Direktor utrka Formule 1, Michael Masi, objasnio je zašto je Sergio Perez kažnjen s pet sekundi kazne u prvom krugu utrke.

Meksikanac je, nakon što je blokirao kotače, odlučio ”skratiti” zavoj te je otišao iza propisanog znaka gdje se mora vratiti na stazu pa mu je zbog toga bilo nejasno zašto je bio kažnjen.

Vrlo je jasno da je kazna dodijeljena zbog toga što se vratio ispred dva vozača koja su u trenutku ulasku u zavoj bila ispred njega te je time stekao prednost.

U napomenama uoči utrke je Masi rekao vozačima da se u slučaju da moraju skratiti zavoj, vrate na stazu na siguran način i na način da nisu stekli prednost u odnosu na druge. Dodao je Masi da su sami vozači tražili da se kazne oni koji na takav način steknu prednost.

”Ključna je stvar da kada se netko vraća na stazu da mora to obaviti na siguran način, te da ne smije steći trajnu prednost u odnosu na druge vozače. Sergio Perez je blokirao kotače na svom bolidu pa je otišao široko te se vratio na stazu ispred Albona i Magnussena.”

”U Monaku smo zaključili da se u takvim slučajevima vozač mora vratiti iza onih vozača koji su bili ispred njega na ulasku u zavoj, što kod ove situacije nije bio slučaj pa je stoga i kažnjen,” rekao je.

Masi je još dodao kako nisu zatražili od Pereza da vrati te pozicije na stazi jer su, prema dogovoru iz Kanade, odlučili kako će takve informacije davati samo ako se takvo nešto dogodi u prvom zavoju.

”Na raspravi oko toga u Kanadi su svi vozači rekli da se u prvom zavoju može svašta dogoditi, ali da ono što se dogodi poslije toga je odgovornost na vozačima te da će morati prihvatiti moguće kazne.”

”Da je Perez na izlasku iz zavoja odlučio propustiti ta dva bolida mi bismo vrlo vjerojatno zaključili da je on više izgubio nego dobio te ne bi dobio kaznu. On to nije učinio pa je kazna bila jedino logično rješenje,” zaključio je Masi.

1
Leave a Reply

Molimo za komentiranje
1 Komentara na temu
0 Odgovora na temu
0 Pratitelja
 
Najviše reakcija na komentar
Najkomentiranija tema
1 Autori komentara
avatar Autori nedavnih komentara
  Pretplati se  
Obavijesti o
avatar
Član
Huka

kao sto sam i rekao 😉 pravi se budala a zna da je prestigao par bolida kroz “pravilan izlazak na stazu”