Peterostruki svjetski prvak F1 Lewis Hamilton kaže kako je nakon uvida u podatke od analiziranja i ispitivanja novih pravila za 2021. zadovoljan dosad učinjenim. Rekao je kako su podatci o utjecaju “prljavog zraka” na bolid pri novim pravilima odlični i smatra kako će pretjecanje biti uvelike olakšano primjenom novih propisa 2021. godine.

Inače, Hamilton je bio najveći kritičar nekih eksperimentalnih prijedloga pravila za 2021., u prvom redu prijedloga o obrnutom startnom poretku. Šefovi F1 Ross Brawn i Chase Carey su uvidjeli kako trebaju bolje upoznati vozače s prijedlogom pravilnika za 2021., što su i uradili u Rusiji za vrijeme održavanja trkaćeg vikenda. Nakon toga, Hamilton je upitan osjeća li se bolje informiranim nakon tog sastanka.

“To je bio veliki korak naprijed. Bilo je potrebno informiranje i upoznavanje nas vozača s nacrtom pravilnika. Ujedno je to bila prilika i za zajednički istup nas vozača i formiranjem našeg zajedničkog mišljenja o tome što nas očekuje 2021.”

“Na ovaj način gradimo povjerenje između vozača i FIA-e te smatram kako je dobro što je FIA nastupila vrlo otvoreno prema nama. Bilo je stvari za koje smo tražili da se promijene, a oni bi rekli ‘sad to nije moguće’, no za inžinjere ne smije postojati ‘ne možemo’. Ima još dosta prostora za napredak, a ono što su nam pokazali kao napredak u odnosu na postojeća pravila je da će prema novom pravilniku gubitak downforcea u ‘prljavom zraku’ biti dosta manji u usporedbi s trenutnim pravilima.”

“To je po meni odlično. Radit ću na tome da ostanem konkurentan i brz do implementacije tog pravilnika kako bi mogao voziti nove bolide napravljene po tom pravilniku,” rekao je Lewis.

Hamilton je, unatoč optimizmu oko napretka na polju smanjenog gubitka downforcea u zavjetrini drugog bolida, izrazio zabrinutost zbog povećanja mase bolida i brzine bolida jer misli kako će ti bolidi biti dvije do tri sekunde sporiji u odnosu na današnje. No, zna kako tvorci pravila rade na tome da taj problem riješe. Osim njega, zadovoljni dosad učinjenim su i Valtteri Bottas i Charles Leclerc.

“Dobro je što su upoznali vozače s nacrtom pravilnika. Mi ipak kao vozači imamo svoje mišljenje, razumijemo kako bi se bolid trebao ponašati i sretni smo što iznošenjem svojeg mišljenja možemo poboljšati utrkivanje. Uspijemo li poboljšati utrkivanje svi ćemo biti zadovoljni time, i vozači i navijači,” rekao je Valtteri.

Leclerc se također potpuno složio s mišljenjem dva vozača Mercedesa.

“Važno je da zajedno radimo na postizanju krajnjeg cilja. Naš cilj je jasan, važno je da smo mi vozači uključeni u rad na formiranju novih pravila jer se ponekad ne poklapaju brojke na računalu i ono što mi osjećamo, te je uključivanje nas vozača dobar korak naprijed,” rekao je Leclerc.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o