Ross Brawn potvrdio mogućnost eksperimentiranja s formatom kvalifikacija u 2020.

Formulu 1 očekuju velike promjene pravila za 2021., no određenih noviteta moglo bi biti već u sljedećoj sezoni. Dosta se posljednjih dana spominju promjene u konceptu kvalifikacija, no sportski direktor Formule 1, Ross Brawn, objasnio je da bi bilo kakve promjene mogle biti isključivo eksperimentalne prirode.

“Prošlih sam dana čitao različite komentare vozača i novinara o idejama kako učiniti format trkaćeg vikenda još spektakularnijim. Da bih razjasnio situaciju i izbjegao bilo kakvo pogrešno razumijevanje, postoje razgovori o eksperimentiranju u 2020. godini s formatom kvalifikacija. Cilj nam je da Grand Prix vikendi budu nešto manje predvidljivi.”

“Želim naglasiti riječ eksperiment jer radi se o malom uzorku kojim bismo uspostavili pravi smjer za budućnost. Svi smo itekako svjesni toga da je trenutni sustav kvalifikacija uzbudljiv i spektakularan, ali važno je i to da se pobrinemo da utrka, glavna točka svakog vikenda, bude najbolja moguća”, izjavio je Brawn.

Sportski direktor Formule 1 istaknuo je da nema boljeg načina za testiranje nekog formata, od iskušavanja istog u stvarnom svijetu, bez obzira na veliki broj odrađenih simulacija. Primjerice, spominjalo se uvođenje kvalifikacijskih utrka s obrnutim startnim poretkom, koje su naišle na prilično negativne reakcije nekih vozača.

“Koliko god simulacija napravili, ništa ne može ponuditi precizniji rezultat od same staze. Formula 1, momčadi i FIA proučavaju mogućnost promjene formata za manji broj utrka u sljedećoj sezoni. Uz stabilna sportska i tehnička pravila za 2020. godinu, to je savršeno vrijeme za takve procjene.”

“Nikakve odluke još nisu donesene jer se detalji još finaliziraju, ali povratne informacije koje smo dobili u većini su pozitivne. Razumijem da su puristi možda zabrinuti, ali ne bismo se trebali bojati eksperimenata jer u suprotnom ne možemo napredovati.”

“Nije nam namjera raditi promjene radi promjena, već želimo poboljšati naš sport. Isto kao kod razvoja bolida, ako ostajete na istoj razini zapravo riskirate pad unatrag”, poručio je Brawn.

Related Posts