Ferrarijev šef Mattia Binotto vjeruje kako neki od rivala počinju kopirati pojedine elemente dizajna Ferrarijevog SF90, a posebno dizajn radikalnog prednjeg krila.

Najekstremniji po pitanju dizajna prednjeg krila su ove sezone bili Ferrari i Alfa Romeo s drukčijim pristupom dizajnu od većine ostalih momčadi. Držali su se “minimalističke” filozofije i outwash koncepta. Uz to, Ferrari je uspio po prvi put u ovoj turbo-hibridnoj eri nadmašiti Mercedes po pitanju snage pogonske jedinice, no nedostajalo im je brzine u zavojima i tek nakon ljetne stanke i nadogradnji na podnici i prednjem krilu uspjeli su izvući maksimum iz bolida. Rezultat su četiri pole positiona u isto toliko utrka i tri pobjede.

Binotto izjavljuje kako su nadogradnje iz Singapura više priprema za iduću sezonu, te dodaje kako su neke momčadi već pokazale zanimanje za njihov dizajn i počinju s kopiranjem ideje.

“Kako su pravila za ovu i iduću sezonu ista, nastavili smo s radom na ovogodišnjem bolidu u svrhu priprema za sljedeću sezonu, što nam je vrlo bitno. Naravno, bit će lijepo ako uspijemo ostvariti nekolike pobjede u preostalim utrkama, no ovo što radimo na ovogodišnjem bolidu je u svrhu priprema za sljedeću. Što bolje razumijemo ovogodišnji bolid bolje ćemo biti pripremljeni za iduću sezonu.”

“Po pitanju prednjeg krila, mislim da nas mnogi kopiraju, i to u većoj mjeri nego što mi kopiramo njihova rješenja. Zato smatram kako je bolid za iduću sezonu zapravo nadograđena verzija ovogodišnjeg bolida.”

“Mislim da ipak ovogodišnji koncept nije promašen niti loš. Dovoljno je da pogledate na propuštene prilike za pobjedu za koje nije kriv koncept bolida nego neki drugi faktori, i vidjet ćete kako smo ustvari bili na dobrom pravcu razvoja i filozofije bolida. Zadnje utrke su pokazale kako možemo biti vrlo konkurentni uz pravilan pristup i rješavanje problema zbog kojih smo imali slabe nastupe,” rekao je Binotto.

6
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
3 Komentara na temu
3 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
3 Autori komentara
avataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
Desmosedici

Evo vam još malo štiva za razbibrigu: U novoj knjizi Nicka Fryja pod naslovom “Survive. Drive. Win.” otkrivaju se detalji iz šampionske godine ekipe Brawn GP. Naime, bivši McLarenov šef Ron Dennis je tada ekipu Brawna pitao povjerljive informacije o pobjedničkom bolidu koji je tada također koristio Mercedesove motore. Sve to bilo je samo dvije godine nakon slavnog Spygate skandala. “Htio bih te upitati za uslugu. McLarenova šasija je slabija nego smo očekivali, kao što si sigurno primijetio. Ali, moji inženjeri tvrde da je aerodinamički paket sasvim u redu. Stvar je u tome da im jednostavno ne vjerujem.” “Htio bih… Read more »

avatar
Član
mika.KA

da,nadaj se binotto!!
da merc nije stao sa razvojem ovogodisnjeg bolida nebi nista osvojili i onda bi opet plakali da cete napustiti f1

avatar
Član
MS791

Tješi se ti samo, nijedna momčad ni vozač ne želi biti drugi ili treći, svi žele pobijede tak da to da Mercedes pušta ovo zbog razvoja za iduću sezonu je priča za neznalice

avatar
Član
mika.KA

tipicno ferrarievsko razmisljanje! zato i gubite prvenstva ovih godina.samo vam je pobjeda bitna a dok je lujo narljivo skupljao bodove pa makar bio 4-5

avatar
Član
Desmosedici

Što sam vam ja pričao cijelu godinu?..Mora bit da me je i Mattia čuo pa sad i on to priča..Hahahaha!..Samo, sada me nemojte “častit” sa ono..egocentrik, ja, ja,pa ja..itd..kad nešto ne znate, slobodno me upitajte..rekao sam nije sramota nešto ne znat, sramota je ne znat a rugat se sa nekim tko to zna.

avatar
Član
Desmosedici

Vidim shvatili ste lekciju..sada djelujete”mučki” sa minusima..to me veseli..Hahahaha!