijaju i oni to mogu za 5 krigovasu opet uvrhu,,, mali timovi ovi ssreine uopće nme postoje utrkesu predvidljive, gore nego za vrijeme šumahera ivetela, sve se zna unaprijed. zato su krivi samii umercedesu jer cim netko dominira odmah se pravila mijenjsaju a ovas ezona ce imati 15 utrka tako das razlogom se boje dominacije 10 pobjeda lewisa ,,,ne volim ovaj nacin kvalifikacija di od 15 minuta mozes imati 10 gresaka prvi si kad su bili… Read more »

LHx6
klepesina

sad to nije moguce jer ti slabiji timovi nemogu razvit bolid nije problem u letecim startovima shvati to vec sto mali nemogu napredovati nit imaju novca nit pameti nemaju ama bas nista potrebno za uspjeh

mody

da klepesina mali ne mogu napredovatii jer su ovoi v6 turbo motori, trosak, ali bilo bni zanimljivije gledat usubotu letece krugove jedna grskica igubi se 1 pozicija ovako gledamo procesije, dominacije ne voli nitko

klepesina

kome je dobar bolid i da napravi greskicu opet ti mali nece mu bit ni blizu opet bi se sve svelo na 3 tima kao sto je i sad red bull ferari i mercedes nema 4 ekipe

Related Posts