Kreator Gaming Pro Cup: Pobjeda Marka Devčića na Interlagosu

Nakon uspješne premijere koja je izazvala pregršt pozitivnih reakcija, Kreator Gaming Pro Cup nastavljen je prvom od planiranih šest utrka koje će se bodovati za ukupni poredak. Vozilo se brazilskom stazom Interlagos, a pobjedu je slavio Marko Devčić.

Kreator Gaming Pro Cup natjecanje je u Gran Turismu koje okuplja profesionalne hrvatske automobiliste i kartingaše, pokrenuto krajem ožujka 2020. s ciljem popularizacije digitalnog motorsporta u Hrvatskoj, a posebno u ovim vremenima pandemije koronavirusa, dok bilo koji drugi oblik utrkivanja nije moguć.

Premijerna utrka održana na stazi Nürburgring GP polučila je veliki uspjeh, a tjedan dana kasnije krenulo se i s prvom od šest utrka koje će biti bodovane za ukupni poredak natjecanja. Za otvaranje sezone odabrana je legendarna staza Interlagos u Sao Paulu, nastupilo je 13 vozača, a ponovno svi s istovjetnim automobilima marke “Porsche 911 RSR”.

Na desetominutnim kvalifikacijama najbrži je bio Ivica Marić, inače vozač kružnih utrka. U samoj završnici postavio je odlično vrijeme 1:30,223 i bio čak sedam desetinki sekunde brži od prvih pratitelja, Davora Sertića i Ivana Pulića. Četvrtu startnu poziciju osvojio je Marko Devčić, a u trećem redu bili su Sekulić i Stiperski.

Marić pole position ipak nije uspio iskoristiti na startu utrke. Bolju reakciju imali su Sertić i Pulić te preuzeli vodeće pozicije, no tijekom prve trećine utrke gledali smo jako dobre i zanimljive borbe u svim dijelovima poretka. Razmaci među vozačima bili su vrlo mali.

Ubrzo je važnu ulogu počela igrati i strategija. Zbog potrošnje guma i goriva, vozači moraju mudro donositi odluke o odlascima u boks. U drugom dijelu utrke postalo je jasno da će o pobjedniku odlučivati Sertić i Devčić, no oni su bili na različitim strategijama i rasplet je bio krajnje neizvjestan sve do kraja.

Foto galerija:

Sertić je vozio na soft gumama i odlučio se za taktiku jednog zaustavljanja u boksu, dok je Devčić koristio supersoft i dvaput bio u boksu. Kad se vratio na stazu nakon drugog zaustavljanja, bio je iza Sertića, ali novije i brže gume tu su ipak odigrale svoje i dva kruga prije kraja došlo je do ključnog pretjecanja. Devčić je zgrabio vodstvo i upisao svoju prvu pobjedu u Kreator Gaming Pro Cupu.

Sertić se, nakon pobjede na premijernoj utrci, ovoga puta morao zadovoljiti drugim mjestom, dok je do trećega stigao Ivan Pulić. U debitantskom nastupu Nikola Belohradski stigao je do četvrte pozicije, a svi vozači priuštili su gledateljima odličnu zabavu. U nekim se dvobojima išlo i malo preko granica pa su pojedini vozači naknadno dobili i vremenske kazne. Za sljedeće utrke planira se i svojevrsno “Oko sokolovo”, koje bi nadgledalo dvojbene situacije i eventualne incidente tijekom utrka.

Kreator Gaming Pro Cup (1/6) – Interlagos – Rezultati:
1. Marko Devčić – 37:23,693 min (25 bodova)
2. Davor Sertić +5,279 (20 bodova)
3. Ivan Pulić +7,390 (18 bodova)
4. Niki Belohradski +13,180 (15 bodova)
5. Damian Sekulić +33,834 (12 bodova) (kazna 10sec)
6. Florian Blažutić +34,095 (10 bodova)
7. Ivica Marić +41,288 (8 bodova) (kazna 30sec)
8. Marko Stiperski +45,888 (7 bodova)
9. Dario Šamec +51,520 (6 bodova)
10. Josip Borovec +56,711 (5 bodova)
11. Marko Palijan +1:02,941 (4 boda) (kazna 20sec)
12. Saša Egić +1:07,216 (3 boda)
13. Florian Šalec +1:10,584 (2 boda) (kazna 10sec)

Sve utrke Kreator Gaming Pro Cupa moguće je pratiti putem Kreator TV-a i YouTube kanala Kreator TV-a. Pokrovitelji tog programskog sadržaja su tvrtke Kaspar Papir, Grafiti Becker i Restaurant Molo. Sljedeća utrka na rasporedu je 12. travnja, a vozit će se u talijanskom hramu brzine – Monzi.

Snimku utrke na Interlagosu možete pogledati ovdje:

Related Posts