Što možemo očekivati od Alfa Romea ove sezone?

Sauber je u 2019. promijenio ime u Alfa Romeo, a bolidu su dali oznaku C38 s tim da je slovo “C” bilo skraćenica za ime Christiane, inače supruge osnivača Saubera, Petera Saubera. Nakon nekoliko sezona koje su proveli na dnu poretka bili su puni optimizma za sezonu 2019.

Promjenom imena zbližili su se s drugom talijanskom momčadi, Ferrari. Charles Leclerc je prešao u Ferrari, a Kimi Raikkonen u Alfu Romeo. Pored Kimija vozačku postavu je činio i Antonio Giovinazzi. Činilo se to kao odličan balans iskustva i mladosti koji je obećavao napredak.

Međutim, napredak je bio minimalan. Završili su na osmoj poziciji i osvojili samo devet bodova više u odnosu na 2018.

Nakon prelaska u Alfa Romeo Kimi nije pokazivao znakove slabosti u 2019., osvojivši bodove u prve četiri utrke sezone te u još četiri utrke od prvih 12. Drugi dio sezone nije bio toliko uspješan. Imao je niz od sedam utrka bez osvojenih bodova da bi na predzadnjoj utrci sezone u Brazilu zauzeo četvrtu poziciju što je ujedno i najbolji rezultat sezone za Finca. U ukupnom poretku zauzeo je 12. poziciju s 43 osvojena boda što je 75% od ukupnog broja bodova za tim Alfa Romea.

Drugom vozaču Alfe je trebalo neko vrijeme da se snađe u svom bolidu i započne s osvajanjem bodova. Krajem lipnja u Austriji zauzima 10. poziciju i osvaja svoje prve bodove. Dok je u drugom dijelu sezone Kimi imao probleme, Giovinazzi je stvarao lagani pritisak na Finca i prikupljao sitne bodove za momčad. Nakon Austrije završava u top 10 još u Italiji i Singapuru, a u Brazilu zauzima petu poziciju iza Kimija.

Alfa Romeo je novi bolid C39 predstavio 19. februara u Barceloni pred otvaranje predsezonskih testiranja. Tijekom testiranja nije se puno govorilo o Alfi. Može se reći da su bili skromni, ali zadnji dan testiranja su pokazali impresivnu brzinu bolida kada je Kimi uz pomoć DRS – a dosegao brzinu od 320km/h. Zanimljivo je da su testne vožnje obavili trojica vozača. Pored Kimija i Giovinazzija tu je bio i Robert Kubica. Ukupno su odvezli 735 krugova što ih stavlja na predzadnju poziciju ispred Haasa. Najbrže vrijeme testiranja za Alfu je odvezao Kubica 1:16:942 što je za 0:297s brže u odnosu na prošlu sezonu, a dovoljno samo za predzadnju poziciju na testiranjima za 2020.

Šef momčadi Frederic Vasseur je optimističan i tvrdi da njegov tim ima dobre šanse za sezonu 2020.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi, ali mislim da imamo dobre izglede za nadolazeću sezonu. Vidim Alfa Romeo kao trkaći tim koji raste. Napravili smo veliki iskorak u 2018. i želimo to ponoviti u 2020. i smanjiti zaostatak za vodećima.”

Međutim, što očekivati od Alfa Romea u novoj sezoni? Ne mogu biti zadovoljni s prošlom sezonom i sigurno se nadaju boljim rezultatima. Vozački sastav je ostao isti i to im daje stabilnost, ali moraju izvući više iz novog bolida ako žele bolje rezultate.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
klepesina

Pa mozemo ocekivati jednog solidnog potrosaca krugova vremena goriva i maziva

Panzer

Nista!

Related Posts