Vodeći ljudi Zandvoorta suzdržavaju se od objavljivanja podataka staze timovima Formule 1 u pokušaju da spriječe da momčadi budu previše pripremljene za nadolazeću novu VN Nizozemske. Timovi su uložili nevjerojatan napor za pripremu te utrke u smislu računalnih i vozačkih simulacija, pokušavajući usavršiti potrebne postavke bolida prije nego što dođe do same utrke.

No, u nadi povećanja neizvjesnosti približavanjem VN Nizozemske, arhitekti Zandvoorta ograničavaju dostupnost podacima timovima Formule 1 te momčadi mogu doći samo do osnovnih podataka.

Sportski direktor Zandvoorta Jan Lammers rekao je o glavnom arhitektu Jarnu Zaffelliju:

“Naravno da Jarno ima puno detaljnih podataka iz vlastitih simulacija. Ali svi moderni F1 timovi rade na znanstvenoj razini, tako da ako im on pruži sve podatke, oni će ih odmah unositi u svoje simulatore. To je upravo ono što ne želimo da se dogodi.”

“Dakle, ono što im daje vrlo je ograničeno. Želimo da vozači izađu na stazu tek u petak na slobodni trening kako bi pronašli najbolje moguće postavke. Dakle, to je pomalo old school utrka i čini vikend vjerojatno malo nepredvidivim.”

Lammers je rekao kako se nada da će takva situacija u petak značiti više akcije za navijače, jer će timovi i sami vozači biti prisiljeni na više proučavanja i riskiranja:

“Obično su momčadi Formule 1 malo oprezne tijekom treninga u petak kako bi se uštedjele gume za ostatak vikenda. Ali mislim da će vozači u petak voziti još više krugova nego tijekom utrke u nedjelju, zbog nove staze. Svi će biti na stazi prilično rano u FP1. Morat će iskoristiti što više od petka kako bi prikupili informacije za najbolje moguće postavke za subotu i nedjelju.”

Za dizajn posljednjeg zavoja koji se izgradnjom polako privodi kraju, Lammers je rekao da će to izgledati čak i bolje nego što je zamislio:

“Luyendyk zavoj bit će još spektakularniji nego što smo u početku mislili. To je zato što će ovaj zavoj biti dva metra viši nego prije. To znači da će vozači ići malo nizbrdo kada uđu na glavnu ravninu.”

4
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
3 Komentara na temu
1 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
4 Autori komentara
avataravataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
Desmosedici

Kako sam i pretpostavljao..staza je znatno renovirana jer je bila stara, na nekim mjestima uska..nije bila u današnjim standardima..primjetio sam da je nekoliko renoviranih zavoja kao npr. i Luyendyk dosta nagnuto..izgledaju kao zavoji na bob stazi..to bi značilo da će se moći po njima voziti dosta većom brzonom nego da su obični bez nagiba.

avatar
Član
ferrari 012

Samo će Red bull znati sve

avatar
Član
LHx6

Ako Max dobije hejtere će biti nemoguće uvjeriti u suprotno

avatar
Član
mody

odlična staza ima tradiciju blizu plaze prekrasan pogled drago mi jeda je u kalendaru stara staza nakon 1985, ona je bila u početku f1 od 1952, šteta sta prije nije usla ukalenda, bit ce interesantno gledat tarzan zavoj i motanje ostro udesno bit ce ti sudara,,