Vodstvo Formule 1 i šefovi deset momčadi u ponedjeljak su odradili novi telefonski sastanak, a tema razgovora bile su mjere štednje koje bi momčadima trebale olakšati preživljavanje u dobra krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Šefovi svih deset momčadi, predsjednik FIA-e Jean Todt, CEO Formule 1 Chase Carey i sportski direktor Formule 1 Ross Brawn odradili su u ponedjeljak konferencijski poziv koji je potrajao cijelo poslijepodne, prenosi Motorsport.com.

Glavna tema razgovora bio je budžet timova za 2021. godinu. Od iduće sezone na snagu treba stupiti novi financijski pravilnik, koji uključuje ograničeni budžet od 175 milijuna dolara. Međutim, u jeku aktualne krize, momčadi se zalažu da se ta granica dodatno spusti.

Neformalni dogovor uoči ovog razgovora podrazumijevao je postavljanje granice na 150 milijuna, no neke momčadi izrazile su želju za još strožim financijskim ograničenjima. Jasno, to najviše pogađa velike momčadi – Mercedes, Ferrari i Red Bull, budući da one manje ionako ne troše više od tog predviđenog budžeta.

Kako piše Motorsport.com, predmet spora su troškovi istraživanja i razvoja koje imaju timovi proizvođači određenih komponenata. Logika jednih je da nije korektno da neka momčad troši svoje resurse na razvoj određene komponente poput primjerice mjenjača ili dijelova ovjesa, dok partnerski timovi koji te dijelove kupuju ne bi morali trošiti na R&D, već bi sredstva mogli usmjeriti na nešto drugo.

O toj bi se temi trebalo dodatno istražiti prije sljedećeg sastanka i potencijalno razviti neki financijski plan kako ujednačiti te troškove, odnosno budžete. Neki od šefova momčadi već su najavljivali da bi se nova tehnička pravila mogla odgoditi do 2023. godine, no takva odluka za sada nije donesena jer Jean Todt inzistira na primjeni novih pravila od 2022.

Dodajmo tome da su plaće svih direktora Formule 1 smanjene za 20 posto, a polovica od 500-tinjak zaposlenika F1 poslano je na prisilni dopust. Što se tiče kalendara natjecanja, kao prva utrka sezone još uvijek stoji VN Kanade 14. lipnja, no konačna odluka o tome trebala bi pasti tijekom ovog tjedna.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o