Franz Tost, šef momčadi Toro Rosso, vjeruje da Daniil Kvjat sada ima sve potrebne kvalitete za prelazak u Red Bull, ali ipak se nada kako će Pierre Gasly dobiti još vremena za dokazivanje.

Treće mjesto Daniila Kvjata na Velikoj nagradi Njemačke bilo je prava senzacija. Prvo je to postolje za Toro Rosso još od 2008. godine, a kad je u pitanju budućnost ruskog vozača, taj mu je uspjeh dodatni adut za povratak u Red Bull.

Kvjat je već vozio za “prvu momčad”, malo više od jedne sezone, ali ne pretjerano uspješno pa su ga šefovi degradirali i zamijenili nadolazećom zvijezdom, Maxom Verstappenom. Rus je tada još kratko vozio za Toro Rosso, a onda je posve nestao s grida. Bio je testni vozač Ferrarija 2018., da bi ove godine dobio novu priliku u Toro Rossu i čini se kako danu priliku dobro iskorištava.

Franz Tost ovako je odgovorio na pitanje zaslužuje li Kvjat novu priliku u Red Bullu: “Zaslužuje. Prošlo je mnogo vremena, a sada je mnogo iskusniji. Zna što mu je činiti i kako se nositi sa situacijom. Napravio je iskorak.”

“To je razlog zašto uvijek kažem da trebam tri godine kako bih educirao vozača, a onda je spreman za prelazak u Red Bull. Ipak je Red Bull jedna viša razina. Red Bull je momčad koja se bori za pobjede i prvenstva.”

“Daniil je sada drugi vozač u odnosu na vrijeme u Red Bullu. Tada je bio mlađi, a stigao je tamo nakon samo jedne sezone u Formuli 1, zbog odlaska Vettela u Ferrari. U međuvremenu je mnogo naučio, a da mu je priroda dala vrlo veliku brzinu i da je stvarno sposoban vozač, to smo znali i ranije”, kaže Tost.

Savjetnik Red Bulla, Helmut Marko, rekao je da momčad neće mijenjati vozače prije kraja sezone. Bila je to njegova reakcija na medijska nagađanja da bi Kvjat mogao zamijeniti Pierrea Gaslyja već za vrijeme ljetne stanke.

Tost je time vrlo zadovoljan jer vjeruje da Kvjat i mladi Alex Albon čine jednu od najjačih vozačkih postava u povijesti Toro Rossa. Također, od prošle godine dobro poznaje Gaslyja i nada se da će on dobiti još vremena pokazati svoje mogućnosti.

“Svi znamo Pierrea i on je vrlo kvalitetan vozač, iako ove godine baš nije imao sreće i nije pokazao ono što je možda očekivao. Međutim, ne smijete zaboraviti da je Max Verstappen već dugo u toj momčadi i da je nevjerojatno brz, a bolid možda ne odgovara najbolje Pierreovom stilu vožnje.”

“Za prilagodbu treba vremena i nadam se da će mu Red Bull dati potrebno vrijeme jer on će uspjeti. Prije ili kasnije će uspjeti, kladio bih se na to”, poručio je Franz Tost.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o