Posljednjih tjedana jedna od glavnih tema u svijetu Formule 1 je ograničenje budžeta za sljedeću sezonu. Mnogi se timovi zalažu za oštre rezove, dok se tome u najvećoj mjeri protivi Ferrari. Predsjednik FIA-e Jean Todt nada se da će svi timovi pokazati odgovornost u ovoj situaciji, a kaže kako ga ne plaši Ferrarijevo pravo veta.

Prema financijskom pravilniku koji je dogovoren prošle godine, budžet timova Formule 1 u 2021. godini trebao je biti ograničen na 175 milijuna dolara. Međutim, nakon eskalacije krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, Formula 1 bila je prisiljena otkazati ili odgoditi mnoge utrke, ali i razmišljati o dodatnim mjerama štednje.

I dok su neke momčadi predlagale drastične rezove i smanjivanje budžeta na 100 milijuna, Ferrari se tome odlučno usprotivio, naglašavajući kako bi to dovelo do otpuštanja radnika. Posljednji prijedlog je da budžet za 2021. iznosi 145 milijuna dolara, a onda da se u iduće dvije godine smanjuje za još pet milijuna godišnje.

“Ono što želimo prezentirati za budućnost je kretanje u pravom smjeru. Jasno, prolazimo kroz ekonomsku situaciju koja je bez presedana i zbog toga nam se pruža prilika krenuti pravcem kojim inače ne bismo krenuli. Stvarno se nadam da će svi imati mogućnost ostati dio natjecanja, a svrha novih globalnih pravila je dati priliku svim natjecateljima da i u budućnosti ostanu u sportu.”

“Situacija nakon virusa COVID-19 najviše će boljeti i naštetit će mnogim proizvođačima, natjecateljima, privatnim timovima, sportskim federacijama, sponzorima i medijima pa moramo pronaći način kako raditi zajednički i pomoći jedni drugima. To će biti sljedeći korak”, kaže predsjednik FIA-e Jean Todt.

Poznato je da momčad Ferrarija u Formuli 1 ima pravo veta. Todt, koji je bivši šef talijanske momčadi, ne strahuje od toga da će Ferrari iskoristiti to pravo kad će se odlučivati o budžetu za nadolazeće sezone.

“Ne plašim se toga. Nadam se da će svi biti svjesni odgovornosti koju nose u ovoj situaciji te nam pomoći u postizanju onoga što je najbolje za Formulu 1, natjecatelje, promotore, upravljačko tijelo i navijače. To je ono što želimo postići.”

“Poštujem Ferrari zbog njegove prošlosti i doprinosa. Siguran sam da je njihova želja nastaviti u velikoj mjeri doprinositi onome što pokušavamo izgraditi”, rekao je Todt.

Formula 1 priželjkuje početak sezone prvog vikenda u srpnju na stazi Red Bull Ring u Austriji. Bilo bi to gotovo četiri mjeseca nakon debakla koji se dogodio u Melbourneu. Tada, na početku globalne krize uzrokovane koronavirusom, sve su momčadi doputovale u Australiju na otvaranje sezone, a onda se sve zakompliciralo kad se razbolio jedan od djelatnika McLarena.

Nakon toga kao da nitko nije znao što učiniti, a s otkazivanjem utrke se čekalo do posljednjeg trenutka. Navijači su u petak već bili pred vratima Albert Parka, kad je konačno objavljeno da se utrka neće održati. Todt ipak smatra da je javnost prekritična u komentarima tih događaja.

“Mislim da je vrlo nepravedno pripisivati krivnju za ono što se događalo u Australiji. Stvari su se odvijale brzo, znate da 24 sata prije početka slobodnog treninga nije bilo razloga da se event ne održi. Vlasti su bile za održavanje, organizatori također, promotor, lokalni savez…”

“Zatim, polako, jedan je događaj pratio drugi i mišljenja su postala podijeljena. Problemi su postajali sve veći, a neposredno prije slobodnog treninga postalo je jasno da utrku nije moguće održati. Oni koji su 24 sata ranije bili za održavanje, promijenili su mišljenje zbog brzog razvoja događaja.”

“Događale su se takve stvari i u drugim dijelovima svijeta, na drugim eventima. Zato mislim da je nepravedno kritizirati ono što se dogodilo u Australiji. Bilo je to jednostavno nepredvidivo. Sada se želimo pobrinuti da pri dolasku na prvu utrku u kalendaru 2020. ne dođemo u još jednu nepredvidivu situaciju i imamo stručnjake koji rade na tome”, poručio je predsjednik FIA-e u razgovoru za Sky Sports.

Photo: Frederic Le Floc’h / DPPI

11
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
4 Komentara na temu
7 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
4 Autori komentara
avataravataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
svakako

Imate svi skupa sreće što su u Ferrariju zadnjih godina sve same pi**ice i nikako da iskoriste taj veto.
A mogli su i trebali su već jedno 18 puta.

avatar
Član
Desmosedici

Mogu mislit što bi im napravio stari Enzo. Napravio je Indy bolid Ferrari 637 da im da do znanja da on uvijek ima alternativu, da ga nitko ne može ucjenivati.

avatar
Guest
LHx6

Za one koji imaju pamćenje kao ribice:
“He told Italian newspaper La Repubblica: “F1 is Ferrari, and Ferrari is F1. Helping Ferrari has always been the smartest thing to do. It was always done through the technical regulations.” – Bernie

Ovako vi ferrarijevci doživljavate “fer” F1.

Interesantno je onda kad iz te pozicije raspravljate o događanjima u F1. Naravno da ste uvijek u krivu jer svako NE pomaganje Ferrariju je za vas zavjera protiv Ferrarija.

avatar
Član
Desmosedici

F1 je Ferrari i Ferrari je F1..Bernie je sve rekao kako treba..kakva je stvarnost..to je naučio kroz 63 godine koje je proveo u F1..da nije kužio stvari nebi stvorio ovakvo prestižno elitno takmičenje kakvo je F1, niti svoje ogromno osobno bogastvo..sad bi ti i neki tebi slični sve to omalovažavali, ponižavali i rashebali da možete..srećom pa vas nitko ništa ne pita..jedino možete ovako pod maskom piskarati gluposti.

avatar
Guest
LHx6

Hehe, znači ti si moćan jer se diviš uspjehu drugih i onda iz te moći s visoka meni sad nešto govoriš?

Ferrariju se pogoduje. Oduvijek. Više nego bilo kome drugome. Otvoreno i ne skriva se.

Svaki period ne pogodovanja za vas je zavjera protiv Ferrarija i temeljem toga se svađate na portalima s ljudima koje ne poznajete. Zato i jesi uvijek u krivu jer ti je polazna točka gledišta iskrivljena.

Koja još uvjerenja osim Ferrari je najbolji imaš kao i kad si imao 5 godina? Kužiš kako je takva vrsta navijanja smiješna.

avatar
Guest
LHx6

Daj ga i McLarenu. Onda se ne moraš bojati dva veta kad si toliko hrabar 😉

avatar
Član
Desmosedici

Ako se F1 sroza na nekakvo jeftino takmičenje, tada če opet “garažisti” moći sastavljat bolide kao šesdesetih godina prošlog stoljeća..F1 će tako polako sama sebe uništit. Svi smo kritizirali Bernia, a sad tek vidim koliko je bio sposoban kao šef F1..Stvorio je jedno vrhunsko elitno takmičenje koje u tome nema konkurenciju u nijednom drugom automoto takmičenju. Ferrari neće uložit veto, prihvatit će igru..višak svojih resursa će morati zaposliti negdje drugo..WEC ili Indy..Ferrariju je problem što je ovisan o sportu..ne smije smanjit niti raspustit svoj sporstki potencijal..neke druge velike marke to mogu lako riješit..ako F1 više ne bude in, ne bude… Read more »

avatar
Guest
LHx6

A nije F1 ovisna o Ferrariju? Hm.

avatar
Član
Desmosedici

F1 je ovisna o Ferrariju itekako..tko to ne shvaća neka pokuša sa F1 bez Ferrarija, pa ćemo vidjet kako će to izgledat..put prema nižerazrednom takmičenju..a tada će uteć i svi ovi koji sada haraju jer više neće biti komercijalnog niti promidžbenog interesa.

avatar
Guest
Panzer

Pristace oni na sve ,sve je to dio nagodbe oko slucaja -pogonska jedinica 2019-tako da tu nece bit nikakvih problema!

avatar
Član
Desmosedici

Radi li Perkins?..Ima i Ferguson ako bude problema.