Već nekoliko tjedana čelništvo Formule 1 sa šefovima timova pokušava dogovoriti gornju granicu budžeta za 2021. godinu. Novi konferencijski poziv odvijao se u četvrtak pa iako je rasprava navodno bila konstruktivna, konačna odluka još nije donesena.

Prema prošle godine donesenim novim financijskim pravilima Formule 1, budžet timova za 2021. godinu trebao je iznositi maksimalno 175 milijuna dolara. Međutim, kriza uzrokovana koronavirusom natjerala je čelnike sporta i šefove timova na razmišljanje o dodatnim rezovima kad su troškovi u pitanju.

Svi se timovi slažu da troškove treba smanjiti i budžet ograničiti na manji iznos, ali problem je nastao u dogovoru oko konačne brojke. Kako prenosi Motorsport.com, cifra od 150 milijuna dolara dobro je zvučala svima prije nekoliko tjedana, no kako se kriza produbila, neki od timova zagovaraju i puno manji iznos. McLaren je predlagao da to bude 100 milijuna. Jasno, s time se ne slažu veliki timovi jer bi za njih to značilo otpuštanje velikog broja radnika.

Predsjednik FIA-e Jean Todt, šef Formule 1 Chase Carey i sportski direktor Formule 1 Ross Brawn raspravljali su sa šefovima timova prije Uskrsa pa ponovno u četvrtak, 16. travnja. Razgovor je prema informacijama prošao u konstruktivnom tonu, ali službene odluke još nema.

Motorsport.com piše da je jedna od izglednih opcija iznos od 145 milijuna dolara za 2021. godinu, a onda ograničavanje budžeta na 130 milijuna za 2022. Takvo postepeno smanjivanje budžeta omogućilo bi velikim momčadima da s vremenom prilagođavaju svoje poslovanje, a nešto veći budžet za 2021. je ipak potreban jer će se u sljedećoj godini razvijati i konstruirati posve novi bolidi, usklađeni s tehničkim pravilnikom koji na snagu stupa 2022.

Inače, taj iznos od 130 milijuna dolara za čelnike Formule 1 je prilično znakovit. Naime, od tog su iznosa i krenuli kad su momčadima 2018. predstavljali planove za budućnost. Koronavirus se pobrinuo da ta budućnost dođe prije nego su se neki nadali.

U svakom slučaju, budžet ostaje tema rasprava i analiza do novog sastanka koji će se održati sljedećeg tjedna. Osim o budžetu, tijekom video poziva razgovaralo se i o kalendaru. Također nema nekih velikih novosti, osim zaključka da je vrlo izvjesno kako će se prve utrke sezone održavati pred praznim gledalištima.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o