Ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske u motocrossu protegnulo se na punih šest mjeseci, a posljednja od 11 zakazanih utrka održana je 20. listopada na stazi Antunov brijeg u Gornjoj Petričkoj, nedaleko Čazme.

Dodatni začin toj utrci bilo je uvođenje pravila kako se posljednje natjecanje sezone boduje dvostruko. Dakle, umjesto maksimalnih 50, na ovoj se utrci u dvije vožnje moglo osvojiti 100 bodova pa su i određeni preokreti u ukupnom poretku bili mogući.

S najvećim zanimanjem pratila se borba za naslov prvaka u seniorskoj klasi MX2, u kojoj je uoči posljednje utrke sezone Nikola Hranić (MK Bedekovčina, Kreator Racing MX Team) imao 18 bodova više od Hrvoja Karasa (MK Karas Team, MX Academy Rens#1), a Gornja Petrička donijela je novu dramu.

U prvoj vožnji Hranića je zaustavio kvar na KTM-u. Vozač Kreator Racing Teama mučio se s motorom sve do kraja utrke, ali na kraju je zauzeo tek deveto mjesto. Međutim, niti Karas nije bio mnogo bolje sreće. Puknuta guma smjestila ga je na sedmu poziciju pa je uspio nadoknaditi tek četiri boda.

Odlučivala je druga vožnja, koju je Hranić vozio na rezervnom motoru. Uspio se dobro prilagoditi i pobijediti u svojoj klasi, ispred Filipa Vragotuka (MK MX Šipek) i trećeplasiranog Karasa. Takvim je raspletom utrke Hranić prvi put u karijeri postao prvakom Hrvatske u seniorskom motocrossu.

Vragotuk je bio ukupni pobjednik utrke u Petričkoj s 94 osvojena boda, drugo mjesto osvojio je Kristian Jakopec (MK Požega Promet, Kreator Racing MX Team), a Hranić je bio treći.

U drugoj seniorskoj klasi, MX Open, nije bilo tako dramatično. Luka Crnković (MCK Zagreb) imao je veliku prednost i samo je trebao završiti utrku u Petričkoj, u čemu je i uspio te na kraju osvojio naslov s 90 bodova više od Mateja Jaroša (MK Požega Promet), dok je treće mjesto u Prvenstvu zauzeo Dejan Zver (MK Bedekovčina, Kreator Racing MX Team).

Uvjerljivi pobjednik utrke bio je prošlogodišnji prvak Matija Kelava (MK Kelava 97), koji je ove godine Prvenstvo Hrvatske završio na četvrtom mjestu, nakon što se jedan veći dio sezone mučio s ozljedom.

Klupski prvak za 2019. godinu u seniorskoj konkurenciji je MK Požega Promet, za 69 bodova ispred MK Bedekovčina, dok je u poretku timova, izrazitom dominacijom s 11 pobjeda u isto toliko utrka, do pobjede došao Kreator Racing MX Team. O nastupu vozača pobjedničkog tima više možete doznati u reportaži Kreator TV-a.

Kod juniora nije bilo prevelikih upitnika uoči posljednje utrke sezone. Pobjednici u Petričkoj, a ujedno i prvaci Hrvatske za 2019. godinu postali su Alex Novak (MCK 97, MX Academy Imunosal Team) u klasi MX50, Tin Troha (MK Gajs tim, MX Academy Imunosal Team) u klasi MX65 i Luka Kunić (MK MX Šipek) u najjačoj juniorskoj klasi MX85. Klupsku titulu osvojio je MCK 97, a timsku MX Academy Imunosal Team.

Prvenstvo Veterana iznad 40 godina osvojio je Borut Koščak (MCK 97, MX 97 Brajdić RT), ispred Ivice Jakopeca (EK Malino Oriovac) i Luke Brajdića (MCK 97, MX 97 Brajdić RT). Prvak među vozačima starijim od 50 godina postao je Dragutin Marović (MCK TRP Marović, Jedvaj Obrt). Prvaci B-lige postali su Roman Cvitković (MUB PK Team) u klasi B-Open i Klemen Popović (MK MX Šipek) u klasi B-250.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o