FIA Motorsport Games novost su u svijetu automobilističkog sporta, mogli bismo ih nazvati olimpijskim igrama Svjetske automobilističke federacije ili bi jednoga dana to trebale postati. Prve igre održane su od 31. listopada do 3. studenoga 2019. u Rimu, odnosno na stazi Vallelunga, a sportaši su se natjecali u šest različitih disciplina – moglo se pratiti utrke GT automobila, turističkih automobila, Formulu 4, Drift, digitalni kup kao natjecanje u virtualnom svijetu video igara te karting slalom.

Potonja disciplina za nas je najvažnija jer je u karting slalomu i Hrvatska imala svoj nacionalni tim. Kao što naziv sugerira, karting slalom podrazumijeva vožnju kartinga između postavljenih oznaka, a cilj je proći stazu u što kraćem roku i bez rušenja prepreka. Pravilo je bilo da tim čine vozač i vozačica u dobi između 14 i 16 godina, a nakon održanih kvalifikacija, čast predstavljati Lijepu našu dobili su Stefani Mogorović i Sandro Ivanjko, dok je u svojstvu izbornika uz njih bio Darko Kozarac.

U natjecanju je sudjelovalo 28 zemalja, a Hrvati su već na treninzima pokazali odličnu brzinu i spretnost. Trebalo se kvalificirati za osminu finala, a Stefani i Sandro to su ostvarili odličnim šestim mjestom kvalifikacija. Nakon toga krenula je faza natjecanja na ispadanje, a prvi protivnik naših bila je zemlja domaćin – Italija. Bilo je napeto, ali nakon dvije vožnje u četvrtfinale je prošla Hrvatska. Za četiri sekunde.

Sljedeći protivnici bili su vrlo brzi Rusi. Nakon prve vožnje situacija je bila vrlo tijesna, no u drugoj su Rusi ipak bili spretniji i otišli u polufinale. Hrvatska selekcija imala je svako pravo biti ponosna i zadovoljna osvojenim šestim mjestom u ukupnom poretku. Rusi su na koncu bili treći, a finale su vozili susjedi – Nizozemci su bili bolji od Belgijaca.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o