Predsjednik Svjetske automobilističke federacije, Jean Todt, predložio je vodstvu Formule 1 da se razmotri povratak nadolijevanja goriva u sport, kako bi se povećao spektakl.

Na donošenju novih pravila Formule 1, koja će na snagu stupiti od 2021. godine, zajednički rade FIA, Liberty Media te predstavnici timova. Generalni je cilj učiniti utrkivanje neizvjesnijim i uzbudljivijim za gledatelje.

U razgovoru za britanske medije na Silverstoneu, predsjednik FIA-e Jean Todt izjavio je da bi trebalo razmisliti o tome, da se prilikom donošenja novih pravila, u Formulu 1 vrati nadolijevanje goriva za vrijeme utrka. Isto je zabranjeno od 2010. godine, a razlog ukidanja bilo je smanjenje troškova i sigurnosnih rizika.

“Osobno, volio bih ponovno vidjeti nadolijevanje goriva, ali treba napraviti studiju s pozitivnim i negativnim stranama. Bolidi vjerojatno postaju malo preteški i to je nešto o čemu smo raspravljali.”

“Pokušavam pogurati tu analizu, da vidimo što bi Formuli 1 donio povratak nadolijevanja goriva. To bi značilo da bi bolidi bili lakši na startu i mogli bismo imati manje bolide”, objasnio je Todt.

Pravila za 2021. uglavnom su bila usmjerena na smanjenje troškova, a vrati li se nadolijevanje goriva, to bi bio korak u suprotnom smjeru jer bi timovi morali kupovati novu opremu.

“Kad čujem da bi to bilo skuplje, samo se nasmijem. Pogledajte koje su veličine motorhomeovi timova. Ne mislim da bi ih financijski ubilo uvođenje nadolijevanja goriva”, poručuje Todt.

Nadolijevanje goriva uvijek je bilo popularno među fanovima sporta, ali definitivno ima i pozitivnih i negativnih aspekata. Omogućuje vožnju maksimalnom brzinom kroz duži period utrke, ali moglo bi imati negativne učinke na broj pretjecanja. Vozači bi se u tom slučaju često mogli oslanjati na strategiju, umjesto da poziciju pokušavaju zaraditi u izravnoj borbi na stazi.

5
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
3 Komentara na temu
2 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
4 Autori komentara
avataravataravataravatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
svakako

Vratiti i V8, smanjiti dužinu i širinu bolida, smanjiti prednje krilo, vratiti rezervni bolid a ne da stalno neke kazne udaraju bezveze, raspustiti vijeće sudaca bivših vozača koji svojim pristranim ili naređenim odlukama izravno utječu na ishode utrka, izbaciti sve PU MGHU KU MU BU KERS DRS MRS TRS VRS električne pizdarije. A kome ne paše, postoji formula e koja nije ništa manje konkurentna od ovoga.

avatar
Član
svakako

Vratiti bridgestone gume, tvrđe i one mekše s bijelom crtom, a pirreli sa 16 vrsta guma duginih boja itjerati što dalje.

I izbaciti iz kalendara sve glupe staze.

avatar
Član
mody

Bolje da vratw nadolijevanje goriva bolidi bi bili laksi bilo bi vecih strategija a nw tri sekunde u boksu nista se ne dogada bolidi su teski unistili su ovaj sport i nacin bodovanja vratit stari i letece krugove v8 meni je ovo dosadno

avatar
Član
mika.KA

kak je krenulo uskoro ce puniti ili mjenjati baterije na bolidima (čitaj:elektricni bolidi)

avatar
Član
Desmosedici

Pametno moje zato već postoji Formula E..i ne mijenjaju baterije nego kompletne bolide na pola utrke..naravno sa punim baterijama..Capito?