Brown: Vodeće momčadi trebale bi donirati stare bolide

Šef McLarena Zak Brown izjavio je da bi vodeće momčadi Formule 1 trebale besplatno ponuditi bolide momčadima-kupcima ako ozbiljno shvaćaju mjeru uštede i smanjivanja troškova. Momčadi trenutno rade na smanjenju troškova prije predviđene ekonomske krize zbog pandemije COVID-19, koja je već prisilila da se otkaže deset utrka ove sezone.

Šef Red Bullove momčadi, Christian Horner, rekao je prošlog tjedna da bi trebalo razmotriti korištenje drugih bolida kao pomoć manjim timovima, omogućavajući im da koriste prošlogodišnju šasiju od neke vodeće momčadi. Prema Horneru, najbrži put do konkurentnosti na isplativoj ruti u Formuli 1 bila bi prodaja cijelog bolida s kojim se završava utrka u Abu Dabiju, eliminirajući tako troškove razvoja manjim momčadima.

“Zalagao bih se, ako krenemo u tom smjeru, pošto se bolidi na kraju sezone ionako odbacuju na neki način, da se kao takvi doniraju ako momčadi to stvarno žele. Nema troškova za njih. Oni imaju sve što su radili, istraživanje i razvoj, rezervne dijelove, a zatim bi ih trebali dati svojim kupcima, a ne naplaćivati. To ih ne bi koštalo nikakvog novca”, rekao je Brown.

Brown je doduše redovito kritizirao kupnju bolida i dijelova, rekavši da je to suprotno od osnova ovog sporta u kojem bi konstruktori trebali graditi i voziti svoje vlastite bolide.

“Znate da nisam ljubitelj kupaca bolida. Svi govore o DNK Formule 1, a to je da su momčadi vlastiti konstruktori. Ako se radi o troškovima i kad bi ovo bilo neko rješenje, mislim da je to kratkoročna pomoć. To može riješiti problem na godinu ili dvije, ali tada se vraćamo tamo gdje smo bili”, rekao je Brown.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mars32

Za sve koji ne mogu shvatiti članak, evo objašnjenja: Brown se NE slaže s prodajom/kupovanjem starih bolida. Smatra da svaka momčad treba sama napraviti bolid jer je izrada vlastitih bolida DNK Formule 1.

Za sve kojima je Brown trn u oku i brinu za McLaren imam sljedeću poruku: Možete biti bez brige, postoje ljudi koji odlučuju o tome koliko je pametan/glup i sposoban/nesposoban, da li zadovoljava i koliko će se dugo zadržati na poziciji koju obnaša. Bez brige, neće vječno.

Dio o “poklanjanju bolida” nije stav, nego samo poruka adresirana na Hornera.

Desmosedici

OK, shvatio sam. I on kaže da bi to bila kratkoročna pomoć, za godinu-dvije. Gen Formule 1 je da sve momčadi trebaju biti konstruktori..znači sami konstruirati svoj bolid..s pogonom je grugačija stvar..to mogu samo velike autoindustrije..bilo je pokušaja konstrukcije motora od malih proizvođača ..manufaktura, ali to je uglavnom propalo. Najbolji primjer je Cosworth otkad se odvojio od Forda.

svakako

Ja stvarno ne znam kako ovaj još uvijek nakon svega nije smijenjen

Desmosedici

Vidi što je uradio od slavne momčadi..a sada se i dodatno sramoti jer je nesposoban da pronađe novaca..pa bi mu netko nešto trebao darovati..valjda misli da bi to trebao biti ionaj koji mu prodaje PU..neka mu Mercedes daruje Papaya W10, kao što su uradili sa Pink W10..ako imaju novaca za sve to..ovaj im je pokušao pomoći, izlobirat 100 mil. dolara po sezoni.

Desmosedici

Opet Brown Clown. Pa i ja bi tako mogao voditi momčad F1..da ti netko pokloni bolid..a zalagao se da tim proizvođačima bolida limit bude 100 miliona dolara po sezoni..pa kakav bi bolid onda njemu dali..onaj što vozi Fred Kremenko?

mars32

Pročitaj još jednom.
Zapravo se slažete u mišljenjima.

Desmosedici

Kod vas na Marsu se voze sa Kremenko bolidima?

mars32

Da li početak vrijeđanja na osobnoj razini znači da ste potrošili sve argumente? Vaš pristup me žalosti, u Vama sam vidio više ljudske veličine.

Desmosedici

Ispričavam se, nisam vas htio vrijeđati..malo sam se našalio.

mars32

Isprika prihvaćena. Za javnu ispriku treba karakter i osobnost. Drago mi je da ste pokazali da imate oboje. 🙂

Related Posts