Steiner o novim formatima kvalifikacija: Ponekad treba eksperimentirati

Guenther Steiner vjeruje da bi se eksperimenti s obrnutim startnim poretkom mogli pokazati rizikom kojeg se isplati prihvatiti.

Nagađa se da bi u sljedećoj sezoni Liberty Media mogla iskušati primjenu obrnutih startnih poredaka na dvije ili tri Grand Prix utrke. Umjesto kvalifikacija kakve inače gledamo, vozači bi se u subotu poredali na startni grid obrnuto od ukupnog poretka Svjetskog prvenstva, vozili kraću sprint utrku pa prema poretku iste imali startne pozicije za nedjeljnu glavnu utrku.

“Ponekad trebate eksperimentirati jer kako ćete znati funkcionira li nešto ili ne ako nećete niti probati”, izjavio je šef Haasove momčadi Guenther Steiner.

“Mislim, mogli bismo raditi simulacije. Ako radimo simulacije, završimo s odlukom da se to ipak neće raditi jer postoji rizik. Svaka promjena uključuje rizik, a nitko ne voli promjene.”

“Međutim, ja to podržavam, uz uvjet da, ako ne bude funkcioniralo, iskreno priznamo da nije dobro i odustanemo od toga. Eksperimentirati se uvijek može i ne mislim da je nešto loše u tome. Kad se napravi eksperiment, mnogi ljudi to vide i daju svoje mišljenje, a onda se može odlučiti je li eksperiment uspio ili nije.”

“Osobno, ne osjećam potrebu za takvim kvalifikacijskim utrkama s obrnutim poretkom, ali FOM to želi testirati. Mi smo dio toga i nije sve do nas, bitan je sport. Oni su stručnjaci i promotori, njihov je show. Trebamo im pomoći da show bude bolji, tako barem ja razmišljam”, poručio je Steiner.

Šef Haasove momčadi poznati je zagovornik ograničenih budžeta u Formuli 1 i smatra da je to jedini put prema izjednačenijem utrkivanju. Budžete momčadi bi smanjio još i više od dogovorenog iznosa od 175 milijuna dolara od 2021. godine.

“Vozači su u pravu kad kažu da društvo nije dovoljno izjednačeno. To već znamo. Što možemo napraviti po tom pitanju? Uvesti ograničenje budžeta.”

“U ovom trenutku budžeti su još uvijek preveliki. Ako vozači iz vrha time nisu zadovoljni, trebaju reći svojim timovima da smanje budžete. Razumijem da bi vozači voljeli vidjeti izjednačeno utrkivanje 20 bolida, baš kao što i mi želimo.”

“Svi rade na toj ideji, ali ako želimo nešto postići brzo, mislim da je jedini način dodatno smanjiti budžet, što je vrlo teško napraviti velikim momčadima. Dogovorili smo se oko toga i moramo proći kroz fazu u kojoj ćemo, nadajmo se, imati barem nešto manju razliku između prve tri momčadi i ostatka društva.”

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Ova ideja je suluda..ne može nešto funkcionirat što je neprirodno..nakaradno..ne smije se bolji i brži ograničavat..penalizirat, na umjetan način..mogu mislit kakve bi se sve smicalice izmišljale da se izigraju takva pravila.

1borna

Koje li gluposti sa obrnutim startom?
Kod postizanja startnih mjesta nitko ne bi htio biti najbrži, to bi se pretvorilo u
utrku puževa u kojoj bi svatko htio biti najsporiji (kako bi kasnije krenuo prvi)

Crnac

Nisi baš sa razumjevanjem pročitao članak. Probaj pročitati ponovno – polako, svaku riječ, bez preskakanja. 🙂

Related Posts