Ekskluzivna vijest o novom velikom uspjehu hrvatskog automobilizma stiže nam iz Svete Nedelje, središta hrvatske autoindustrije. Mladi svetonedeljski automobilist, član Auto Karting Kluba Sveta Nedelja te ujedno inženjer strojarstva s radnim mjestom u RIMAC Automobilima, Borna Vlašić službeno je pozvan na testiranje Mercedes-AMG GT4 natjecateljskog automobila u Italiju.

Ogromno je to priznanje za 25-godišnjeg konstruktora za razvoj šasije kod jedinog hrvatskog proizvođača automobila. Službena pozivnica talijanskog Nova Race Team-a uslijedila je nakon Borninog gostovanja na premijernoj, pokaznoj utrci novoosnovanog PLAYandDRIVE ekarting prvenstva električnih kartinga u Španjolskoj, na koju je u listopadu pozvan kao jedini gostujući vozač.

Vijest o mogućem nastupu Borne Vlašića u GT4 prvenstvu pokazatelj je velikog potencijala koji leži u hrvatskoj mladosti, samo čekajući neku potporu da izađe na vidjelo. Teško je ne pomisliti koliko bi dobra bogato iskustvo nastupanja, rada i učenja u jednoj takvoj trkaćoj seriji donijelo razvoju domaće autoindustrije.

Borna Vlašić rođen je 22. prosinca 1993. godine u Zagrebu. Živi u Svetoj Nedelji, nadomak Zagreba. Automobilizmom se počeo baviti s navršenih osam godina, nastupajući u karting natjecanjima. Karijera u kartingu trajala je 12 godina, a polučila je brojne izvrsne rezultate od kojih se ističu višegodišnja osvajanja Prvenstva Grada Zagreba te višegodišnje osvajanje titule viceprvaka Prvenstva Hrvatske.

U kartingu je nastupao u šest europskih država te prošlog mjeseca u Španjolskoj kao gostujući vozač na premijeri PLAYandDRIVE ekarting prvenstva, novoosnovane trkaće serije s električnim kartinzima.

U trkaće automobile prelazi s navršenih 20 godina. Za nastavak karijere odabire brdske automobilističke utrke na kojima nastupa vozeći Škodu Fabiu 1.4, kao član Auto Karting Kluba Sveta Nedelja. Do danas okitio se naslovom prvaka u klasi N1 te dva puta viceprvakom klase A6 Prvenstva Hrvatske.

Okušao se i u disciplini Kronometar u kojoj već dvije godine uzastopno osvaja naslov Prvaka Zagreba u klasi 4. Početkom 2019. godine prolazi prestižnu školu vožnje Juha Kankkunen Driving Academy u Finskoj.

U međuvremenu, završava srednjoškolsko obrazovanje u XV. Gimnaziji Zagreb (MIOC) te upisuje Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB). Tijekom studija uključuje se u FSB Racing Team, najjači hrvatski tim prestižnog, globalnog studentskog programa natjecanja Formula Student u kojem djeluje kao konstruktor, voditelj proizvodnje te vozač. Za vrijeme studija, od 2015. godine počinje s radom kod jedinog hrvatskog proizvođača automobila – RIMAC Automobilima gdje se i zapošljava nakon stjecanja diplome. Trenutno radi na odjelu za razvoj šasije.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o