Mattia Binotto poručio je vodstvu Formule 1 da prilikom donošenja pravilnika za 2021. ne kreću u smjeru standardizacije dijelova jer prema njegovom mišljenju to nije u duhu sporta.

U nastojanjima da se smanje troškovi natjecanja u Formuli 1, pravilnici koji će na snagu stupiti od 2021. godine trebali bi sadržavati i korištenje nekih standardiziranih dijelova na bolidima. FIA u sportu želi standardne kotače, kočione sustave i još neke druge dijelove, a šef Ferrarijeve momčadi protivi se tome.

“Nisam sretan time, a ni Ferrari nije sretan. Mislim da smo od samog početka isticali da smo protiv standardizacije, a osjećam da se previše ide u tom smjeru.”

“Zašto smo protiv? Kao prvo, zato što vjerujemo da je natjecanje utkano u DNK ovog sporta, a standardizacija nekako djeluje suprotno tom duhu. Drugo, što god da se radi standardno, to ne znači i štednju novca jer je potrebno redizajnirati bolid i vlastite komponente prema toj novoj komponenti, a to također utječe na ekonomsku stranu pa nisam baš siguran da je bilanca pozitivna”, kaže Binotto.

Smatra da bi ograničenje budžeta, na koje je pristao i Ferrari, trebalo biti sasvim dovoljno za kontrolu troškova, a da standardizacija pritom neće značiti i manje troškova za timove.

“Održivost je ključni faktor. Za ograničavanje budžeta smo svi bili i oko toga smo se već dogovorili. Financijski pravilnik je ključ za budućnost jer smanjuje troškove i smanjuje razlike između malih i velikih timova. Iako je možda dogovoreni budžet vrlo visoko postavljen za male momčadi, ali barem će smanjiti razliku.”

“Standardizirane dijelove ne trebamo kako bi se štedio novac jer ćemo ionako potrošiti onoliko koliko je dozvoljeno. Momčadi iz vrha će potrošiti cijeli budžet, a standardni dijelovi na to neće imati utjecaja. Iako razloge mogu razumjeti, mislim da trebamo biti oprezni te odvagnuti rizik i nagradu, a pritom ne zaboraviti koji nam je konačni cilj”, poručio je Mattia Binotto.

4
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
3 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
3 Autori komentara
avataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
svakako

Da se bar povuku, pa da ova nakarada i sprdnja od nekad dobrog i popularnog sporta napokon propadne.

avatar
Član
west 44

Kad je bio dobar i popularan?,kad je Schumacher pobjeđivao jel tako, joooj bijedo licemjerna nenadjebivi ste u dvoličnosti!!!

avatar
Član
mozese23

pa sumaherova era i Hamiltonova su vise manje preslikane … Niti mi se jedna ne svidjam

avatar
Član
svakako

Prvi put da si u pravu, ja sam svakako nenadjebiv ali ne samo u dvoličnosti nego u svemu ehhehhehe